Το λάθος των καπνιστών: Πότε πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια σας μετά το τσιγάρο

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι καπνιστές για την στοματική υγιεινή.

Το κάπνισμα βλάπτει τον οργανισμό μας με πολλούς τρόπους, ωστόσο σπάνια γίνεται λόγος για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην στοματική μας υγεία.

Ειδικότερα, το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο τερηδόνας και προβλημάτων στα ούλα (π.χ.: περιοδοντίτιδας). Ως εκ τούτου, οι καπνιστές έχουν αυξημένες πιθανότητες να χάσουν τα δόντια τους, ή να υποφέρουν από πονόδοντο κατά την διάρκεια της ζωής τους. Παράλληλα, είναι συχνή η δυσχρωμία των δοντιών και η κακοσμία του στόματος.

Φυσικά, ο πιο εύκολος τρόπος για να προστατεύσει ένας καπνιστής την στοματική του υγεία είναι να κόψει το τσιγάρο, ωστόσο πολλές φορές η διακοπή αυτής της συνήθειας είναι δύσκολη.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι καπνιστές πρέπει να είναι ακόμα πιο επιμελείς όσον αφορά την τήρηση των βασικών κανόνων στοματικής υγιεινής, τους οποίους μπορείτε να δείτε παρακάτω:

  • Βουρτσίζετε σχολαστικά τα δόντια σας 2 – 3 φορές την ημέρα από 2 λεπτά κάθε φορά (δηλαδή 30 δευτερόλεπτα ανά τεταρτημόριο του στόματος). Μην αμελείτε τον καθαρισμό και της γλώσσας.
  • Χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα 1 – 2 φορές την ημέρα, σε ολόκληρη την οδοντοστοιχία.
  • Φροντίστε να επισκέπτεστε τακτικά τον οδοντίατρο για καθαρισμό, τσεκ απ και τυχόν άλλες οδοντιατρικές εργασίες που κρίνει ότι μπορεί να χρειαστείτε.
  • Προσέχετε όσον αφορά την κατανάλωση της ζάχαρης, η οποία αποτελεί μεγάλο εχθρό της υγείας των δοντιών.
  • Αποφύγετε κατά το δυνατόν ροφήματα και τρόφιμα που «λεκιάζουν» τα δόντια (π.χ.: καφές).

Τι πρέπει να προσέχουν οι καπνιστές

Κάτι που δεν γνωρίζουν πολλοί καπνιστές είναι πως η ιδανική ώρα για να βουρτσίσετε τα δόντια σας είναι αμέσως μετά το κάπνισμα του τσιγάρου.

Εάν δηλαδή καπνίζετε το πρωί είναι προτιμότερο πρώτα να καπνίσετε και στην συνέχεια να πλύνετε τα δόντια σας, έτσι ώστε να απομακρύνετε το συντομότερο δυνατόν τα βλαβερά χημικά από την στοματική σας κοιλότητα.

Όσο περισσότερο περιμένετε, τόσο περισσότερο απορροφώνται τα χημικά αυτά και ως εκ τούτου η αφαίρεσή τους θα είναι πιο δύσκολη. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει οπωσδήποτε να πλύνετε καλά τα δόντια σας πριν κοιμηθείτε, σε καθημερινή βάση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσον αφορά το πρωινό βούρτσισμα, σχετικό ρεπορτάζ των New York Times αναφέρει ότι είναι προτιμότερο να γίνεται είτε μόλις ξυπνήσετε εάν δεν τρώτε πρωινό, είτε 30 λεπτά τουλάχιστον μετά το πρωινό γεύμα.

Μια ακόμα συμβουλή είναι να δοκιμάσετε οδοντόκρεμες ειδικά σχεδιασμένες για καπνιστές, οι οποίες περιέχουν πιο ισχυρές δραστικές ουσίες και καταπολεμούν τα βακτήρια, ενώ έχουν πιο έντονο άρωμα για να μειωθεί η κακοσμία.

Τέλος, συστήνεται η χρήση αντιβακτηριδιακού στοματικού διαλύματος αμέσως μετά το βούρτσισμα των δοντιών σας, για να πετύχετε ακόμα μεγαλύτερη αντιβακτηριδιακή δράση και μείωση της κακοσμίας.

ΠΗΓΗ: www.healthstat.gr

ΠΗΓΗ: www.giatros-in.gr/