Τι σημαίνει το χρώμα που έχει το κερί στο αυτί για την υγεία μας

Τα αυτιά μας μπορούν να αποκαλύψουν πολλά για την υγεία μας.

Δεν μπορούμε να αποτρέψουμε τη συσσώρευση κεριού στα αυτιά μας. Ο λόγος για τον οποίο δημιουργείται είναι για να προστατεύσει τα αυτιά μας από βρωμιά, μικρόβια και μολύνσεις.

Περιστασιακά, τα αυτιά μπορεί να παράγουν περισσότερη ποσότητα κεριού, η οποία μπορεί να χρειαστεί να καθαριστεί για να αποφευχθούν προβλήματα ακοής.

Γνωρίζουμε ότι δεν ενδείκνυται από τους ειδικούς ο καθαρισμός των αυτιών με μπατονέτες. Ο καλύτερος τρόπος καθαρισμού είναι να τα σκουπίζουμε ελαφρά με ένα καθαρό χαρτομάντηλο.

Σύμφωνα με το Healthline, τα αυτιά μας αυτοκαθαρίζονται και βγάζουν φυσικά το παλιό κερί, μαζί με τα νεκρά κύτταρα του δέρματος.

Συνήθως, το κερί στα αυτιά των περισσότερων ανθρώπων έχει κίτρινο ή καφέ χρώμα. Η σύστασή του είναι υγρή και κολλώδης. Όλα αυτά σημαίνουν ότι όλα μέσα στο αυτί μας είναι φυσιολογικά.

Ωστόσο, το κερί στα αυτιά μας μπορεί να αλλάξει το χρώμα και υφή. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους.

Μαλακό και κίτρινο κερί

Το μαλακό και κίτρινο κερί σημαίνει καλή υγεία. Οι πιο σκούρες αποχρώσεις του κίτρινου επίσης δεν θα πρέπει να σας ανησυχήσουν. Απλώς, είναι σημάδι ότι το κερί έμεινε στο αυτί για αρκετό χρονικό διάστημα.

Τι σημαίνει ότι το κερί στα αυτιά μας έχει πολύ ανοιχτό χρώμα

Όταν το κερί στα αυτιά είναι πολύ ανοιχτόχρωμο και βγαίνει ξεφλουδισμένο συνήθως αυτή η κατάσταση εμφανίζεται σε άτομα με δερματικές παθήσεις, όπως το έκζεμα ή η ψωρίαση.

Το μαύρο χρώμα του κεριού μπορεί να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου με την πρώτη ματιά, αλλά είναι πιθανώς πιο συνηθισμένο από όσο νομίζετε.

Αυτή η αλλαγή μπορεί να σηματοδοτεί τη συσσώρευση κεριού στο αυτί που δεν έχει καθαριστεί φυσικά.

Με απλά λόγια, το κερί μαύρου χρώματος έχει οξειδωθεί μετά από πολύωρη παραμονή στο αυτί και έχει εκτεθεί στον αέρα και τη φυσική βακτηριακή ζύμωση. Για τα άτομα που χρησιμοποιούν ακουστικά βαρηκοΐας, το μαύρο κερί στο αυτί είναι συνηθισμένο φαινόμενο.

Εμφάνιση ερυθρότητας

Η ερυθρότητα στο κερί μπορεί να είναι σημάδι αίματος στο αυτί. Καθώς ο ακουστικός πόρος περιέχει πολλά αιμοφόρα αγγεία, θα μπορούσε να είναι από μία γρατσουνιά μέχρι σημάδι μόλυνσης του αυτιού.

Στην περίπτωση που εντοπίσετε αίμα στο κερί του αυτιού σας, θα πρέπει να ελέγξετε τα αυτιά σας από έναν ακουολόγο. Πιθανώς πιο ανησυχητικό από το μαύρο και το κόκκινο είναι η εύρεση πράσινου χρώματος κεριού στο αυτί.

Αυτό είναι συνήθως σημάδι λοίμωξης, πιθανότατα μόλυνσης του μέσου ωτός, ειδικά εάν αυτή η πράσινη έκκριση συνοδεύεται από μια δυσάρεστη οσμή.

πηγή: healthstat.gr