Τσιμπήματα: Τι με δάγκωσε; Εντοπίστε αυτά τα 13 συμπτώματα από ζωύφια

Τα τσιμπήματα από ζωύφια συχνά ερεθίζουν το δέρμα και μερικά μπορεί να είναι επιβλαβή. Μάθετε να αναγνωρίζετε τον τύπο του τσιμπήματος ζωύφιου και πότε να αναζητάτε επείγουσα ιατρική φροντίδα.

Το να σας τσιμπήσει ένα ζωύφιο μπορεί να είναι μια ανατριχιαστική εμπειρία, ειδικά αν δεν ξέρετε ποιο μικροσκοπικό πλάσμα σας άφησε με αυτη τη κοκκινίλα στο δέρμα σας.

Μην πανικοβάλλεστε. Τα περισσότερα τσιμπήματα από κοινά έντομα είναι αβλαβή και επουλώνονται γρήγορα. Ωστόσο, ορισμένα τσιμπήματα όπως αυτά από μυρμήγκια, σφήκες και μέλισσες, μπορεί να προκαλέσουν έντονο πόνο ή και σοβαρή αλλεργική αντίδραση. Και κάποια δηλητηριώδη τσιμπήματα αράχνης, απαιτούν άμεση, επείγουσα ιατρική φροντίδα.

Τα συμπτώματα των τσιμπημάτων από ζωύφια μας δείχνουν την σοβαρότητα της κατάστασης καθώς κι προσδιορίζουν τι έντομο μας τσίμπησε.

Για παράδειγμα, τα περισσότερα τσιμπήματα εντόμων προκαλούν κόκκινα εξογκώματα με πόνο, κνησμό ή κάψιμο. Μερικά τσιμπήματα ζωύφιου προκαλούν φουσκάλες ή πρήξιμο. Ακολουθούν ορισμένες κοινές ενδείξεις τσιμπήματος:

 

Οι κοριοί αφήνουν ένα μικρό σημάδι δαγκώματος στο δέρμα,  κόκκινο και με φαγούρα ή, σε σπάνιες περιπτώσεις, προκαλεί σοβαρή αλλεργική αντίδραση.

Τα τσιμπήματα της μέλισσας προκαλούν ένα κόκκινο εξόγκωμα στο δέρμα που είναι λευκό γύρω.

Τα τσιμπήματα ψύλλων αφήνουν μια φαγούρα στο δέρμα, συχνά στους αστραγάλους και τα πόδια.

Τα κουνούπια προκαλούν φαγούρα κι είναι ένα ροζ εξόγκωμα του δέρματος ή, σε σπάνιες περιπτώσεις, μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση.

 

 

Τα τσιμπήματα αράχνης προκαλούν μικρά συμπτώματα όπως κόκκινο δέρμα, πρήξιμο και πόνο στο σημείο που τσιμπήθηκε ή μερικές φορές πολύ σοβαρά συμπτώματα που χρειάζονται επείγουσα φροντίδα.

Τα τσιμπούρια μπορούν να φέρουν τη νόσο του Lyme και το δάγκωμα τους αφήνει ένα εξάνθημα που μοιάζει με διαστελλόμενο στόχο

Τα περισσότερα τσιμπήματα ζωυφίων μεταδίδονται απευθείας από τα έντομα και συμβαίνουν σε εξωτερικούς χώρους. Δύο εξαιρέσεις είναι οι κοριοί (μικροσκοπικά ακάρεα που ζουν μέσα και κοντά στα κρεβάτια) και οι ψείρες, οι οποίες εξαπλώνονται μέσω της επαφής με ένα μολυσμένο άτομο, μια χτένα ή ρούχα.

Ορισμένα τσιμπήματα μικροβίων μπορούν να μεταδώσουν ασθένειες, όπως ο ιός Ζίκα, ο ιός του Δυτικού Νείλου, ο ιός Chikungunya, ο δάγγειος πυρετός και ο κίτρινος πυρετός (όλα μεταδίδονται από τα κουνούπια). Νόσος Lyme (από τσιμπούρια) Κηλιδωτός πυρετός Rocky Mountain (από σκύλους ή τσιμπούρια στα ξύλα) και η νόσος Chagas (από ένα έντομο που ρουφάει το αίμα, γνωστό ως «ζωύφιο που φιλάει»).

