Το άγνωστο νυχτερινό σύμπτωμα που μπορεί να προμηνύει καρκίνο-Μη το αγνοήσετε

Το σύμπτωμα που «χτυπάει» τη νύχτα και μπορεί να οφείλεται στον καρκίνο.

Ο καρκίνος είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τη ζωή των ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη αλλά και στην Ελλάδα, με τα τελευταία δεδομένα να αναφέρουν ότι πρόκειται για την δεύτερη αιτία θανάτου μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται περίπου 68.000 νέα κρούσματα καρκίνου και καταγράφονται περίπου 33.000 θάνατοι από τη νόσο.

Από αυτούς που λαμβάνουν διάγνωση καρκίνου, κάποιοι καταφέρουν να αναρρώσουν πλήρως όμως περίπου το 50% ζει για λιγότερα από 10 χρόνια μετά τη διάγνωση.

Μεγάλο ρόλο παίζει ο τύπος του καρκίνου αλλά και το πόσο έγκαιρα έγινε η διάγνωση, καθώς όταν υπάρχει μετάσταση της νόσου, η θεραπεία είναι πιο δύσκολη.

Αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει όλοι να κάνουμε τακτικά τις απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις και να επισκεπτόμαστε τον γιατρό μας όταν παρατηρούμε ασυνήθιστα συμπτώματα που επιμένουν για μέρες, ιδίως εάν τα συμπτώματα αυτά δεν εξηγούνται από κάποια ίωση ή άλλη νόσο.

Ένα από τα συμπτώματα που δεν «ακούμε» συχνά είναι η έντονη εφίδρωση κατά τη διάρκεια της νύχτας και ιδίως όταν ο ασθενής προσπαθεί να κοιμηθεί, ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία.

Φυσικά, η νυχτερινή εφίδρωση θα μπορούσε να οφείλεται σε μια σειρά από διαφορετικά αίτια, συμπεριλαμβανομένης της εμμηνόπαυσης, του κορονοϊού, της αγχώδους διαταραχής, της υπογλυκαιμίας και διαφόρων φαρμακευτικών αγωγών.

Όπως και να ‘χει, σύμφωνα με τη λίστα που εξέδωσε πρόσφατα ο βρετανικός οργανισμός «Cancer Research», το συγκεκριμένο σύμπτωμα θα πρέπει να μας οδηγήσει άμεσα στο γιατρό.

Τα συμπτώματα που πρέπει να προσέχουμε

Σύμφωνα με την Αμερικανική Κοινότητα κατά του Καρκίνου, θα πρέπει να επισκεφτούμε άμεσα το γιατρό μας, εάν παρατηρήσουμε κάτι από τα παρακάτω:

  • Αλλαγή στις κενώσεις ή την ούρηση
  • Πόνος στο λαιμό που επιμένει για εβδομάδες
  • Ασυνήθιστη αιμορραγία ή έκκριση υγρών
  • Σκληρό δέρμα ή κάποιο εξόγκωμα στο στήθος ή αλλού
  • Δυσπεψία ή δυσκολία στην κατάποση
  • Εμφανής αλλαγή σε κάποια ελιά
  • Βήχας ή βράχνιασμα που επιμένει
  • Ανεξήγητη αιμορραγία ή αίμα στα κόπρανα ή τα ούρα
  • Απώλεια όρεξης
  • Ανεξήγητη κόπωση που επιμένει

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι τα παραπάνω συμπτώματα μπορούν να έχουν πολλά διαφορετικά αίτια (π.χ.: ιώσεις, γαστρεντερίτιδες κ.ά.) και η εμφάνισή τους δε συνεπάγεται απαραίτητα την ύπαρξη κακοήθειας. Από την άλλη, μπορεί κάποιος να έχει καρκίνο και να μην έχει παρατηρήσει κανένα από τα παραπάνω συμπτώματα.

Ο παραπάνω οδηγός είναι, λοιπόν, πολύ γενικός και μόνο ένας γιατρός μπορεί να κρίνει την σοβαρότητα της κατάστασης.

πηγή: healthstat.gr