Το τραγούδι που σημάδεψε το καλοκαίρι των Πανελληνίων σου, ανάλογα με τη χρονιά που έδινες!

Όπως αναφέρω σε όλα τα #tb άρθρα μου, κάθε ανάμνηση έχει ένα τραγούδι να τη συνοδεύει. Μία μουσική που αύριο μεθαύριο είτε θα θέλουμε να την αλλάξουμε με το που την ακούσουμε, ή θα τη βάζουμε τέρμα για να θυμηθούμε τα παλιά.

Οι Πανελλήνιες είναι μία τέτοια ανάμνηση, που κάθε χρόνο στιγματίζεται από ένα χιτάκι. Δύσκολο να μη θυμάσαι ποιο εκπροσωπεί τη δική σου χρονιά, αλλά ακόμα κι έτσι, εγώ συγκέντρωσα όλα εκείνα τα κομμάτια που σημάδεψαν τις Πανελλήνιες τα τελευταία 14 χρόνια και θα στο υπενθυμίσω ευθύς αμέσως!

 2008 / «Μέσα Σου»
Stavento

Το τραγούδι με τα «ευκόλως εννοούμενα να παραλείπονται». Πόσες φορές το είχες τραγουδήσει με πονηρό βλέμμα, και άλλες πόσες σου το είχαν τραγουδήσει; Παίζεται ακόμα και σήμερα ανά διαστήματα, σίγουρα όμως αυτοί που έδιναν Πανελλήνιες το ’08, το ένιωσαν για τα καλά στο πετσί τους το κομματάκι. Α ρε Μιχάλη, τι τους έκανες! Πού μυαλό να διαβάσουν μετά τα παιδιά;


 2009 / «Όταν Σε Είχα Πρωτοδεί»
Professional Sinnerz

Καρακαταφιερωμένο, ειδικά όσο ήσουν κλεισμένος μες στο σπίτι παρέα με τον Πλάτωνα ή τον Bolzano και τον Rolle, όμως το μυαλό σου ήταν στο αμόρε. Μπορεί να σιγοψυθίριζες ότι δεν είναι καιρός για έρωτες, αλλά μέσα σου ανυπομονούσες για το πότε θα τελειώσουν οι κωλοπανελλήνιες να κάνεις καλοκαιράρα και ζωάρα, χωρίς να κουνήσεις ούτε το μικρό σου δαχτυλάκι.


 2010 / «Last Summer»
Νίκος Γκάνος

Ζούσες για την στιγμή που θα το άκουγες να ηχεί στα μπιτσόμπαρα και τις παραλίες όπου θα κατέφευγες με το που έδινες το τελευταίο μάθημα. Το μόνο που σκεφτόσουν ήταν μαυρισμένο σώμα, κοκτεϊλάκια, πισίνες, παραλίες, κομενάκια παντού. Ήταν και η περίοδος που ο Νίκος Γκάνος δεν ήταν και τόσο γνωστός και αναρωτιόσουν «Πώς λέγεται αυτό το τραγούδι, εκείνου του Νίκο μωρέ;».


 2011 / «Μια Zωγραφιά»
Μηδενιστής feat. Demy

Λίγη pop δεν κάνει κακό. Ήταν η φάση που έλεγες «Ζωγράφισε μου τ’αστέρια και κύκλωσε μου… το λάθος». Συγκέντρωση καμία προφανώς, λίγους μήνες πριν το καλοκαιράκι, αλλά όφειλες να τονώσεις κάπως τον εαυτό σου λίγο πριν το… κακό. Τώρα το αν τόνωνες τον εαυτό σου ή αντιθέτως, σερνόσουν ακόμη περισσότερο στα πατώματα, είναι άλλο θέμα.