Εάν γνωρίζετε ότι έχετε αλλεργίες σε έντομα, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με την επείγουσα φροντίδα. Μερικοί άνθρωποι με σοβαρές αλλεργίες σε τσιμπηματα πρέπει να έχουν πάντα μαζί τους φάρμακα, συμπεριλαμβανομένης της επινεφρίνης (όπως ένα EpiPen).

Ανεξάρτητα από το είδος του τσιμπήματος που έχετε, είναι καλό να γνωρίζετε τι σας δάγκωσε. Μαθαίνοντας να αναγνωρίζετε ένα τσίμπημα από ζωύφιου από την εμφάνιση και την αίσθηση θα σας βοηθήσει να μάθετε εάν θα χρειαστεί θεραπεία για το δάγκωμα ζωύφιου στο σπίτι ή να αναζητήσετε άμεση ιατρική φροντίδα. Εδώ είναι 13 τσιμπήματα ζωύφιου και πώς μοιάζουν:

1. Τσιμπήματα από κουνούπια μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες

Τσιμπήματα: Τι με δάγκωσε; Εντοπίστε αυτά τα 13 συμπτώματα από ζωύφια

Ένα τσίμπημα κουνουπιού προκαλεί φαγούρα και στρογγυλό κόκκινο ή ροζ εξόγκωμα στο δέρμα. Είναι συνήθως ένα αβλαβές τσίμπημα, αλλά μερικές φορές μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια, όπως ο ιός Ζίκα (ιδιαίτερα επιβλαβής σε έγκυες γυναίκες), ο ιός του Δυτικού Νείλου, η ελονοσία ή η εγκεφαλίτιδα των ανατολικών ιπποειδών (EEE). Για τους περισσότερους ανθρώπους, ο Ζίκα προκαλεί μια σύντομη ασθένεια που μοιάζει με γρίπη.Ωστόσο, τα νεογέννητα παιδιά εγκύων γυναικών που μολύνθηκαν από τον Ζίκα έχουν ένα ανησυχητικό ποσοστό γενετικών ανωμαλιών μικροκεφαλίας. Ανατρέξτε στη σελίδα ταξιδιωτικών πληροφοριών Zika στον ιστότοπο των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις και συμβουλές.

Για το 2022, αναφέρθηκαν συνολικά 1.126 κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου σε 42 πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με το CDC. Τα συμπτώματα εμφανίζονται 2 έως 14 ημέρες μετά το δάγκωμα και μπορεί να περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, πόνους στο σώμα, πυρετό, εμετό, διάρροια και δερματικά εξανθήματα. Τα άτομα με πιο σοβαρή λοίμωξη από τον Δυτικό Νείλο μπορεί να αναπτύξουν μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα και να έχουν συμπτώματα όπως στύψη στον λαιμό, σοβαρό πονοκέφαλο, αποπροσανατολισμό, υψηλό πυρετό και σπασμούς.

Το τσίμπημα ενός μολυσμένου κουνουπιού μπορεί να προκαλέσει ελονοσία, ένα σπάνιο φαινόμενο στις Ηνωμένες Πολιτείες, με μόνο περίπου 2.000 περιπτώσεις να διαγιγνώσκονται στη χώρα κάθε χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία του CDC (και η πλειονότητα αυτών είναι σε άτομα που ταξίδεψαν πρόσφατα σε μέρη του κόσμου όπου η μετάδοση της ελονοσίας είναι πιο συχνή). Τα συμπτώματα είναι παρόμοια με τη γρίπη και μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, ναυτία και έμετο από 10 ημέρες έως 4 εβδομάδες μετά το δάγκωμα. Η ελονοσία είναι σοβαρή, αλλά είναι καλό να γνωρίζουμε ότι μπορεί να προληφθεί και θεραπεύεται, σύμφωνα με το CDC.

