Το να πίνουμε έναν χυμό πορτοκάλι κάθε πρωί είναι τόσο καλό όσο νομίζουμε;

Πολλοί άνθρωποι ξεκινούν την ημέρα τους με έναν χυμό πορτοκάλι.

Σε ποιον δεν αρέσει ένας καλός φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού την ώρα του πρωινού; Εκτός από την εξαιρετική του γεύση και τις δροσιστικές του ιδιότητες, ιδανικές για αυτή την εποχή του χρόνου, είναι ένα υγιεινό ρόφημα λόγω της ποσότητας βιταμινών που παρέχει.

Αλλά προσέξτε, δεν είναι όλα τόσο υγιεινά όσο φαίνονται. Οι διατροφολόγοι επιμένουν ότι η κατανάλωση φρούτων με φυσικό τρόπο είναι πάντα πιο ωφέλιμη από την κατανάλωσή τους σε μορφή χυμού.

Ωστόσο, θα πρέπει επίσης να διευκρινιστεί ότι η κατανάλωση χυμού που στύβεται από φυσικά πορτοκάλια είναι πολύ πιο υγιεινή από τους χυμούς του σούπερ μάρκετ, οι οποίοι περιέχουν περισσότερα συντηρητικά, γλυκαντικά και πρόσθετα σάκχαρα.

Τα πορτοκάλια είναι ένα εσπεριδοειδές που προέρχεται από την πορτοκαλιά, η οποία έχει μεγάλη παραγωγή στην Ελλάδα. Τα πορτοκάλια υπάρχουν σε πολλές ποικιλίες, γι’ αυτό και τα βρίσκουμε στα σούπερ μάρκετ σχεδόν κάθε εποχή του χρόνου, αν και είναι στα καλύτερά τους το φθινόπωρο και το χειμώνα.

Τα πορτοκάλια αποτελούν σημαντική πηγή φυτικών ινών και βιταμίνης C, οι οποίες έχουν σπουδαίες ιδιότητες για την υγεία.

Η ζάχαρη έχει γίνει ο νούμερο ένα εχθρός των realfooders και είναι φυσιολογικό όταν βλέπουμε τα σημερινά ποσοστά παχυσαρκίας στις ανεπτυγμένες χώρες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει ήδη χαρακτηρίσει το πρόβλημα αυτό ως τη νέα πανδημία και πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να μειώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τα επίπεδα ζάχαρης στη διατροφή τους.

Τα προβλήματα της κατανάλωσης υπερβολικής ποσότητας χυμού πορτοκαλιού

Υπάρχει μια παγίδα με τον φρέσκο χυμό πορτοκαλιού, διότι αν και πρόκειται για ένα ρόφημα στο οποίο δεν προστίθενται συντηρητικά ή γλυκαντικά, το στύψιμο του πορτοκαλιού απελευθερώνει σάκχαρα που μπορεί να επηρεάσουν την αύξηση του βάρους.

Οι ειδικοί λένε ότι η κατανάλωση ελεύθερης υγρής φρουκτόζης μπορεί ακόμη και να εμποδίσει τη λειτουργία του ήπατος, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε κινδύνους για την υγεία, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2 ή προβλήματα λιπώδους ήπατος.

Από την άλλη πλευρά, μια άλλη σημαντική διαφορά μεταξύ της κατανάλωσης ενός πορτοκαλιού ή ενός χυμού είναι ότι οι φυτικές ίνες που περιέχονται στο φρούτο καταστρέφονται, αυξάνοντας έτσι την απορρόφηση της φρουκτόζης.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες δείχνει ότι στύβοντας το πορτοκάλι, πίνουμε ζάχαρη και θερμίδες, χάνοντας μάλιστα την περίφημη βιταμίνη C.

Σε αυτή την περίπτωση, οι διατροφολόγοι πιστεύουν ότι είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πώς να τρώμε, κανείς δεν χρειάζεται να εξορίσει τον χυμό πορτοκαλιού από το πρωινό, αλλά το σωστό είναι να μην τον καταχραστούμε.

Δεν είναι κακό να πίνουμε ένα ποτήρι στυμμένο χυμό πορτοκάλι τα Σαββατοκύριακα, αλλά θα ήταν χειρότερο αν καταναλώναμε το είδος που πωλείται στα σούπερ μάρκετ.

Για να χάσετε βάρος και να πετύχετε τον στόχο της απώλειας βάρους, καθώς και για να διατηρήσετε μια καλή κατάσταση υγείας, είναι σημαντικό να διατηρείτε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή με πολλά φρούτα, λαχανικά και όσπρια.

πηγή: healthstat.gr