Το ΜΑΜ: Ήτανε κάποτε στην Πάτρα ένα τυροπιτάδικο που έδινε χαρτάκια προτεραιότητας!

Από το Βιβλίο της Γιώτας Κοντογεωργοπούλου, “Ιστορίες Εστίασης στην Πάτρα του 20ου αιώνα” (ΣΚΕΑΝΑ, το δόντι)

Το 1974 στην διασταύρωση Κορίνθου και Παντανάσσης άρχισαν ολοήμερες  «διαδηλώσεις», που  συνεχίστηκαν τον επόμενο χρόνο και στη διασταύρωση Κορίνθου και Ερμού.

Το … πανό έγραφε «ΜΑΜ» και από τα απίθανα που καταγράφηκαν στην ιστορία ήταν το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες έφτασαν στο σημείο να παραλαμβάνουν χαρτάκια προτεραιότητας, όπως συνέβη μεταγενέστερα στις τράπεζες, για να μπορέσουν να προσεγγίσουν.

Η αλήθεια είναι ότι τα καταστήματα «ΜΑΜ», αποδείχθηκαν κάτι σαν τράπεζα για τους ιδιοκτήτες τους, τον Πατρινό Γιώργο Κουντουρόγιαννη και τον Σεραίο Κωνσταντίνο Δαρδάρη που γνωρίστηκαν στην Αθήνα αλλά κατέληξαν στην Πάτρα όπου και δραστηριοποιήθηκαν στο χώρο της εστίασης.

To MAM ήταν  από τα πρώτα τυροπιτάδικα που λειτούργησαν στην Πάτρα και μάλιστα στο κέντρο της. Ο  Κουντουρόγιαννης, ήταν σεφ στα καράβια και ο Δαρδάρης γνώριζε καλά την τέχνη της σφολιάτας, ιδίως δε την τέχνη της μπουγάτσας και της σπανακόπιτας.

Το σύνθημα ήταν «από το φούρνο και στο στόμα» και το σκίτσο η σκιά ενός άνδρα που βάζει στο στόμα του μια μπουκιά.

Το όνομά του βγήκε από ένα αστείο. «Στην Αθήνα δούλευαν σε ένα μαγαζί όπου λέγανε για πλάκα “πάμε να κάνουμε μαμ”. Και “μαμ”, “μαμ”, “μαμ”, ήρθε και το έκαναν έτσι» λέει ο γιος του Γιώργου Κουντουρόγιαννη, Λεονάδρος. Το «ΜΑΜ» έμεινε στην ιστορία για την πίτσα- φωλιά, αλλά και για την απίθανη μπουγάτσα που επί των ημερών του κατέκτησε περίοπτη θέση στο γρήγορο φαγητό των Πατρινών.

Κυρίως όμως άφησε εποχή ως το πρώτο μαγαζί που σύστησε τη ζύμη κουρού και τα κρουασάν στην πόλη.

«Η σπεσιαλιτέ μας ήταν  η κουρού που είχε φέρει η γυναίκα  του συνεταίρου η συγχωρεμένη η κυρά Ρήνη που ήταν από την Κρήτη. Στο μαγαζί δούλευε και η μάνα μου η Αγγελική που είναι Ιταλίδα. Εκεί γνωρίστηκαν με τον πατέρα μου»

Η επιτυχία πάντα φαίνεται στο χειροκρότημα. Σε αυτή την περίπτωση φάνηκε στο… στριμωξίδι

«Είχε ουρές τεράστιες. Τσακώνονταν ποιός θα πάει πρώτος να πάρει  να φάει» λέει ο Γιώργος Κουντουρόγιαννης. «Μερικοί λέγανε αυτό δεν είναι τυροπιτάδικο, είναι χρηματιστήριο. Μια φορά που μίλαγε  στην πλατεία Γεωργίου ο Παπανδρέου το είχαμε ανοικτό και ψήναμε και όταν τελείωσε η ομιλία έγινε τέτοιος χαμός που είχα βάλει τα χέρια μου κόντρα για να μη μας λιώσει ο κόσμος. Μετά τις 10.30 το πρωί που έρχονταν οι πιο πολλοί για τυρόπιτες και μπουγάτσες δίναμε νούμερα προτεραιότητας. Είχαμε από το ένα έως το 100. Φωνάζαμε το νούμερο και ερχόταν ο πελάτης».

Οι δύο συνέταιροι άνοιξαν άλλο ένα «ΜΑΜ» στη Γούναρη την σεζόν 1989-1990 ενώ έκαναν και ένα  εργαστήριο «ΜΑΜ» υπό τη μορφή ΕΠΕ.

Κάποια περίοδο δούλευαν και τα τρία «ΜΑΜ» μαζί.  Ο κύκλος τους έκλεισε το 1998. Η γενιά του 80 ακόμη τα νοσταλγεί.

Το διαφημιστικό φυλλάδιο του νέου ΜΑΜ με...

Το διαφημιστικό φυλλάδιο του νέου ΜΑΜ με σύνθημα “από το φούρνο στο στόμα» (αρχείο οικογένειας Κουντουρόγιαννη).

Ο Κωνσταντίνος Δαρδάρης βάζει ζάχαρη άχν...

Ο Κωνσταντίνος Δαρδάρης βάζει ζάχαρη άχνη στη μπουγάτσα που ήταν η σπεσιαλιτέ του (αρχείο οικογένειας Κουντουρόγιαννη).

Οι δύο συνέταιροι, Γιώργος Κουντουρόγιαν...

Οι δύο συνέταιροι, Γιώργος Κουντουρόγιαννης (δεξιά) και Κωνσταντίνος Δαρδάρης (κέντρο) με έναν φίλο τους έξω από το πρώτο ΜΑΜ στην Κορίνθου (αρχείο οικογένειας Κουντουρόγιαννη).

Πηγή: thebest.gr