Το Νο1 φρούτο που πρέπει να τρώνε συχνά όλοι οι άνω των 50, σύμφωνα με διατροφολόγο

Πιθανότατα γνωρίζετε ότι τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά είναι αρκετά καλά για την υγεία σας, καθώς είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά που θα ωφελήσουν τον οργανισμό σας. Είναι εξίσου πιθανό, όμως, να μη γνωρίζετε ποιο είναι το καλύτερο φρούτο για εσάς, ανάλογα με την ηλικία σας. Μία ειδικός έχει την απάντηση.

Η διατροφολόγος Mackenzie Burgess εξηγεί στο Parade ότι εάν είστε άνω των 50 ή 60 ετών και θέλετε να δώσετε ώθηση στην υγεία σας, υπάρχει ένα είδος φρούτου που πρέπει οπωσδήποτε να προσθέσετε στο καλάθι σας και να το καταναλώνετε πολλές φορές μέσα στην εβδομάδα.

Το φρούτο αυτό είναι τα μούρα. Είτε αγαπάτε τις φράουλες, τα βατόμουρα, τα μύρτιλα ή τα σμέουρα, αυτά τα μικροσκοπικά φρούτα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Σύμφωνα με την ειδικό, όλα τα είδη πολύχρωμων φρούτων έχουν τα πλεονεκτήματά τους. Ωστόσο, τα μούρα είναι ο πρωταγωνιστής λόγω των αντιοξειδωτικών τους και τα επιστημονικά στοιχεία έχουν υποστηρίξει τα οφέλη τους για άτομα άνω των 60 ετών. Γιατί λοιπόν τα μούρα είναι τόσο καλά για το σώμα σας, ιδιαίτερα όσο μεγαλώνετε;

5 λόγοι που τα μούρα είναι το κορυφαίο φρούτο για τους άνω των 50

  1. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά
  2. Υποστηρίζουν την υγεία του εγκεφάλου
  3. Βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς
  4. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες
  5. Είναι γεμάτα με βιταμίνες και μέταλλα

1. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Τα μούρα και τα αντιοξειδωτικά πάνε χέρι-χέρι. Αυτά τα ζωντανά χρώματα που βλέπετε στα μούρα οφείλονται σε κάτι που λέγεται «φυτοχημικά». Τα φυτοχημικά είναι ουσιαστικά φυτικές ενώσεις που δίνουν στα φρούτα και τα λαχανικά το ζωηρό τους χρώμα και λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά.

Τα αντιοξειδωτικά είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία του σώματός σας από φλεγμονές – ένας σημαντικός ένοχος πίσω από τη γήρανση και πολλές χρόνιες ασθένειες.

2. Υποστηρίζουν την υγεία του εγκεφάλου

Η γνωστική λειτουργία είναι κάτι που αρχίζει να φθίνει σε ενήλικες άνω των 60 ετών και τα μούρα είναι εξαιρετικά για να κρατούν τον εγκέφαλό σας διαυγή. Ο διαιτολόγος διατροφολόγος Taylor Janulewicz επαναλαμβάνει πώς τα μούρα είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά και τονίζει:

«Οι ανθοκυανίνες -το κύριο αντιοξειδωτικό στα φρούτα και τα λαχανικά με το μπλε και μοβ χρώμα- βοηθούν στην προστασία των εγκεφαλικών κυττάρων από τη φθορά. Τα μούρα δείχνουν επίσης υποσχέσεις για τη βελτίωση της μνήμης -κάτι από το οποίο όλοι μπορούν να επωφεληθούν».

Ερευνώντας βαθύτερα, οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Tufts έχουν μελετήσει τις ευεργετικές επιδράσεις των μύρτιλων στη λειτουργία του εγκεφάλου. Σε μια πρόσφατη μελέτη, 37 ενήλικες ηλικίας 60 έως 75 ετών χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: η μία έτρωγε βατόμουρα καθημερινά, η άλλη έπαιρνε εικονικό φάρμακο για 90 ημέρες.

Η ομάδα που έτρωγε μύρτιλα παρουσίασε λιγότερα σφάλματα μνήμης και εναλλαγή εργασιών. Αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα, αυτή η μελέτη δείχνει ότι τα μούρα μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της γνωστικής έκπτωσης που σχετίζεται με την ηλικία.

«Ενώ η έρευνα είναι ακόμη σε εξέλιξη, η ενσωμάτωση μιας ποικιλίας μούρων στη διατροφή σας μπορεί να είναι ένας νόστιμος τρόπος για να θρέψετε το μυαλό σας», δηλώνει ο Janulewicz. Φυσικά, επισημαίνει πως η διατήρηση ενός ισορροπημένου τρόπου ζωής, με κίνηση, πνευματική διέγερση και επαρκή ύπνο είναι ζωτικής σημασίας για τον εγκέφαλό μας.

3. Βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς

Αυτά τα ίδια αντιοξειδωτικά μπορούν να ωφελήσουν και την καρδιά μας. Ο Janulewicz αναφέρθηκε στην έρευνα που εξετάζει την κατανάλωση μούρων σε διάφορες μορφές, όπως αποξηραμένους χυμούς και χυμούς φρούτων. Σε αυτή τη μελέτη, βρήκαν ότι οι χυμοί από βακκίνιο και κεράσι μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, κάτι που είναι καλό για την υγεία της καρδιάς.

Ο Janulewicz επισημαίνει: «Αν και αυτά τα ευρήματα είναι πολλά υποσχόμενα, απαιτούνται περισσότερες μελέτες για την πλήρη κατανόηση των προστατευτικών δυνάμεων των διάφορων μούρων για την καρδιά». Για μέγιστα οφέλη για την υγεία, συνιστά να απολαμβάνετε φρούτα σε κάθε μορφή (φρέσκα, κατεψυγμένα ή κονσέρβες), καθώς περιέχουν απαραίτητες φυτικές ίνες.

4. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες

Η καλή πέψη είναι κλειδί για να νιώθετε καλά και τα μούρα μπορούν να σας βοηθήσουν σε αυτό. Αποτελούν εξαιρετική πηγή διαιτητικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην πέψη και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και προάγουν ένα υγιές έντερο. Για παράδειγμα, ένα φλιτζάνι σμέουρα παρέχει 8 γραμμάρια φυτικών ινών, που είναι το 29% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης φυτικών ινών.

Πηγαίνοντας χέρι-χέρι με την υγεία του εγκεφάλου, μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι άτομα άνω των 60 ετών που έτρωγαν περισσότερες φυτικές ίνες στη διατροφή τους, βελτίωσαν συγκεκριμένα συστατικά της εγκεφαλικής λειτουργίας.

5. Είναι γεμάτα με βιταμίνες και μέταλλα

Τα μούρα είναι γεμάτα με διάφορες βιταμίνες και μέταλλα όπως βιταμίνη C, βιταμίνη Κ και φυλλικό οξύ. Όλα αυτά παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία των οστών, το μεταβολισμό και τη συνολική κυτταρική λειτουργία. Οι φράουλες, για παράδειγμα, είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, παρέχοντας πάνω από το 100% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης ανά φλιτζάνι.

πηγή: oloygeia.gr