Υψηλή χοληστερόλη: Τα 3 σημεία του σώματος που τη δείχνουν χωρίς εξέταση αίματος

Το να παρακολουθείτε τα επίπεδα χοληστερόλης σας μπορεί να είναι ένας εύκολος τρόπος για να αξιολογήσετε εάν τρώτε σωστά ή αν έχετε αρκετή σωματική δραστηριότητα. Ωστόσο, αν δεν μπείτε στο γραφείο του ιατρού σας, δεν είναι πάντα εύκολο να προσδιορίσετε πόσο καλά και υγιείς είστε πραγματικά.

Αν και είναι σημαντικό να κάνετε μια εξέταση αίματος εάν έχετε ανησυχίες για την υγεία σας, πολλοί δεν συνειδητοποιούν ότι μερικές φορές μπορείτε να εντοπίσετε υψηλή χοληστερόλη απλά κοιτάζοντας κάποιον.

Με άλλα λόγια, εάν καταναλώνετε πάρα πολλά πρόχειρα γεύματα σε ή επεξεργασμένα σνακ, μπορεί να αρχίσετε να παρατηρείτε σημάδια στο σώμα σας.

Η συσσώρευση της λιπαρής ουσίας στο σώμα συνήθως οφείλεται σε μια διατροφή πλούσια σε λίπη, το κάπνισμα, το ποτό, την έλλειψη άσκησης ή τα γονίδια. Εάν υπερβολική ποσότητα αρχίσει να καλύπτει τα αιμοφόρα αγγεία σας, θα μπορούσε να οδηγήσει σε απόφραξη με αποτέλεσμα σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά.

Καθώς μεγαλώνετε, η πιθανότητα εμφάνισης υψηλής χοληστερόλης αυξάνεται, με πάνω από τα δύο τρίτα των ανδρών και των γυναικών άνω των 65 ετών να διαγιγνώσκονται με υψηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια τακτικών ελέγχων υγείας. Αλλά ο καθένας μπορεί να αναπτύξει, είτε λόγω γενετικών είτε περιβαλλοντικών παραγόντων, επομένως το να μπορείτε να αναγνωρίσετε τα συμπτώματα της συσσώρευσής της στο σώμα σας -απλώς ρίχνοντας μια ματιά στον καθρέφτη- είναι ζωτικής σημασίας.

Ο μόνος σίγουρος τρόπος για να μάθετε εάν έχετε υψηλή χοληστερόλη, η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί με δίαιτα, άσκηση και φάρμακα, είναι να κάνετε μια εξέταση αίματος. Ωστόσο, εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από αυτά τα σημάδια στο πρόσωπο, τα χέρια ή τα πόδια σας ή εάν ανησυχείτε απλώς για τα επίπεδά σας, θα πρέπει να συμβουλευτείτε αμέσως τον γιατρό σας.

Το British Heart Foundation έχει ρίξει φως στον ρόλο της λιπαρής ουσίας, δηλώνοντας: «Η χοληστερόλη είναι μια φυσική λιπαρή ουσία στο αίμα. Παράγεται στο συκώτι και βρίσκεται επίσης σε ορισμένες από τις τροφές που τρώμε. Είναι σημαντική γιατί διατηρεί υγιή τα κύτταρα το σώμα».

«Υψηλή χοληστερόλη σημαίνει ότι έχετε υπερβολική χοληστερόλη στο αίμα σας. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να την προκαλέσουν. Εάν δεν λάβετε μέτρα για να τη μειώσετε, μπορεί να αυξήσετε τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού», προσθέτει.

Τα 3 σημάδια της υψηλής χοληστερόλης στο σώμα

  1. Πρόσωπο
  2. Χέρια
  3. Πόδια

1. Πρόσωπο

Όταν θέλετε να εντοπίσετε υψηλή χοληστερόλη, το πρόσωπό σας θα μπορούσε να αποκαλύψει τα πάντα. Μια γρήγορη ματιά στον καθρέφτη μπορεί να είναι το μόνο που χρειάζεται για να διαπιστώσετε εάν διατρέχετε κίνδυνο.

Η χοληστερόλη δεν επιπλέει απλά στο σώμα. Ταξιδεύει μέσω του εκτεταμένου δικτύου αιμοφόρων αγγείων, συχνά συσσωρευόμενη σε ορισμένες περιοχές με την πάροδο του χρόνου. Μια τέτοια περιοχή μπορεί να είναι γύρω από τα μάτια, όπου μπορεί να εμφανιστούν τρία κύρια συμπτώματα.

Ένα από τα ενδεικτικά σημάδια της υψηλής χοληστερόλης είναι γνωστό ως ξανθέλασμα, δηλαδή εξογκώματα που μπορεί να σχηματιστούν στα βλέφαρά σας ή στο περιβάλλον δέρμα. Είναι το αποτέλεσμα των εναποθέσεων χοληστερόλης που κάθονται ακριβώς κάτω από την επιφάνεια, δίνοντάς τους μια χαρακτηριστική κιτρινωπή απόχρωση. Αν και είναι συνήθως αβλαβή και χωρίς ερεθισμούς, μπορεί να είναι δείκτης υψηλότερων επιπέδων λίπους στην κυκλοφορία του αίματός σας.

