Κάθε σημείο του σώματός μας μπορεί να αποκαλύψει πολλά πράγματα για τη συνολική μας υγεία.
Ακόμα και σημάδια που δεν περιμένουμε να σχετίζονται με κάτι σοβαρό, όπως για παράδειγμα μια λεπτομέρεια σε ένα νύχι, μπορεί να μάς προειδοποιήσουν για καταστάσεις που μπορεί να αποβούν ακόμα και μοιραίες για τη ζωή μας.
Σε αυτή την κατηγορία ανήκει ένα σημάδι στα νύχια, το οποίο, σύμφωνα με έναν διάσημο γιατρό, μπορεί να αποτελεί σημάδι σοβαρής καρδιακής πάθησης.
Εσείς γνωρίζετε ποιο είναι;
Το σύμπτωμα στο νύχι που μπορεί να είναι σημάδι σοβαρής καρδιακής πάθησης
Ο Δρ. Joe, ένας Αμερικανός γιατρός αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών που έχει 2 εκατομμύρια οπαδούς στο TikTok, συμβούλεψε ότι το να εντοπίζετε μια κόκκινη σφύξη σαν παλμό όταν πιέζετε τα νύχια σας είναι ένα κακό σημάδι.
Ο ειδικός εξήγησε ότι αυτό πιθανώς είναι ένα σημάδι μιας σοβαρής καρδιακής πάθησης, η οποία εμφανίζεται όταν το όργανο πρέπει να εργαστεί σκληρότερα από το συνηθισμένο.
@drjoe_md Quincke’s sign is a physical sign seen in people with aortic regurgitation, a heart condition where blood flows back into the heart instead of moving forward. It shows up as a pulsing in the nail beds when gentle pressure is applied to the fingernail. This happens because the heart’s valves are not working properly, causing stronger pulses in the arteries. It’s one of the clues doctors use to help diagnose this heart issue. #cardiology #aorticvalve #heartmurmur #medicalstudent #medicalresident #premed
«Όταν το νύχι πιέζεται προς τα κάτω, υπάρχει μια σφύξη στην κοίτη του νυχιού και αυτό οφείλεται σε κάτι που ονομάζεται αορτική ανεπάρκεια», εξήγησε και συνέχισε:
«Καθώς το αίμα φεύγει από την καρδιά για να πάει στο υπόλοιπο σώμα, όταν υπάρχει αυτή η πάθηση ένα σημαντικό μέρος του ρέει αντίστροφα προς την καρδιά και αυτό μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα».
Αυτά τα προβλήματα μπορεί να κυμαίνονται από σχετικά ήπια, όπως δύσπνοια και κόπωση, μέχρι καρδιακή ανεπάρκεια και ακόμη και θάνατο.
Τι είναι η αορτική ανεπάρκεια
Η αορτική ανεπάρκεια είναι μια σχετικά συχνή πάθηση στον πληθυσμό, με ορισμένες μελέτες να υπολογίζουν ότι περίπου ένας στους 20 ανθρώπους έχει κάποια μορφή της νόσου. Ωστόσο, η βαρύτητά της κυμαίνεται, με μόνο ένα στα 200 άτομα να εκτιμάται ότι έχει την πιο σοβαρή μορφή.
Συνηθέστερα διαγιγνώσκεται σε άτομα ηλικίας μεταξύ 40 και 60 ετών, με τους άνδρες να διατρέχουν ελαφρώς μεγαλύτερο κίνδυνο. Ενδεικτικά, περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι άνω των 65 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτιμάται ότι έχουν κάποια μορφή, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας (NHS).
Η ίδια η πάθηση προκαλείται από μια αδυναμία στις αορτικές βαλβίδες στην καρδιά, που σημαίνει ότι δεν κλείνουν σωστά, οδηγώντας σε παλινδρόμηση ή αντίστροφη ροή αίματος στο όργανο.
Με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσει στην αδυναμία της καρδιάς λόγω της πρόσθετης εργασίας, και επομένως στην καταπόνηση, καθώς το όργανο πρέπει να δουλέψει σκληρά για να αντλήσει αίμα μέσω αυτών των εξασθενημένων βαλβίδων.
Πάντως, τα αίτια της αποδυνάμωσης της καρδιάς που οδηγεί σε αορτική ανεπάρκεια ποικίλλουν. Μερικές φορές η κατάσταση είναι εκ γενετής, που σημαίνει ότι οι άνθρωποι γεννιούνται με αυτό. Μπορεί, επίσης, να είναι συνέπεια μόλυνσης που εξασθενεί την καρδιά ή το άμεσο αποτέλεσμα ενός σωματικού τραυματισμού στο στήθος.
Άλλα συμπτώματα αορτικής ανεπάρκειας
Εκτός από το σημείο Quincke, δηλαδή τις κόκκινες σφύξεις στο νύχι, άλλα συμπτώματα της αορτικής ανεπάρκειας περιλαμβάνουν γενική κόπωση, αδυναμία και δύσπνοια κατά την άσκηση, ακανόνιστο καρδιακό παλμό ή αίσθημα παλμών, ζάλη ή λιποθυμία και πρησμένους αστραγάλους και πόδια.
Τα άτομα με αυτά τα συμπτώματα καλό είναι να επικοινωνήσουν αμέσως με τον γιατρό τους καθώς αυτά είναι γενικά σημάδια ενός δυνητικά σοβαρού καρδιακού προβλήματος. Η διάγνωση της αορτικής ανεπάρκειας συνήθως περιλαμβάνει εξετάσεις που μετρούν την απόδοση της καρδιάς καθώς και ακτινογραφίες που εξετάζουν τη δομή της.
Πώς αντιμετωπίζεται η αορτική ανεπάρκεια
Η θεραπεία ποικίλλει ανάλογα με τη σοβαρότητα της πάθησης. Όσοι ανήκουν στην ηπιότερη πλευρά μπορεί να χρειάζονται μόνο κάποιες τακτικές εξετάσεις για την υγεία της καρδιάς τους καθώς και γενικές συμβουλές για να διατηρήσουν την καρδιά τους υγιή και να μειώσουν τον κίνδυνο επιδείνωσης της κατάστασης.
Σε ορισμένους ασθενείς μπορεί επίσης να συνταγογραφηθεί φαρμακευτική αγωγή για την καταπολέμηση των παρενεργειών. Ωστόσο, όσοι έχουν πιο σοβαρό βαθμό αορτικής ανεπάρκειας μπορεί να χρειαστεί να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση για να επιδιορθώσουν τις αορτικές βαλβίδες τους ή ακόμα και να τις αντικαταστήσουν πλήρως με τεχνητές
πηγή oloygeia.gr