Το φετινό Saristra Festival…βάλθηκε να μας κουρλάνει με τις ευχάριστες εκπλήξεις του!!!(pics)

Το φετινό Saristra Festival…βάλθηκε να μας κουρλάνει με τις ευχάριστες εκπλήξεις του!!!

Προχτές πρώτη βραδιά, με το εικαστικό κομμάτι, καλλίτερο από κάθε άλλη φορά, μας προϊδέασε, πως φέτος κάτι διαφορετικό, κάτι ομορφότερο θα δούμε!! 

Χτες η δεύτερη βραδιά… εμείς θα την ονομάσουμε «βραδιά λαϊκής παράδοσης», ήταν  κάτι το διαφορετικό, κάτι το  μαγικό!!! Ανάμεσα στα μουσικά σχήματα που έπαιξαν, πέντε παιδιά από τον Έβρο που απαρτίζουν το  παραδοσιακό συγκρότημα  «Εβρίτικη Ζυγιά«…μας κοινώνησαν την μοναδική θρακιώτικη μουσική παράδοση, την αγάπη τους, γι’ αυτό που κάνουν και το σεβασμό τους προς το κοινό!! Τα πέντε παιδιά, οι Παρτινούδης Αλέξης- Θρακιώτικη Λύρα, Στράτος Σπύρος -Γκάιντα, Καβάλι, Πασόπουλος Στρατής -Τραγούδι, Καβάλι, Στράτος Άγγελος – Κρουστά και ο Γουγουλίδης Σωκράτης -Ηχολήπτης Σχήματος, για δυο ώρες ξεσήκωσαν το κοινό και έστησαν ένα αυθεντικό παραδοσιακό γλέντι, που δεν είχε ξαναγίνει στα πλαίσια του φεστιβάλ!!

Χτες λοιπόν,  ύστερα από πολλά χρόνια, ξανακούστηκε το σκορτσάμπουνο ( γκάϊντα) στη σαρίστρα. Το σκορτσάμπουνο που προσεισμικά έπαιζαν, ο Τάσης Στεφάτος – Φύσουνας και ο Λάμπρος Περιβολάρης και γλεντούσαν οι κάτοικοι στα Παλιά Βλαχάτα!

Προσωπικά το θεωρώ, ένα φόρο τιμής, σε όλους τους χωριανούς που έζησαν στα Βλαχάτα και άφησαν το στίγμα τους, μέσα από τα μοναδικά γλέντια της προσεισμικής εποχής!!

Κλείνοντας, ένα μεγάλο ευχαριστώ στα παιδιά του Saristra Festival, όχι γιατί δικαίωσαν όσους Βλαχάδες λέμε όλα αυτά τα χρόνια του φεστιβάλ, πως ένα δίωρο με τη παράδοσή μας χωράει στα δρώμενά του, ένα μεγάλο ευχαριστώ, για τις μοναδικές στιγμές που μας χάρισαν και γιατί το  τόλμησαν και το πέτυχαν!!!

Ευχόμαστε να συνεχιστεί, τους λέμε πως υπάρχουν και στο νησί μας, αξιολογότατοι μουσικοί που έχουν ασχοληθεί με αγάπη και σεβασμό με τη λαϊκή μας παράδοση και έχουν θέση στα μουσικά πράγματα του Saristra.

Εμείς προς αυτή τη κατεύθυνση, δηλώνουμε ένθερμοι συμπαραστάτες, οποιουδήποτε τέτοιου εγχειρήματος.

Τάσος Καβαλλιεράτος.

Saristra Festival 2018: Ημέρα Δεύτερη. Εικόνες.

Κλικ στη πρώτη εικόνα, για μεγέθυνση και προβολή όλων.