Το να ανεβαίνουμε σκάλες μπορεί να μας βοηθήσει να ζήσουμε περισσότερο

Σύμφωνα με τους ερευνητές το ανεβαίνετε τις σκάλες μειώνει κατά 24% τις πιθανότητες να πεθάνετε από οποιαδήποτε αιτία.

Το να ανεβαίνετε σκάλες αντί να χρησιμοποιείτε το ασανσέρ σχετίζεται με καλύτερη υγεία της καρδιάς και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, λένε οι επιστήμονες.

Νέα έρευνα δείχνει ότι η τακτική χρήση των σκαλοπατιών συνδέεται με 24% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και 39% μικρότερη πιθανότητα θανάτου από καρδιοπάθεια.

Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι τα ευρήματα, που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο προληπτικής καρδιολογίας της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας στην Αθήνα, δείχνουν ότι ακόμη και σύντομες εκρήξεις δραστηριότητας, όπως το ανέβασμα σκάλας, θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Η Δρ Sophie Paddock, του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας και του Norfolk and Norwich University Hospital Foundation Trust, στο Νόργουιτς, δήλωσε στον Ιndependent: «Αν έχετε την επιλογή να πάρετε τις σκάλες ή το ασανσέρ, προτιμήστε τις σκάλες, καθώς θα βοηθήσει την καρδιά σας».

«Ακόμα και οι σύντομες εκρήξεις σωματικής δραστηριότητας έχουν ευεργετικές επιπτώσεις στην υγεία και οι σύντομες εκρήξεις αναρρίχησης σε σκάλες θα πρέπει να είναι ένας εφικτός στόχος για να ενσωματωθεί στην καθημερινή ρουτίνα».

Η σωματική αδράνεια συνδέεται με έναν στους έξι θανάτους στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με έκθεση που συνέταξε το Γραφείο Βελτίωσης της Υγείας και Ανισοτήτων.

Τουλάχιστον 150 λεπτά άσκησης κάθε εβδομάδα

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η τακτική άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου και καρδιακών παθήσεων.

Το NHS συνιστά τουλάχιστον 150 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης κάθε εβδομάδα.

Για τη μελέτη, η ομάδα εξέτασε δεδομένα από εννέα μελέτες που αφορούσαν περισσότερα από 480.000 άτομα, ηλικίας 35 έως 84 ετών.

Στην ανάλυση συμπεριλήφθηκαν υγιή άτομα καθώς και ασθενείς με καρδιακές παθήσεις, εκ των οποίων το 53% ήταν γυναίκες.

Εκτός από τη μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου, διαπιστώθηκε επίσης ότι το ανέβασμα σκάλας συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής προσβολής, της καρδιακής ανεπάρκειας και του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η Δρ Sophie Paddock προσθέτει: «Με βάση αυτά τα αποτελέσματα, θα ενθαρρύναμε τους ανθρώπους να ενσωματώσουν το ανέβασμα σκαλοπατιών στην καθημερινή τους ζωή. Η μελέτη μας υπέδειξε ότι όσο περισσότερες σκάλες ανεβαίνουν, τόσο μεγαλύτερα είναι τα οφέλη – αλλά αυτό πρέπει να επιβεβαιωθεί. Έτσι, είτε στη δουλειά, είτε στο σπίτι, είτε αλλού, ανεβείτε τις σκάλες».

πηγή: healthstat.gr