Οι περιπτώσεις Ανατολικής Εγκεφαλίτιδας Ιπποειδών είναι σπάνιες αλλά θανατηφόρες. Για τα άτομα που έχουν μολυνθεί με Ανατολική Εγκεφαλίτιδα Ιπποειδών, το 30% δεν επιβιώνει και πολλοί που το κάνουν αναπτύσσουν νευρολογικά προβλήματα. Ενώ αναφέρθηκε μόνο ένα κρούσμα στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2022, υπήρχαν 38 περιπτώσεις το 2019, συμπεριλαμβανομένων 15 ατόμων που πέθαναν από την πάθηση, σύμφωνα με το CDC. Τα περισσότερα κρούσματα έχουν αναφερθεί στα βορειοανατολικά.

Μια άλλη αναδυόμενη ανησυχία είναι ένα είδος κουνουπιού που βρίσκεται στη Φλόριντα, που ονομάζεται Aedes scapularis. Προηγουμένως βρέθηκε κυρίως στην Καραϊβική και τη Λατινική Αμερική, η έρευνα δείχνει ότι το κουνούπι έχει πλέον εδραιωθεί στη Φλόριντα. Το εισβαλλόμενο είδος έχει βρεθεί στις κομητείες Broward και Miami-Dade, σύμφωνα με μια έκθεση. Δεν είναι σαφές εάν τα κουνούπια Aedes scapularis στη Φλόριντα μεταδίδουν οποιουσδήποτε τύπους ασθένειας, αλλά αλλού, έχει αποδειχθεί ότι μεταδίδουν ορισμένους ιούς, συμπεριλαμβανομένου του ιού της εγκεφαλίτιδας των ίππων της Βενεζουέλας (VEEV) και αυτού που προκαλεί κίτρινο πυρετό.

2. Πώς μοιάζει ένα τσίμπημα από κοριό; 

Πιθανότατα δεν θα πονέσετε όταν σας δαγκώνει ένας κοριός, αλλά μπορεί να δείτε τρία ή περισσότερα συγκεντρωμένα κόκκινα σημάδια, που συχνά σχηματίζουν μια γραμμή. Μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν ήπια ή σοβαρή αλλεργική αντίδραση στο σάλιο του ζωύφιου μεταξύ 24 ωρών και 3 ημερών. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ένα κόκκινο εξόγκωμα στο δέρμα που προκαλεί έντονη φαγούρα και φλεγμονή για αρκετές ημέρες.

Εάν έχετε κνίδωση, έχετε πολλά δαγκώματα ή παρατηρήσετε ένα δάγκωμα που φαίνεται μολυσμένο, θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν  δερματολόγο για θεραπεία. Τα τσιμπήματα κοριών μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα σας, αλλά συνήθως εμφανίζονται σε ακάλυπτες περιοχές, όπως στο λαιμό, το πρόσωπο και τα χέρια σας. Είναι καλό να γνωρίζετε ότι, αν και είναι συνηθισμένοι, οι κοριοί δεν μεταφέρουν ασθένειες, σύμφωνα με το CDC.

3. Ποτέ να πάτε να δείτε γιατρό από τσιμπήματα από αράχνη.

Τα περισσότερα τσιμπήματα αράχνης δεν είναι δηλητηριώδη και προκαλούν μόνο μικρά συμπτώματα όπως κοκκίνισμα στο δέρμα, πρήξιμο και πόνο τοπικά. Όμως, κάποια τσιμπήματα θέλουν πραγματικά άμεση θεραπεία. Εάν αναπτύξετε αλλεργική αντίδραση σε δάγκωμα αράχνης, με συμπτώματα όπως σφίξιμο στο στήθος, αναπνευστικά προβλήματα ή πρήξιμο στο προσώπο, χρειάζεστε αμέσως ιατρική φροντίδα. Επειδή τα τσιμπήματα αυτά μπορούν να μολυνθούν από τέτανο, συνιστάται να κάνετε τα  εμβόλια ενίσχυσης του τετάνου, ένα κάθε 10 χρόνια.

Ένα δάγκωμα από δηλητηριώδη αράχνη, όπως η μαύρη χήρα ή τον καφέ ερημίτη, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αντίδραση. Το δάγκωμα της μαύρης χήρας, που εμφανίζεται με δύο τρυπήματα, μπορεί να είναι ή να μην είναι επώδυνο στην αρχή. Αλλά 30 έως 40 λεπτά αργότερα, μπορεί να έχετε πόνο και πρήξιμο στην περιοχή. Μέσα σε οκτώ ώρες, θα εμφανίσετε μυϊκό πόνο και ακαμψία, πόνο στο στομάχι και την πλάτη, ναυτία και έμετο και δυσκολία στην αναπνοή. Μπορεί να μην έχετε δει την αράχνη που σας δάγκωσε, αλλά πάντα αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια εάν υπάρχει πιθανότητα να σας έχει δαγκώσει μια δηλητηριώδης αράχνη.

