Τι αποκαλύπτει το χρώμα της γλώσσας για την υγεία σας

Το χρώμα και η υφή της γλώσσας σας μπορεί να αποκαλύψει πολλά για την υγεία σας.

Η γλώσσα είναι ένα από τα μέρη του σώματος για το οποίο σπάνια ανοίγει κανείς συζήτηση, ωστόσο μπορεί να αποκαλύψει πολλά πράγματα τόσο για τη στοματική όσο και για τη γενική υγεία των ανθρώπων.

Είναι σημαντικό να προσέχετε τυχόν αλλαγές τόσο στην όψη όσο και στην υφή της γλώσσας, καθώς θα μπορούσαν να αποτελούν συμπτώματα για διάφορα προβλήματα υγείας.

Λευκή στρώση ή σημεία στη γλώσσα

Εάν η γλώσσα σας έχει μια λευκή στρώση από πάνω, το πιθανότερο είναι ότι δεν την βουρτσίζετε όταν πλένετε τα δόντια σας. Εάν η λευκή στρώση δε φύγει μετά το βούρτσισμα, τότε υπάρχει το ενδεχόμενο μυκητίασης. Σε περίπτωση που έχετε λευκά σημεία (π.χ. τελείες) στη γλώσσα, τότε μάλλον πρόκειται για λευκοπλακία. Αν και η λευκοπλακία είναι σπάνια επικίνδυνη, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί δυνητικά να εξελιχθεί σε καρκίνο του στόματος, επομένως χρειάζεται παρακολούθηση. Και στις δύο περιπτώσεις συστήνεται να μιλήσετε στο γιατρό σας.

Κόκκινη γλώσσα

Μια ασυνήθιστα κόκκινη γλώσσα συχνά υποδηλώνει κάποια έλλειψη σε θρεπτικά συστατικά όπως είναι το φυλλικό οξύ και η βιταμίνη B12. Εάν δεν υπάρχει έλλειψη ή ανεπάρκεια, τότε υπάρχει το ενδεχόμενο της νόσου Καβασάκι, η οποία συνήθως εμφανίζεται στα παιδιά κάτω των 5 ετών και συνοδεύεται από πυρετό. Εάν το παιδί σας έχει ασυνήθιστα κόκκινη γλώσσα και πυρετό θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον παιδίατρο.

Πόνοι ή εξογκώματα στη γλώσσα

Εάν νιώθετε ευαισθησία ή πόνο στη γλώσσα σας μετά το φαγητό, ενδέχεται να έχετε αλλεργία σε κάποιο από τα υλικά. Εάν, ωστόσο, ο πόνος δε φεύγει, τότε καλό είναι να δείτε έναν ωτορινολαρυγγολόγο. Όσον αφορά τα εξογκώματα, αυτά μπορεί να οφείλονται στο κάπνισμα, σε άφθες ή σε καρκίνο του στόματος. Σημειώνουμε ότι στα πρώτα στάδια, ο καρκίνος του στόματος δεν προκαλεί πόνο, επομένως εάν τα εξογκώματα παραμένουν για εβδομάδες, καλό είναι να δείτε το γιατρό, ακόμα και εάν δεν πονάτε.

πηγή: healthstat.gr