Τα άλογα ζουν σε ημιάγρια κατάσταση στις πλαγιές του μεγάλου βουνού της Κεφαλονιάς.
Ο Εθνικός Δρυμός Αίνου στην Κεφαλονιά στερείται μεγαλόσωμων θηλαστικών. Σημαντική εξαίρεση αποτελεί μια ολιγομελής ομάδα σχετικά μικρόσωμων αλόγων, Equus caballus, που διαβιώνει ελεύθερα σε ημιάγρια κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή του μοναστηριού της Ζωοδόχου Πηγής, στις ΝΑ πλευρές του όρους Αίνος.
Τα άλογα αυτά κατάγονται από τα αντίστοιχα της φυλής της Πίνδου. Η ύπαρξη τους οφείλεται στην συνήθεια των ντόπιων κατοίκων να διατηρούν ελεύθερα κοπάδια αλόγων στο βουνό, για να μη τα συντηρούν.

Φωτογραφίες  Παναγής Καβαλλιεράτος

Εγκαταλείφθηκαν μετά το Β’ παγκόσμιο πόλεμο στην άγρια φύση και τη φυσική επιλογή και διατηρήθηκαν μέχρι και σήμερα σε ολιγάριθμες αγέλες. Η διαβίωσή τους στις σκληρές συνθήκες της περιοχής τα βοήθησαν να δημιουργήσουν ιδιαίτερα μορφολογικά χαρακτηριστικά: ύψος 1,15-2,25 m, χαίτη και ουρά πυκνή, στήθος στενό και βαθύ.


Τα συνήθη χρώματα των αλόγων είναι σκούρο καφέ, μαύρο, ανοιχτό καφέ και άσπρο. Τα άλογα σχηματίζουν τους καλοκαιρινούς μήνες αγέλη των 10-15 ατόμων, ενώ έχουν παρατηρηθεί και σε ομάδα 2-3 ατόμων, καθώς και κάποια μονήρη άτομα.

Πληροφορίες από τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου

Πηγή: kefaloniamas.gr

Προηγούμενο άρθροΟ Δήμαρχος Ληξουρίου άφησε ΑΦΩΝΟΥΣ Δημοτικούς Συμβούλους & κοινό στη 2η συνεδρίαση ΔΣ (Βίντεο)
Επόμενο άρθροTo εξώφυλλο του Vogue Greece έχει την “υπογραφή” του Βασίλη Κεκάτου