Spider droplet web.

4. Ο τύπος αράχνης, καφέ ερημίτης, χρειάζεται άμεση ιατρική θεραπεία

Ο καφέ ερημίτης είναι δηλητηριώδης αράχνη και συνήθως ζει σε σκοτεινούς και αχρησιμοποίητους χώρους. Κάποιοι άνθρωποι αισθάνονται ένα μικρό τσίμπημα που ακολουθείται αμέσως από έναν έντονο πόνο, ενώ άλλοι δεν αντιλαμβάνονται ότι έχουν δεχτεί τσίμπημα παρά μόνο ώρες αργότερα. Τέσσερις έως οκτώ ώρες μετά, το δάγκωμα μπορεί να γίνει πιο επώδυνο και να μοιάζει με μώλωπα ή φουσκάλα με μια μπλε-μωβ περιοχή γύρω του. Αργότερα, το δάγκωμα γίνεται κρούστα και σκουραίνει.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι αυτός ο τύπος αράχνης βρίσκεται σε αρκετές πολιτείες της Μεσοδυτικής, δυτικές περιοχές ορισμένων νοτιοανατολικών πολιτειών (συμπεριλαμβανομένων του Κεντάκι, του Τενεσί και της Τζόρτζια) και στις κεντρικές νότιες πολιτείες (συμπεριλαμβανομένων των Τέξας, Λουιζιάνα, Αλαμπάμα, Μισισιπή, Αρκάνσας και Missouri) — και σπάνια βρίσκονται εκτός αυτών των περιοχών, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Κεντάκι.

Τα συμπτώματα ενός δαγκώματος του καφέ ερημίτη εμφανίζονται μέσα σε λίγες ώρες και περιλαμβάνουν πυρετό, ρίγος, κνησμό, ναυτία και εφίδρωση. Επειδή μερικοί άνθρωποι έχουν σοβαρή αντίδραση που μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια, επιληπτικές κρίσεις και κώμα, είναι σημαντικό να λάβετε ιατρική φροντίδα αμέσως, σύμφωνα με το MedlinePlus.

5. Μερικά τσιμπούρια μεταφέρουν την Βορρελίωση ή Νόσος του Lyme 

Μερικά τσιμπήματα μπορεί να είναι επικίνδυνα επειδή μπορεί να μεταφέρουν ασθένειες. Τα τσιμπούρια με τα μαύρα πόδια, παλαιότερα γνωστά ως τσιμπούρια ελαφιού, μπορεί να φέρουν τη νόσο του Lyme και τα τσιμπούρια του σκύλου μπορούν να μεταδώσουν τον κηλιδωτό πυρετό των Βραχωδών Βουνών. Έως και 30.000 περιπτώσεις νόσου του Lyme αναφέρονται κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα συμπτώματα της νόσου του Lyme περιλαμβάνουν ένα δερματικό εξάνθημα σε σχήμα δαχτυλιδιών, σαν ένα μάτι μέσα σε στόχο, που εμφανίζεται έως και ένα μήνα μετά το δάγκωμα του κρότωνα. Μπορεί επίσης να έχετε πυρετό, κόπωση, πονοκεφάλους, πόνους στους μύες και στις αρθρώσεις, καθώς και ακανόνιστους καρδιακούς ρυθμούς. Αλλά το 20% έως 30% των ανθρώπων που μολύνονται δεν εμφανίζουν ποτέ εξάνθημα. Συμπτώματα όπως πρήξιμο στις αρθρώσεις, απώλεια μνήμης ή άλλες αυτοάνοσες αποκρίσεις που μιμούνται αυτές άλλων ασθενειών μπορεί να εμφανιστούν όταν η νόσος του Lyme βρίσκεται σε προχωρημένα στάδια. Η διάγνωση μπορεί να παραμείνει άγνωστη επειδή πολλοί γιατροί δεν θα εξισώσουν αρχικά αυτά τα συμπτώματα με τη νόσο του Lyme.