 2012 / «Πιο Ψηλά»
Vegas

Οι Vegas στα πολύ καλά τους. Και δώσ’ του στα διαλείμματα να τραγουδάς «Είσαι ό,τι έψαχνα να βρω, κάθε ελπίδα που ‘χα να ερωτευτώώώώ» από το Mp4 που είχες τότε. Όλα αυτά βέβαια, λίγο πριν μπεις ξανά στην τάξη, για να συνεχίσεις την άσκηση που είχε να πέσει εδώ και 5 χρόνια (η οποία εν τέλει, επειδή συζητήθηκε πολύ δεν έπεσε ούτε στη δική σου χρονιά)#άτιμοσύστημα

 


 2013 / «Η Επιμονή Σου»
Ελεωνόρα Ζουγανέλη

Πολύ έντεχνα τα παιδιά της συγκεκριμένης χρονιάς. Έδινες Πανελλήνιες υπό τον ρυθμό του Μπάλου. Μέχρι και στα σίριαλ έμπαινε αυτό το τραγούδι (δηλαδή σε όποιον δεν άρεσε, δεν είχε σωτηρία). Παίζει ακόμα και οι ροκάδες να άκουγαν Ζουγανέλη εκείνη την περίοδο. Παραδέξου το, το αφιέρωσες έστω και μία φορά στον καθηγητή σου λέγοντας «Αχ αυτή η επιμονήήή σου», καθώς προσπαθούσε επί 45 λεπτά να σου βάλει στο μυαλό ότι υπήρξε πόλεμος στην Καρχηδόνα, ο οποίος είχε προοικονομηθεί από ένα σύκο.


 2014 / «Μια Φορά Στο Τόσο»
Μαλού

Η πρώτη επιτυχία της τότε πρωτοεμφανιζόμενης Μαλού. Πέρα το ότι σε άγγιζε πολύ, διότι λόγω Πανελληνίων δεν πολυέβγαινες (λέμε τώρα) και σκεφτόσουν από μέσα σου «Πέρνα ρε βλάκα ψυχή μου, να με δεις λίγο, που κάθομαι και μαθαίνω για το πότε κατουράει ο Πλάτωνας και αν η ταλάντωση είναι φθίνουσα ή απλή αρμονική», ήταν κι ένα ευχάριστο κομματάκι να ακούς εκείνη τη φάση της ζωής σου.


 2015 / «Η Πιο Ωραία Στην Ελλάδα»
Κωνσταντίνος Κουφός

Αν πεις ότι το ’15 δεν το άκουγες, θα είσαι ψεύτης, υποκριτής, σαδιστής και μαζοχιστής. Πέρα του ότι παίζεται πολύ ακόμα, σίγουρα ήσουν και εσύ από τα παιδιά που είχαν μάθημα στο φροντιστήριο και άκουγαν να παρελαύνουν από κάτω τα αμάξια με το «Τίκα τάκα τίκα τάκ» (όπως το λέγανε) στη διαπασών. Εκτός αυτού, στα κλαμπ ήταν το κομμάτι «σήμα», με το που έμπαινε δηλαδή, ξεκινούσε το πανηγύρι. Ήταν παντού με λίγα λόγια!


 2016 / «Μετρώ Αντίστροφα»
Κωνσταντίνος Κουφός

Και την αμέσως επόμενη χρονιά, κερδίζει και πάλι την πρωτιά ο Κωνσταντίνος Κουφός, αφού κατάφερε για άλλη μία φορά να κάνει πλύση εγκεφάλου στους πάντες. Αντικειμενικά πάντως μιλώντας, δεν ήταν κι από τα τραγούδια που τα άκουγες και σε ξετρέλαναν, απλά λόγω της πολλής επανάληψης και του ρυθμού, δεν είχες άλλη επιλογή από το να δώσεις κι εσύ πόνο. Και δώσ’ του να γράφεις ΑΟΘ και να βλέπεις 5, 4 και να συμπληρώνεις «3,2,1 μετρώ αντίστροφα…».


 2017 / «Despacito»
Luis Fonsi ft. Daddy Yankee

Ένα θα πω, το τραγούδι αυτό έχει πάνω από 6 δις προβολές! Οπότε δε χρειάζεται καν να μπω στον κόπο να εξηγήσω γιατί ήταν το κομμάτι των Πανελληνίων του ’17. Εκτός του ότι έμαθες και λίγο από την ισπανική τη γλώσσα χάρη σ’ αυτό, το άκουσες να βγαίνει σε instrumental, acapella, remix, cover κι άλλες πόσες ακόμα διαφορετικές διασκευές. Και εκκλησία που πήγαινες, νόμιζες θα βγει ο Σαν Πέτρο να ψάλει, αντί του Πάτερ Αντώνιου. Το τραγούδαγε ακόμα και η μάνα σου. Τα λόγια μετά από αυτό είναι περιττά.

