To προϊόν που όλος ο κόσμος αποκαλεί «ελληνικό» – Και όχι δεν είναι η φέτα

Ένα από τα πρώτα… «αστεία» που δέχθηκα στο εξωτερικό για την καταγωγή μου είναι ότι είμαι σαν το γιαούρτι.

Όταν σκεφτόμαστε στην Ελλάδα ένα προϊόν ελληνικό το οποίο καταναλώνουν σε όλο τον κόσμο και σκέφτονται τη χώρα μας πιθανότατα δεν έρχεται στο μυαλό μας το γιαούρτι, αλλά μάλλον η φέτα ή το σουβλάκι.

Ωστόσο, μένοντας τον τελευταίο χρόνο στην Ισπανία -μετά από ένα πέρασμα από την Αργεντινή- παρατήρησα ότι και στις δύο χώρες όταν έλεγα ότι είμαι από την Ελλάδα μου απαντούσαν, ότι είμαι «σαν το γιαούρτι».

Πράγματι το γιαούρτι σε όλες τις ισπανόφωνες χώρες το αποκαλούν ως «griego» (ελληνικό), ενώ και σε χώρες όπως οι ΗΠΑ χρησιμοποιείται το «greek» για να περιγράψουν το γιαούρτι.

Τι είναι το «ελληνικό» γιαούρτι

Το «ελληνικό» γιαούρτι δεν είναι άλλο από το λεγόμενο στραγγιστό και αρκετές χώρες χρησιμοποιούν (ορθώς) την λέξη «strained» για να περιγράψουν αυτόν τον τύπο του γιαουρτιού, ωστόσο μια καμπάνια που έκανε πριν από ορισμένα χρόνια η εταιρεία ΦΑΓΕ στις ΗΠΑ για να προωθήσει το γιαούρτι και να κάνει τους καταναλωτές να το συνδυάσουν με την ελληνική διατροφή φαίνεται ότι είχε επιτυχία.

Λίγο αργότερα, γεννήθηκε το Chobani, το γιαούρτι που δημιούργησε ο Τούρκος Hamdi Ulukaya, ο οποίος αποφάσισε να συμπεριλάβει τον όρο ελληνικό γιαούρτι στην ετικέτα για να καταλάβουν όλοι περί τίνος επρόκειτο το προϊόν του.

Ποια είναι η καταγωγή του «ελληνικού» γιαουρτιού;

Αυτό είναι λίγο περίπλοκο, επειδή το αρχικό θερμόφιλο γιαούρτι προέρχεται από τη Βουλγαρία και χρονολογείται πριν από περίπου 4000 χρόνια! Καθώς το γιαούρτι εξαπλώθηκε στην περιοχή της Μεσογείου, άρχισαν να εμφανίζονται παραλλαγές ανάλογα με το είδος του ζωικού γάλακτος που χρησιμοποιούνταν.

Παραδοσιακά, τόσο το βουλγαρικό όσο και το ελληνικό γιαούρτι φτιάχνονται με πρόβειο και όχι με αγελαδινό γάλα (το ελληνικού τύπου γιαούρτι φτιάχνεται με αγελαδινό), αλλά σε ορισμένα μέρη της Μέσης Ανατολής το βλέπεις να φτιάχνεται ακόμα και με γάλα καμήλας!

Γιατί έχει περισσότερες πρωτεΐνες το «ελληνικό» γιαούρτι;

Το «ελληνικό» γιαούρτι έχει περισσότερες πρωτεΐνες επειδή απαιτεί περισσότερο γάλα.

Το «ελληνικό» γιαούρτι χρησιμοποιεί τρία φλιτζάνια γάλα για να παράγει ένα φλιτζάνι γιαούρτι, γεγονός που εγγυάται την υψηλή περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες. Αυτό είναι καλό γιατί όσο περισσότερη πρωτεΐνη, τόσο περισσότερος κορεσμός και λιγότερο πρόχειρο φαγητό, καθιστώντας το γιαούρτι ελληνικού τύπου ένα έξυπνο σνακ.

Μπορούν τα παιδιά και οι ενήλικες κάθε ηλικίας να τρώνε γιαούρτι ελληνικού τύπου;

Φυσικά και μπορούν! Η υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες είναι πολύ ευεργετική για όλους. Η κατανάλωση γιαουρτιού ελληνικού τύπου συνιστάται σε κάθε στάδιο της ζωής.

πηγή healthstat.gr