Ο κηλιδωτός πυρετός στο Rocky Mountain από τσίμπημα τσιμπουριού είναι σπάνιος, με περίπου 2.500 περιπτώσεις ετησίως στις Ηνωμένες Πολιτείες. Προκαλεί πυρετό, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους και δερματικά εξανθήματα. Τα εξανθήματα των κόκκινων κηλίδων ξεκινά στους αστραγάλους και τους καρπούς μετά από λίγες ημέρες πυρετού, αλλά αργότερα εξαπλώνονται στο υπόλοιπο σώμα. Σε μερικούς ανθρώπους, δεν εμφανίζεται ποτέ εξάνθημα. Αν και αυτή η λοίμωξη μπορεί να είναι σοβαρή – και ακόμη και θανατηφόρα – μπορεί να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί επιτυχώς με έγκαιρη ιατρική φροντίδα, σύμφωνα με το CDC.

Ένας άλλος τύπος τσιμπουριού που πρέπει να αποφύγετε είναι το τσιμπούρι μοναχικού αστεριού. Βρίσκεται κυρίως στις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και σε ορισμένες ανατολικές πολιτείες. Μπορεί να μεταδώσει αρκετούς ιούς, σημειώνει το CDC. Πιο συγκεκριμένα, αλλεργικές αντιδράσεις που σχετίζονται με την κατανάλωση κόκκινου κρέατος έχουν αναφερθεί από άτομα που έχουν τσιμπηθεί από αυτά.

6. Ψύλλοι

Τα συμπτώματα των τσιμπημάτων από ψύλλους μπορεί να ξεκινήσουν μέσα σε λίγες ώρες μετά το δάγκωμα και τείνουν να εμφανίζονται σε ομάδες των τριών ή τεσσάρων. Μπορεί να παρατηρήσετε φαγούρα, κνίδωση και πρήξιμο γύρω από έναν τραυματισμό ή πληγωμένη περιοχή ή μικρά, κόκκινα εξογκώματα που μπορεί να αιμορραγούν ή κι όχι. Τα τσιμπήματα από ψύλλους είναι πιο συνηθισμένα στους αστραγάλους και τα πόδια, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστούν στις μασχάλες, γύρω από τη μέση και στις κάμψεις των γονάτων και των αγκώνων σας. Ένα εξάνθημα από δάγκωμα ψύλλων γίνεται λευκό όταν το πιέζετε και τείνει να μεγαλώνει ή να εξαπλωνεται με την πάροδο του χρόνου. Το ξύσιμο του εξανθήματος μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση του δέρματος, σύμφωνα με το MedlinePlus, και μπορεί να χρειαστεί ιατρική φροντίδα.

Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, οι ψύλλοι είναι μολυσμένοι με τα βακτήρια που προκαλούν πανώλη. Η ασθένεια μπορεί να εξαπλωθεί από άγρια ποντίκια, σε κατοικίδια ζώα και ανθρώπους. Τα τελευταία 10 χρόνια, μόλις 1 και 17 περιπτώσεις πανώλης αναφέρθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με το CDC, τα περισσότερα στην αγροτική Δύση. Τα συμπτώματα της πανώλης περιλαμβάνουν πρησμένους λεμφαδένες, πονοκέφαλο, πυρετό και ρίγος που εμφανίζονται από μία έως έξι ημέρες μετά το δάγκωμα.

7. Το τσίμπημα από μέλισσα μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση.

Τα τσιμπήματα της μέλισσας προκαλούν οξύ πόνο που μπορεί να διαρκέσει για λίγα λεπτά πριν εξασθενίσει. Η περιοχή μπορεί να εξακολουθεί να πονάει όταν την ακουμπάτε και για λίγες μέρες μετά. Γύρω από το σημείο του τσιμπήματος δημιουργείται ένα κόκκινο εξόγκωμα με λευκό γύρω γύρω που προκαλεί φαγούρα είναι ευαίσθητο και ζεστό στην υφή.

