Το εκπληκτικό τέχνασμα που γλυκαίνει τον καφέ και θα σας κάνει να κόψετε τη ζάχαρη για τα καλά

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να γλυκάνετε τον καφέ σας, ωστόσο τα περισσότερα άτομα το κάνουν με 1-2 κουταλιές του γλυκού ζάχαρη.

Ο καφές είναι το βασικό ποτό των Ελλήνων για το πρωινό και το δείπνο. Όλοι οι ενήλικες, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, έχουν καταναλώσει καφέ κάποια στιγμή στη ζωή τους και ένα μεγάλο ποσοστό συνεχίζει να το κάνει.

Ακόμα κι έτσι, ο καφές εξακολουθεί να είναι το κατ’ εξοχήν ρόφημα στο πρωινό των ενηλίκων, και όχι μόνο λόγω της παράδοσής του. Εκτός του ότι μας κρατάει ξύπνιους χάρη στην περιεκτικότητά του σε καφεΐνη, έχει και πολλά άλλα οφέλη για την υγεία.

Όπως αναφέρει ο Vicente Javier Clemente Suárez, καθηγητής αθλητικής επιστήμης και διατροφολόγος στο Universidad Europea, «ο καφές έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία.

Μπορεί να βελτιώσει τη συγκέντρωση και την εγρήγορση, περιέχει αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών και μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων ασθενειών, όπως η νόσος του Πάρκινσον, ο διαβήτης τύπου 2 και οι ηπατικές παθήσεις.

Ωστόσο, ενώ σε ορισμένους ανθρώπους αρέσει η γεύση του καφέ από μόνος του, η πραγματικότητα είναι ότι σχεδόν πάντα πίνεται με γάλα και γλυκαίνεται, συνήθως με ζάχαρη, αλλά χρησιμοποιούνται και «εναλλακτικές λύσεις όπως το μέλι ή η στέβια».

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει ένας άλλος τρόπος για να γλυκάνετε τον καφέ σας χωρίς να καταφύγετε στη ζάχαρη και θα σας βοηθήσει να μειώσετε την κατανάλωση ζάχαρης

Πώς να γλυκάνετε τον καφέ χωρίς τίποτα γλυκό

Ορισμένες υγιεινές επιλογές για να γλυκάνετε τον καφέ, σύμφωνα με τον ειδικό, περιλαμβάνουν «τη χρήση μπαχαρικών όπως η κανέλα ή η βανίλια, που προσφέρουν γλυκύτητα χωρίς πρόσθετες θερμίδες». Υπάρχει όμως και μια άλλη, πιο εκπληκτική συνταγή: «Προσθέστε μια πρέζα αλάτι στον καφέ». Όπως αναφέρει η διατροφολόγος από το Universidad Europea, «αυτή η χειρονομία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πικράδας του και να αναδείξει τη φυσική του γλυκύτητα». Αυτό συμβαίνει επειδή, όπως αναφέρει, «το αλάτι εξουδετερώνει τις πικρές ενώσεις που υπάρχουν στον καφέ, βελτιώνοντας τη συνολική του γεύση».

Εκτός από τη μείωση της πικράδας, το αλάτι μπορεί να βελτιώσει την αντίληψη άλλων γεύσεων, κάνοντας τη γεύση του καφέ πιο ισορροπημένη και ευχάριστη στον ουρανίσκο.

Αυτός ο τρόπος γλύκανσης του καφέ είναι μια καλή επιλογή για όσους θέλουν να μειώσουν την κατανάλωση ζάχαρης στη διατροφή τους, αλλά και για όσους «είναι ευαίσθητοι στις πικρές γεύσεις, καθώς αυτό θα μπορούσε να βελτιώσει την εμπειρία του καφέ τους». Μπορεί επίσης να είναι χρήσιμος «για όσους επιθυμούν να μειώσουν την πρόσληψη ζάχαρης χωρίς να θυσιάσουν τη γεύση.

Αντίθετα, το κόλπο αυτό δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από όσους έχουν προβλήματα υγείας, όπως «υψηλή αρτηριακή πίεση». Ως εκ τούτου, επισημαίνει ο ειδικός, «είναι σημαντικό να προσθέτετε μόνο μια μικρή ποσότητα αλατιού στον καφέ».

πηγή healthstat.gr