Τα τρόφιμα που ποτέ δεν πρέπει να αφήνετε ανοιχτά στο ψυγείο αν θέλετε να αποφύγετε προβλήματα υγείας

Αν και τα τρόφιμα διατηρούνται καλύτερα σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που χάνουν τις ιδιότητές τους ή σαπίζουν νωρίτερα.

Όλοι μας κάνουμε λάθη όταν πρόκειται για την αποθήκευση τροφίμων, και ένα από τα πιο συνηθισμένα είναι να διατηρούμε στο ψυγείο ορισμένα τρόφιμα που δεν θα έπρεπε να διατηρούνται στο ψυγείο.

Πόσο μάλλον όταν τα αφήνουμε ανοιχτά. Και παρόλο που τα τρόφιμα είναι καλύτερο να διατηρούνται κρύα, υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα με τα οποία πρέπει να είστε προσεκτικοί αν θέλετε να αποφύγετε τη δυσπεψία. Εμείς σας λέμε ποια είναι αυτά.

Τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε να αφήνετε ανοιχτά στο ψυγείο

Πιθανότατα έχετε μπερδευτεί όταν πρόκειται να φάτε τρόφιμα που φυλάσσονται στο ψυγείο, για παράδειγμα τρόφιμα που έχουν ήδη ανοιχτεί ή φρέσκα προϊόντα όπως κρέας ή ψάρι. Για να αποφύγετε αυτές τις συγχύσεις, μην ξεχνάτε τα παρακάτω τρόφιμα:

  • Τρόφιμα χωρίς καπάκι. Αν ανοίξετε μια κονσέρβα ή ένα δοχείο, μην το βάλετε στο ψυγείο χωρίς καπάκι, καθώς μπορεί να στεγνώσει και να μολυνθεί. Αν θέλετε να τα αποθηκεύσετε, μεταφέρετέ τα σε βάζο ή άλλο δοχείο με καπάκι.
  • Μουχλιασμένα τρόφιμα: Έχετε βρει ποτέ μουχλιασμένο βατόμουρο ή σμέουρο στη σακούλα που φυλάτε στο ψυγείο; Ενώ μπορείτε να αφαιρέσετε τα μουχλιασμένα κομμάτια και να πλύνετε τα υπόλοιπα με κρύο νερό, είναι καλύτερο να πετάξετε ολόκληρη τη συσκευασία: στην περίπτωση των μαλακών φρούτων και λαχανικών, η μούχλα μπορεί να έχει εισχωρήσει στο εσωτερικό τους, οπότε είναι καλύτερο να μην το ρισκάρετε.
  • Ντομάτες : Σε θερμοκρασία δωματίου, οι ντομάτες συνεχίζουν να ολοκληρώνουν τη διαδικασία ωρίμανσής τους και συσσωρεύουν περισσότερες πτητικές ενώσεις που ενισχύουν το άρωμα και τη γεύση τους. Το αντίθετο συμβαίνει στο ψυγείο: σε λίγους βαθμούς χάνουν αυτές τις ιδιότητες, σύμφωνα με μια μελέτη που συγκρίνει τι τους συμβαίνει στους 20º και στους 4º.
  • Πεπόνι: Ούτε το πεπόνι ούτε το καρπούζι είναι φρούτα που τα πάνε καλά στο κρύο. Μια φέτα ενός από τα δύο αυτά φρούτα, όταν πρόκειται να παγώσει, χάνει όλη τη γεύση της, αλλά και τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες.
  • Μπανάνες: Οι μπανάνες χρειάζονται φως και υψηλή θερμοκρασία για να ωριμάσουν. Αν τις βάλετε στο ψυγείο, όχι μόνο δεν θα ωριμάσουν, αλλά θα σαπίσουν νωρίτερα.
  • Ανοιχτές κονσέρβες: Ο λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να διατηρείτε στο ψυγείο ανοιχτές κονσέρβες με αφάγωτο φαγητό είναι επειδή η επαφή μεταξύ του μετάλλου της κονσέρβας, του φαγητού και του οξυγόνου μπορεί να προκαλέσει λεκέδες σκουριάς.
  • Κοτόπουλο ή μοσχάρι μαγειρεμένο για περισσότερες από τρεις ημέρες. Οι οργανισμοί που προκαλούν αλλοίωση μπορούν να αναπτυχθούν σε χαμηλές θερμοκρασίες, γι’ αυτό είναι καλύτερο να απορρίπτετε το κοκκινιστό κοτόπουλο ή μοσχάρι μέσα σε τρεις ημέρες από την προετοιμασία του, καθώς μπορεί να έχει αλλοιωθεί.

πηγή: healthstat.gr