Εάν σας έχει τσιμπήσει μέλισσα στο παρελθόν, το σώμα σας μπορεί επίσης να έχει μια ανοσολογική απόκριση στο δηλητήριο του τσιμπήματος, με αποτέλεσμα πρήξιμο στο σημείο που εμφανίστηκε το τσίμπημα ή σε μια ολόκληρη περιοχή του σώματός σας, συμπεριλαμβανομένου του λαιμού και των πνευμόνων σας. Εάν έχετε αυτό το είδος αλλεργικής απόκρισης, που ονομάζεται αναφυλαξία, είναι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση που χρειάζεται άμεση θεραπεία.

Τα συμπτώματα μιας σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης περιλαμβάνουν κνίδωση, οίδημα, δυσκολία στην αναπνοή, ζάλη, κράμπες, ναυτία, διάρροια, ακόμη και καρδιακή ανακοπή.

8. Ψείρες

Τα τσιμπήματα από ψείρες αφήνουν μικροσκοπικές κόκκινες κηλίδες στους ώμους, το λαιμό και το τριχωτό της κεφαλής από μικρά παρασιτικά έντομα που μπορούν να ζήσουν στα ρούχα σας ή στο κρεβάτι σας. Επειδή τα τσιμπήματα των ψειρών είναι τόσο μικρά, συνήθως δεν πονάνε, αλλά προκαλούν φαγούρα. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αναπτύξουν μεγαλύτερα δερματικά εξανθήματα.

Το συνεχές ξύσιμο θα μπορούσε να οδηγήσει σε λοίμωξη, που χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όπως διογκωμένους λεμφαδένες και ευαίσθητο, κόκκινο δέρμα. Ένα τσίμπημα μολυσμένης ψείρας μπορεί επίσης να εκκρίνει αίμα και να σχηματίσει κρούστα. Μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπιστεί από γιατρό, αλλά οι ψείρες δεν είναι γνωστό ότι μεταφέρουν άλλες ασθένειες.

ants feeding

9. Δαγκώματα και τσιμπήματα από μυρμήγκια μπορούν να μολυνθούν

Τα δαγκώματα και τα τσιμπήματα των μυρμηγκιών είναι συνήθως επώδυνα και προκαλούν κόκκινα εξογκώματα στο δέρμα. Ορισμένα είδη μυρμηγκιών, όπως τα μυρμήγκια της φωτιάς, είναι δηλητηριώδεις και τα δαγκώματα τους μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή αλλεργική αντίδραση. Τα μυρμήγκια της φωτιάς δαγκώνουν πρώτα για να κρατηθούν και μετά τσιμπούν, δίνοντας οξύ πόνο και αίσθηση καψίματος. Εάν σας δάγκωσαν μυρμήγκια φωτιάς, μπορεί να δείτε λευκές φλύκταινες ή φουσκάλες γεμάτες υγρό μια ή δύο μέρες μετά το τσίμπημα. Αυτές διαρκούν τρεις έως οκτώ ημέρες και μπορεί να προκαλέσουν ουλές. Τα εξογκώματα μπορεί επίσης να προκαλούν φαγούρα και κοκκινίλες και μπορεί να έχετε πρήξιμο γύρω από το σημείο. Είναι σημαντικό να μην ξύσετε ή να σπάσετε τις φουσκάλες γιατί μπορεί να μολυνθούν, σημειώνει το Αμερικανικό Κολλέγιο Αλλεργίας, Άσθματος & Ανοσολογίας. Τα τσιμπήματα των μυρμηγκιών – τερμίτες είναι επίσης επώδυνα επειδή ψεκάζουν μυρμηκικό οξύ κατά το δάγκωμα, το οποίο προκαλεί αίσθηση καψίματος.

10. Τσιμπήματα ακάρεων και τσιγκέρ προκαλούν έντονο κνησμό

Τα ακάρεα συνήθως δεν μεταδίδουν ασθένειες, αλλά τα δαγκώματα τους μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα και να προκαλέσουν έντονο κνησμό. Τα ακάρεα τρέφονται συνήθως με έντομα, αλλά δαγκώνουν κι άλλα ζώα, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων. Τα τσιμπήματα συνήθως περνούν απαρατήρητα μέχρι να εμφανιστούν κόκκινα σημάδια που μπορεί να μοιάζουν με δερματικό εξάνθημα που προκαλεί φαγούρα.

