Το ΚΤΕΛ Ληξουρίου μέσα από την ματιά του Γεράσιμου Πυλαρινού

Στις παρακάτω εικόνες βλέπουμε το γραφείο ΚΤΕΛ Ληξουρίου μέσα από την ματιά του καταξιωμένου Ληξουριώτη καλλιτέχνη Γεράσιμου Πυλαρινού.

Ας μάθουμε λοιπόν ποιος είναι ο κύριος Πυλαρινός!

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΝΙΚ. ΠΥΛΑΡΙΝΟΣ

Διπλ. Ελληνικού Ωδείου Αθηνών

Μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών

Γεννήθηκε στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς το 1949.

Μοιράζει την καλλιτεχνική του δραστηριότητα στη μουσική και τη ζωγραφική. Σπούδασε μουσική (κλασική κιθάρα και θεωρητικά ) στο Ελληνικό Ωδείο της Αθήνας απ΄ όπου πήρε δίπλωμα solist (από την τάξη του Γ. Μηλιαρέση ).

Παράλληλα διδάχθηκε το σύστημα αρμονίας του Α. Αινιάν ενώ παρακολούθησε σειρά μαθημάτων σύνθεσης και ερμηνείας σύγχρονης μουσικής σε σεμινάρια των Γερμανών καθηγητών Siegfried Behrend και Gunther Becker. Εμφανίστηκε σε ατομικά ρεσιτάλ και σε συναυλίες μουσικής δωματίου σε πολλά φεστιβάλ και άλλες εκδηλώσεις, καθώς και σε ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά προγράμματα. Συνεργάστηκε τόσο σε συναυλίες όσο και σε ηχογραφήσεις δίσκων με συνθέτες όπως ο Μάνος Χατζιδάκις ο Γιάννης Μαρκόπουλος κ.ά.

Έχει ηχογραφήσει σειρά έργων για το Γ΄ πρόγραμμα ενώ έχει κυκλοφορήσει σε δίσκους βινυλίου και σε CD συνθέσεις δικές του καθώς και διασκευές τραγουδιών του Σταύρου Ξαρχάκου. Υπήρξε για σειρά ετών Καθηγητής Α΄ στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών, καθώς και στο ωδείο «Νικ. Σκαλκώτας» Έχει επίσης διδάξει σε διάφορα σεμινάρια.

Ως παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών παρουσίασε κατά καιρούς διάφορους κύκλους έργων κλασικής μουσικής σε όλα τα προγράμματα της κρατικής ραδιοφωνίας. Υπήρξε για ένα διάστημα διευθυντής προγράμματος του ραδιοσταθμού της εκκλησίας της Ελλάδος, στην ίδρυση του οποίου έπαιξε ρόλο καθοριστικό.

Το συνθετικό έργο του Γ. Π. απαρτίζεται κυρίως από την «συμφωνία για έγχορδα», το «concerto για βιολί», την συμφωνική καντάτα «επιτάφιος θρήνος» τα κουαρτέτα εγχόρδων αρ. 1 και αρ. 2, τις δύο παρτίτες για βιολί και πιάνο, τα «ημερολόγια» για πιάνο σόλο, το έργο «ΔΕΗΣ – ΕΠΙ – ΠΛΟΙ – ΘΑ » σε ποίηση Κ. Π. Καβάφη, άλλα τραγούδια σε ποίηση Α. Κάλβου, Μ. Γκανά, Μ. Πολυδούρη κ.ά. πολλά έργα για κιθάρα, καθώς και άλλα έργα για solo όργανα και διάφορους συνδυασμούς. Επίσης έχει γράψει μουσική για τα θέατρο ( F. G. Lorca, Α. Δαμιανός), (Η Κυρία των δυνάμεων, Πλ. Καϊτατζής) και μουσική για τον κινηματογράφο «Η επανάσταση της σιωπής» και «ιερός βράχος» της Μυρτώς Παράσχη. Σχεδόν όλα του τα έργα έχουν παρουσιαστεί σε ζωντανές εκτελέσεις ή σε ηχογραφήσεις από ορχήστρες (συμφωνική της Βουλγαρίας, Σύγχρονη ορχήστρα της ΕΡΤ, κουαρτέτο + kinesis, κουαρτέτο Opera quatro) καθώς και από σπουδαίους μουσικούς (Kirryl Laskarov, Fabio Cascioli, Brahi Tilles, Σπύρο Ράντο κ. ά.

Η ζωγραφική του αποτέλεσμα μελέτης της αρχαίας Ελληνικής, της Βυζαντινής ζωγραφικής καθώς και της τέχνης των λαϊκών ζωγράφων, έχει παρουσιαστεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, γκαλερί «ΑΕΝΑΟΝ», «πινακοθήκη Πιερίδη», «οργανισμός Ταμπουρά», « αίθουσα Κόντογλου», «πινακοθήκη Ψυχικού», κ. α.

Έργα του υπάρχουν σε συλλογές ιδιωτικές και δημόσιες στην Ελλάδα, στις Ηνωμένες Πολιτείες, και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Ευχαριστούμε πολύ την κ. Ατσάρου Κατερίνα που μοιράστηκε μαζί μας αυτές τις όμορφες εικόνες και μας βοήθησε να μάθουμε κάτι παραπάνω για τον τόπο μας.

ΚΤΕΛ Ληξουρίου