 


 2018 / «Θέλω Να Σε Ξαναδώ»
Πάνος Κιάμος feat. Super Sako & Bo

Όταν λέμε ακουγόταν παντού, εννοούμε κυριολεκτικότατα παντού. Να σε ρωτάει ο καθηγητής τι θέλει να πει ο Πλάτωνας στο συγκεκριμένο στίχο, και να απαντάς «Θέλειιι… να σε ξαναδεί». Παρ’ όλα αυτά, για να λέμε και του στραβού το δίκαιο, έχει ωραίο ρυθμό και ακόμα και τώρα, όταν μπαίνει στα κλαπς δεν μπορείς παρά να νιώσεις τον πόνο που βγάζει (γιατί βγάζει και μπόλικο)!


 2019 / «Caliente»
Mente Fuerte x Hawk x Baghdad

Και μπορεί το 2019 να κοντραριζόντουσαν το «Mama» του Sin Boy και το «Caliente» για την πρώτη θέση στα charts, αλλά μιας και το Αμαρτωλό Αγόρι απέσυρε ό,τι υπήρχε σχετικό με αυτόν στο Youtube, η κ@@ρα που είναι σαν καρδιά είναι μονόδρομος. Όχι ότι δεν ήταν και πριν δηλαδή, αφού το τραγούδι έκανε πανικό από το teaser του και εννοείται απογειώθηκε από την πρώτη κιόλας μέρα. «Στο κρεβάτι την θέλω γυμνή, ου να να να» και που μυαλό για ιστορία μετά.


 2020 / «Κότερα»
Mad Clip

«Έσκασε το πορτοφόλι απ’ τα 50άρικα» λέγαμε το 2020, με την τραγική ειρωνεία ότι εν μέσω κορωνοιού μόνο αυτό δε γινόταν. Η φάση ήταν «Είμαι φτωχός με βίτσια πλουσιόπαιδου»! Κάπως έτσι, οι Πανελλήνιες το ’20 κύλησαν με κότερα, ελικόπτερα, οικόπεδα και τους καθηγητές να λένε «Αν δεν διαβάσεις, όχι κότερα, ούτε φουσκωτή βαρκούλα δε σε βλέπω να παίρνεις». Μα πάντα με τον καλό λόγο αυτοί οι άνθρωποι…


 2021 / «Coco»
Trannos

Ο νεοφερμένος τράπερ Trannos ήταν το Νο.1 τραγούδι στη λίστα με εκείνα που συνόδευαν το διάβασμα (ή και όχι) των Πανελλαδικών το 2021. Σίγουρα η απάντηση σε κάθε δάσκαλο που σε ρώταγε «Τι έχεις;» ήταν «Έχω κόκο στο τραπέζι μου, όλη μέρα νιώθω ντεζαβού». Σαφώς μετά συνέχιζε ένας διάλογος τύπου «Δε θΑ πΑΤε μΠρΟΣτά εσΕίΣ οι νΕοΙ» κλπ.


 2022 / «Madame»
Kings x Trannos

Και φτάνουμε αισίως στο σήμερα, με τον Tranno να πρωταγωνιστεί για άλλη μία χρονιά, παρέα με τους Kings. «Τα διαμάντια στο κορμί της είναι όλα τα λεφτά», ένας στίχος που μπορεί να τον ακούμε και 20 φορές την ημέρα, αλλά βλέποντας τα 17 εκατομμύρια views στο Youtube εξηγούνται όλα. Με τέτοιο beat, το μόνο που θες είναι κοκτεϊλάκι, beachόμπαρα και σίγουρα όχι διάβασμα. Πού μυαλό να παραγωγήσεις την f;

Παιδιά, αν και εγώ έδωσα Πανελλήνιες με το αξέχαστο Despacito, συμπάσχω και σας εύχομαι καλά αποτελέσματα. Οι διακοπές είναι πολύ κοντά! 

Πηγή: https://www.neopolis.gr/