Τα τσιγκέρ είναι μια μορφή ακάρεων που εκκρίνουν το σάλιο τους έτσι ώστε να μπορούν να υγροποιηθεί το δέρμα και να το φάνε. Σε απάντηση σε ένα δάγκωμα chigger, το δέρμα γύρω από το δάγκωμα σκληραίνει. Το περιβάλλον δέρμα ερεθίζεται και φλεγμονώνεται, αναπτύσσοντας έντονη φαγούρα.

Επίσης, τα ακάρεα προκαλούν ψώρα, η οποία είναι μεταδοτική από άτομο σε άτομο, σημειώνει το CDC. Τα θηλυκά ακάρεα της ψώρας τρυπώνουν στο δέρμα για να γεννήσουν αυγά. Όταν τα αυγά εκκολάπτονται, οι προνύμφες έρχονται στην επιφάνεια του δέρματος. Αρχίζουν να λιώνουν και μετά ξαναθάβονται πίσω στο δέρμα για να τραφούν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα δερματικό εξάνθημα που μπορεί να μοιάζει με σπυράκια ακμής και να δημιουργεί έντονο κνησμό που επιδεινώνεται τη νύχτα. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ελαφριές, λεπτές γραμμές στο δέρμα όπου έχουν τρυπώσει τα ακάρεα, μεταξύ των οποίων και μεταξύ των δακτύλων, στους καρπούς, τα γόνατα και κάτω από κοσμήματα στους καρπούς και τα δάχτυλα.

11. Οι κοριοί που φιλιούνται

Οι κοριοί που φιλιούνται (kissing bugs), γνωστά και ως κοριοί βαμπίρ, μπορούν να μεταδώσουν τα παράσιτα που προκαλούν τη νόσο Chagas. Σύμφωνα με μια μελέτη, περισσότερα από τα μισά από αυτά τα έντομα φέρουν το παράσιτο. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η νόσος Chagas επηρεάζει περίπου 300.000 άτομα, σύμφωνα με το CDC.

Οι κοριοί που φιλιούνται κρύβονται κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά εμφανίζονται τη νύχτα, αφήνοντας τσιμπήματα στο πρόσωπο και προκαλώντας πρήξιμο στο βλέφαρο. Τις πρώτες εβδομάδες μετά τη μόλυνση, τα συμπτώματα της νόσου Chagas μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, κόπωση, πόνους στο σώμα, πονοκέφαλο, εξάνθημα, απώλεια όρεξης, διάρροια και εμετό. Όμως, σημειώνει το CDC, μακροπρόθεσμα, ακόμη και δεκαετίες αργότερα, περίπου το 30% των ανθρώπων που μολύνθηκαν κοριούς που φιλιούνται θα αναπτύξουν σοβαρές επιπλοκές της νόσου Chagas: μεγέθυνση καρδιάς, καρδιακή ανεπάρκεια, μη φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό, καρδιακή ανακοπή ή μεγέθυνση στο παχύ έντερο: γνωστό και ως μεγάκολο.

12. Σφήκες

Τα τσιμπήματα από σφήκα (όπως τα τσιμπήματα μέλισσας και σφήκας) είναι συνήθως επώδυνα, προκαλούν φαγούρα, κοκκινισμα και πρηξιμο αμέσως μετά την εμφάνιση τους, χωρίς να προκαλούν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Πολλοί άνθρωποι μπορούν απλώς να παγώσουν την περιοχή για να καταπραΰνουν τον πόνο και να βγάλουν ένα αντιισταμινικό χωρίς συνταγή, όπως η διφαινυδραμίνη (Benadryl) για να βοηθήσουν με τον κνησμό. «Μετά από μισή ώρα, μπορείτε να συνεχίσετε τις δραστηριότητες σας», λέει ο Χάουαρντ Ράσελ, διαγνώστης εντόμων και αρθρόποδων στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν στο East Lansing. Τα συμπτώματα συνήθως εξαφανίζονται μετά από μια ή δύο μέρες, λέει η Mayo Clinic.

