Τα μυστικά για να βγει η φασολάδα χυλωμένη, όπως πρέπει -Το φρούτο που θα «δέσει» τη σάλτσα

Η φασολάδα είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα ελληνικά πιάτα που οι περισσότεροι αγαπούν.

Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και γεύση, είναι το ιδανικό χειμωνιάτικο φαγητό, το πιάτο που σε κάθε κουταλιά «ζεσταίνει το μέσα μας» ενώ αν είναι και σωστά μαγειρεμένη, η απόλαυση είναι διπλή.

Οι παλιοί γνωρίζουν καλά τα μυστικά της σωστής και χυλωμένης φασολάδας και για να μαθαίνουν οι νεότεροι σας παραθέτουμε έξι εγγυημένα μυστικά που, άπαξ και ακολουθήσετε, θα φτιάξετε την καλύτερη φασολάδα που έχετε φάει ποτέ.

5+1 εγγυημένα μυστικά για να βγει η φασολάδα χυλωμένη

Τα καλής ποιότητας φασόλια

Τα φασόλια πρέπει να είναι καλής ποιότητας, κοινώς, όχι κίτρινα ή ξεφλουδισμένα. Αν προτιμάτε τα φρέσκα, πρέπει να δείτε αν το φασόλι σας θρυμματίζεται. Αυτό δεν είναι καλό σημάδι διότι σημαίνει πως είναι ξερό και δεν θα βράσει εύκολα. Αν από την άλλη αν αγοράσετε συσκευασμένα φασόλια μπορείτε είτε να τα μουλιάσετε από το βράδυ, είτε να τα βράσετε σε νερό για 40 με 45 λεπτά.

Η μέτρια φωτιά 

Ένα από τα μυστικά είναι να μαγειρέψουμε τα φασόλια μας σε μέτρια φωτιά. Ούτε χαμηλή, ούτε όμως δυνατή. Η μέτρια φωτιά βοηθά τα φασόλια να βράσουν σωστά αλλά και τη σάλτσα να δέσει με την ησυχία της. Ακόμη, η δυνατή φωτιά θα έχει ως αποτέλεσμα τα όσπριά μας να λιώσουν κάτι που σίγουρα δεν θέλουμε.

Η προσθήκη νερού στην κατσαρόλα

Μπορεί κατά τη διάρκεια του βρασμού να χρειαστεί να προσθέσετε έξτρα νερό και αυτή είναι μια παγίδα στην οποία πολλοί πέφτουμε. Το νερό που θα προσθέσετε στην κατσαρόλα πρέπει να είναι από τον βραστήρα και σίγουρα όχι παγωμένο διότι θα κόψετε τον βρασμό και η σάλτσα σας δεν θα πετύχει.

Το ελαιόλαδο στο τέλος του βρασμού

Πολλοί μάγειρες προτείνουν να κρατάμε μια ποσότητα ελαιόλαδου για το τέλος. Αυτό θα βοηθήσει τόσο την υφή της σάλτσας, όσο και το γευστικό αποτέλεσμα. Τα αρώματα στο ελαιόλαδο θα δώσουν ένταση και φρεσκάδα στο πιάτο μας ενώ τα όσπρια θα χυλώσουν ακόμη πιο εύκολα.

Το απρόσμενο φρούτο

Τo μήλο περιέχει πηκτίνη, συνεπώς μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε αντί για κορν φλάουρ ή αλεύρι για να δέσει τη φασολάδα, και μάλιστα θα δώσει μια επιπλέον γλυκύτητα στο φαγητό. Προσθέστε ένα ολόκληρο μήλο στην κατσαρόλα όσο η φασολάδα βράζει και όταν είναι έτοιμη αφαιρέστε το.

Το βήμα για σίγουρο αποτέλεσμα

Αν η φασολάδα σας δεν είναι όσο θέλετε χυλωμένη μπορείτε να ακολουθήσετε το πλέον σίγουρο και εγγυημένο κόλπο. Αφού έχετε τελειώσει το μαγείρεμα, πολτοποιήστε μία με δύο κουτάλες από τη σούπα σας στο μούλτι. Στις δύο αυτές κουτάλες φροντίστε να έχει και φασόλια και λαχανικά αλλά και ζουμί. Ρίξτε τον πολτό στην κατσαρόλα και αφήστε τη σούπα να πάρει μερικές ακόμη βράσεις πριν αποσύρετε από τη φωτιά.

πηγή: bovary.gr