Βγαλμένο από παραμύθι: To νησί του Ιονίου με τη θρυλική σπηλιά της Καλυψούς σε καλεί να το εξερευνήσεις

Ένα από τα πιο μικρά νησιά του Ιονίου που οι περισσότεροι από εμάς δεν γνωρίζουμε καν, είναι οι Οθωνοί. Ένας κατάφυτος Παράδεισος ιδανικός για ξεκούραστες και ήρεμες διακοπές, ο οποίος μάλιστα τα τελευταία χρόνια «ανεβαίνει» με ταχύτατους ρυθμούς στις προτιμήσεις των επισκεπτών.

Στους Οθωνούς, το δυτικότερο σημείο των Ιόνιων νησιών αλλά και της Ελλάδας, θα βρεις εκείνη την χαρακτηριστική ομορφιά των νησιών του Ιονίου σε συνδυασμό με την απόλυτη ησυχία. Δεν θα βρεις σε καμία περίπτωση συνωστισμό, αλλά μόνο καταγάλανα νερά, όμορφα μονοπάτια για πεζοπορία, ένα άκρως γραφικό λιμάνι και λευκά σπιτάκια να συνθέτουν το όμορφο τοπίο.

Ένα από τα μεγαλύτερα αξιοθέατα του νησιού είναι το βενετσιάνικο κάστρο που είναι σήμα κατατεθέν, αλλά και η βενετσιάνικη αρχιτεκτονική των σπιτιών και των οικημάτων. Κάνοντας μια βόλτα στους δρόμους των Οθωνών, επιτελείς ένα ταξίδι στον χρόνο, μιας και τίποτα σχεδόν δεν έχει αλλοιωθεί από ανθρώπινο χέρι.

Ένα ακόμα συγκλονιστικό σημείο του νησιού, είναι ο λευκός σταυρός της ομώνυμης περιοχής, ο οποίος τιμά μνήμη των κατοίκων που δολοφονήθηκαν από τον πειρατή Μπαρμπαρόσα το 1537.

Από όλα αυτά τα στοιχεία, αντιλαμβάνεται κανείς, πόση ιδιαιτερότητα κρύβει αυτός ο τόπος και ακόμα δεν έχουμε μιλήσει καν για τις φυσικές του ομορφιές.

Πού να κολυμπήσεις

Η Άσπρη Άμμος είναι μια από τις πιο όμορφες παραλίες της Ελλάδας και έχει ψιλή, ολόλευκη άμμο και καταγάλανα -σχεδόν διάφανα- νερά, ενώ καλύπτεται από έναν τεράστιο βράχο. Ο όρμος Φύκι είναι ένα επίσης πανέμορφο μέρος για κολύμπι στου οποίου τα νερά βρίσκεται το ναυάγιο του πλοίου Σάρα.

Στις παραλίες θα φτάσεις είτε μέσω των δεκάδων μονοπατιών, είτε με καραβάκι. Αξίζει οπωσδήποτε να μπεις στο καΐκι για να δεις τις παραλίες και τους μικρούς ορμίσκους γύρω από το νησί, γιατί θα μαγευτείς και θα ευχαριστηθείς βουτιές και κολύμπι σε νερά που δεν θα πιστεύεις πως υπάρχουν.

Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεχάσεις την μάσκα σου, ο βυθός των Οθωνών είναι άκρως εντυπωσιακός. Ο παλιός ωκεανογράφος Ζακ Υβ Κουστώ εντυπωσιάστηκε τόσο από το βυθό των Οθωνών που έδωσε το όνομα της Καλυψούς στο θρυλικό πλοίο του.

Η Σπηλιά της Καλυψούς

Το μεγαλύτερο αξιοθέατο του νησιού, είναι φυσικά το σπήλαιο της Καλυψούς, το μέρος που φαίνεται να κρατούσε αιχμάλωτο η Καλυψώ τον Οδυσσέα. Πρόκειται για ένα σπήλαιο στην θάλασσα με μήκος 100μ. και ύψος 20μ.

Η σπηλιά είναι επισκέψιμη και επιβάλλεται να πας, ενώ θα φτάσεις εκεί με βάρκα από το λιμανάκι του νησιού.

Τα μονοπάτια

Στους Οθωνούς αξίζει να κάνεις πεζοπορία γιατί τα μονοπάτια σε προκαλούν να γνωρίσεις βήμα-βήμα κάθε οικισμό, να γίνεις ένα με την φύση και να ανακαλύψεις όλες τις γωνιές και τα χωριά του νησιού. Αφού πέσει ο ήλιος, θα δεις πολλούς περιπατητές σε ομαδούλες να ανακαλύπτουν τον τόπο αλλά και τις παραλίες στις οποίες θα κολυμπήσουν την επόμενη ημέρα.

Γιατί να πας

Οι Οθωνοί είναι ιδανικός προορισμός για χαλαρές και ανέμελες διακοπές μακριά από όλα όσα θυμίζουν αστικό περιβάλλον, όμως ταυτόχρονα ο βενετσιάνικος αέρας κάνει το νησί να δείχνει κοσμοπολίτικο.

Πόσο ενδιαφέρων συνδυασμός;

Αν θες να εξερευνήσεις έναν τόπο που ξέρουν λίγοι και τυχεροί και να κολυμπήσεις σε απόμερες και μοναδικές παραλίες, οι Οθωνοί είναι εκεί για σένα.

Πηγή: ethnos.gr