Ωστόσο, εάν είστε αλλεργικοί σε τσιμπήματα μέλισσας ή σφήκας – ή σας έχουν τσιμπήσει πολλές φορές – ένα τσίμπημα μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις, όπως ναυτία, γρήγορο καρδιακό παλμό, πρήξιμο, ζάλη, κνίδωση και δύσπνοια, προειδοποιεί η Mayo Clinic. Καλέστε το 166 και αναζητήστε επείγουσα ιατρική περίθαλψη εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα.

Οι σφήκες συνήθως χτίζουν τις μεγάλες χάρτινες φωλιές τους σε κοιλότητες δέντρων, καθώς και ανενόχλητα σημεία σε αχυρώνες, σοφίτες, ακόμη και τοίχους, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Κεντάκι. Τα σφήκες θα υπερασπιστούν τις φωλιές τους (και μπορεί να σας επιτεθούν) αν πλησιάσετε πολύ, οπότε εγκαταλείψτε την περιοχή αν συναντήσετε μια. Αν συναντήσετε μία σφήκα μόνη της, αφήστε την ήσυχη. Οι σφήκες συνήθως τσιμπούν μόνο όταν απειλούνται, σημειώνει το Πανεπιστήμιο του Κεντάκι. Και αν όντως σας τσιμπήσει, φύγετε από την περιοχή αμέσως για να αποφύγετε άλλη επίθεση, λέει ο Russell.

13. Κάποια είδη μυγών δαγκώνουν

Παρόλο που οι αλογόμυγες και οι μύγες των ελαφιών επηρεάζουν περισσότερο τα ζώα, δυστυχώς δεν σημαίνει ότι δεν δαγκώνουν και εμάς. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Κεντάκι, αυτές οι μύγες μπορούν να μας βάλουν στόχο και η ένταση της επίθεσής τους ποικίλει. Τα τσιμπήματα της μύγας συνήθως είναι αρκετά επώδυνα και μπορεί προκαλέσουν αιμορραγία, πρήξιμο, σημαντική δερματική φλεγμονή ή αλλεργική αντίδραση. Το πρήξιμο και ο ερεθισμός θα πρέπει να εξαφανιστούν σε μία ή δύο ημέρες.

Η Εθνική Ένωση Διαχείρισης Παρασίτων προτείνει να φοράμε ανοιχτόχρωμα ρούχα και εντομοαπωθητικά ως τις πιο βασικές στρατηγικές πρόληψης.

Οι μαύρες μύγες (μερικές φορές ονομάζονται σκνίπες βουβαλίσιου) είναι επίσης κοινές σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες και μπορούν να δαγκώσουν (αν και δεν είναι γνωστό ότι μεταδίδουν ασθένειες), σύμφωνα με την Περιφερειακή Υγειονομική Περιοχή Spokane. Είναι μικρού μεγέθους και συνήθως δαγκώνουν γύρω από το κεφάλι, ιδιαίτερα τα μάτια, τα αυτιά και το τριχωτό της κεφαλής. Τα τσιμπήματα τους μπορεί να προκαλέσουν πρήξιμο, μούδιασμα και πόνο που μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες.

Για όλους αυτούς τους τύπους τσιμπημάτων μύγας, συνήθως εμφανίζονται ως μικρά κόκκινα εξογκώματα που προκαλούν φαγούρα.

Το CDC προειδοποίησε τους Αμερικανούς ότι οι ασθένειες από τσιμπήματα κουνουπιών, κροτώνων και ψύλλων έχουν αυξηθεί στα ύψη τα τελευταία χρόνια.

Πώς μπορείτε να αποτρέψετε τα τσιμπήματα; 

Ακολουθούν μερικές συμβουλές από το CDC:

  • Χρησιμοποιήστε ένα εντομοαπωθητικό που έχει καταχωρηθεί στην Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA). (Η EPA δημοσίευσε ένα διαδικτυακό εργαλείο για να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε ποιο είναι κατάλληλο σε πολλές διαφορετικές συνθήκες.)
  • Όταν ταξιδεύετε, μάθετε τι εμβόλια ή φάρμακα μπορεί να χρειαστείτε και τυχόν προφυλάξεις που μπορείτε να λάβετε για τα έντομα τις περιοχής.
  • Να φοράτε ρούχα που καλύπτουν το δέρμα.

Πηγή