Αν και το καλοκαίρι πέρασε, εποχή συνδεδεμένη με φρούτα όπως το καρπούζι, το πεπόνι και τα κεράσια, μπορούμε ίσως και αυτή την περίοδο να βρούμε ένα ακόμα φρούτο που δε θα πρέπει να λείπει από τη φρουτιέρα αυτή την εποχή είναι το νεκταρίνι.
Το νεκταρίνι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Β3, Α και C, καθώς και σε μέταλλα όπως το μαγγάνιο και ο σίδηρος, και περιέχει κάλιο, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Επιπλέον, έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμίδες, όπως τα περισσότερα φρούτα. Ας εξετάσουμε τα οφέλη της κατανάλωσης νεκταρινιών για την υγεία:
Βοηθά στην πρόληψη της αναιμίας
Η κατανάλωση νεκταρινιών σε συνδυασμό με τροφές πλούσιες σε σίδηρο μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη της αναιμίας. Η βιταμίνη C που περιέχεται στα νεκταρίνια ενισχύει την απορρόφηση του σιδήρου από τις τροφές, διευκολύνοντας έτσι τον οργανισμό.
Προλαμβάνει από τις ασθένειες
Λόγω των αντιοξειδωτικών, αλλά και της υψηλής συγκέντρωσης βιταμίνης C, τα νεκταρίνια θεωρούνται ένας από τους καλύτερους συμμάχους στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες. Αντίστοιχα, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα προλαμβάνοντας διαφορετικές χρόνιες παθήσεις, όπως καρδιακές νόσους και τη νόσο Αλτσχάιμερ. Τα φλαβονοειδή συγκεκριμένα συμβάλλουν στην πρόληψη της σχετιζόμενης με την ηλικία μείωσης της εγκεφαλικής λειτουργίας, ενώ οι ανθοκυανίνες παίζουν ρόλο στη μείωση της φλεγμονής και των καρδιακών παθήσεων.
Μια μελέτη που περιλάμβανε περισσότερους από 470.000 ενήλικες ηλικίας 51-70 ετών διαπίστωσε σημαντική συσχέτιση μεταξύ της αυξημένης πρόσληψης φρούτων, συμπεριλαμβανομένων των νεκταρινιών, και του μειωμένου κινδύνου καρκίνου του πνεύμονα στους άνδρες. Η μελέτη συνέδεσε αυτά τα οφέλη με την αντιοξειδωτική δράση αυτών των φρούτων. Αντίστοιχα, μια μελέτη σε εργαστηριακό περιβάλλον σε δοκιμαστικό σωλήνα υπέδειξε παρόμοια αποτελέσματα, παρατηρώντας ότι το εκχύλισμα ροδάκινου βοήθησε στην αναστολή του πολλαπλασιασμού των καρκινικών κυττάρων του μαστού.
Βοηθά στην απώλεια βάρους
Ως καλές πηγές φυτικών ινών, τα νεκταρίνια ενισχύουν το αίσθημα του κορεσμού. Με τον ίδιο τρόπο, η κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών με χαμηλές θερμίδες μπορεί να υποστηρίξει την απώλεια βάρους, στη θέση των σνακ με πολλές θερμίδες και χαμηλά θρεπτικά συστατικά. Μια τετραετής μελέτη σε 73.737 γυναίκες με φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) συνέδεσε κάθε ημερήσια μερίδα φρούτων με μέση απώλεια βάρους 0,27 kg.
Βελτιώνουν την υγεία του δέρματος
Ο χαλκός, η βιταμίνη Β3 και η βιταμίνη Α που περιέχονται στα νεκταρίνια ενισχύουν την υγιή όψη του δέρματος. Ο χαλκός προστατεύει το δέρμα από βλάβες, προάγοντας την παραγωγή κολλαγόνου, ενώ η βιταμίνη Β3 προστατεύει τα κύτταρα του δέρματος από τραυματισμούς που προκαλούνται από τις ακτίνες του ήλιου.