Ένα άλλο κοινό σημάδι που μπορεί να εντοπιστεί στα μάτια κάποιου είναι γνωστό ως arcus senilis, το οποίο εκδηλώνεται ως μπλε, λευκός ή γκρι κύκλος γύρω από το έγχρωμο μέρος του ματιού σας, την ίριδα. Συχνά ξεκινά ως μια γραμμή στο πάνω και στο κάτω μέρος της ίριδας, πριν εξελιχθεί σε έναν πλήρη κύκλο.

Οι άνδρες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν αυτό το δακτύλιο γύρω από την ίριδά τους, το οποίο χρησιμεύει ως προειδοποίηση ότι τα επίπεδα χοληστερόλης μπορεί να είναι σε άνοδο -ένα φαινόμενο που γίνεται όλο και πιο διαδεδομένο με την ηλικία. Εάν αυτός ο δακτύλιος εμφανίζεται σε παιδιά είναι μια ακόμη πιο ισχυρή ένδειξη ότι η χοληστερόλη τους είναι υψηλή.

Το τρίτο πιο συχνό σύμπτωμα συσσώρευσης λίπους στα αιμοφόρα αγγεία είναι η ανάπτυξη απόφραξης της φλέβας του αμφιβληστροειδούς, που έχει ως αποτέλεσμα να διογκώνεται το μάτι. Αυτή η σοβαρή πάθηση μπορεί να συμβεί όταν η χοληστερόλη διασπάται και εμποδίζει τη φλέβα που παρέχει αίμα στον αμφιβληστροειδή, προκαλώντας τη διαρροή του.

2. Χέρια

Τα χέρια σας μπορούν να αποκαλύψουν τόσα σημάδια συσσώρευσης χοληστερόλης όσα και τα μάτια σας. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι μπορεί να παραβλέψουν συμπτώματα όπως ένα πρησμένο κότσι ή μικρά εξογκώματα στα χέρια. Τα τενόντια ξανθώματα μπορεί να οδηγήσουν σε εναποθέσεις χοληστερόλης που σχηματίζονται γύρω από τένοντες στο σώμα σας, με αποτέλεσμα πόνο και πρήξιμο. Αν και αυτό είναι πιο αισθητό στις αρθρώσεις, μπορεί να συμβεί οπουδήποτε, συμπεριλαμβανομένου του αχίλλειου τένοντα.

Η υψηλή χοληστερόλη μπορεί συχνά να αγνοηθεί, με πολλά από τα συμπτώματά της να αποδίδονται σε άλλους παράγοντες. Ένα τέτοιο σημάδι ότι τα επίπεδά σας μπορεί να είναι πολύ υψηλά είναι ένα συχνό ή επώδυνο μυρμήγκιασμα στα χέρια σας.

Αυτό συμβαίνει καθώς οι εναποθέσεις χοληστερόλης στα αιμοφόρα αγγεία αρχίζουν να περιορίζουν τη ροή του αίματος, κάνοντας τα χέρια να τσούζουν καθώς το πλούσιο σε οξυγόνο αίμα αγωνίζεται να κυκλοφορήσει. Ωστόσο, αυτό δεν προκαλεί μούδιασμα, οπότε αν αντιμετωπίζετε αυτό το σύμπτωμα αλλά δεν αισθάνεστε τα δάχτυλά σας, δεν οφείλεται στα επίπεδα χοληστερόλης σας. Ένα άλλο ενδεικτικό σημάδι είναι τα χλωμά νύχια, υποδεικνύοντας ότι ρέει ανεπαρκές αίμα μέσα από τα αγγεία στα χέρια.

3. Πόδια

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί επίσης να εκδηλωθούν στα πόδια. Καθώς η χοληστερόλη προκαλεί το σχηματισμό πλακών στο αίμα, η στένωση των αγγείων, το μούδιασμα και το μυρμήγκιασμα μπορεί να εξαπλωθούν στα πόδια. Τέτοια συμπτώματα θα πρέπει να προκαλέσουν μια επίσκεψη στον γενικό ιατρό, καθώς θα μπορούσαν να υποδεικνύουν περιφερική αρτηριακή νόσο.

«Τα πόδια είναι αρκετά μακριά από την καρδιά, αλλά κινδυνεύουν επίσης από επιπλοκές από την υψηλή χοληστερόλη. Η περιφερική αρτηριακή νόσος (είναι μια επιπλοκή που μπορεί να αναπτυχθεί όταν οι αρτηρίες στα πόδια στενεύουν πολύ λόγω της συσσώρευσης από τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης», προειδοποιεί το Καρδιαγγειακό Ινστιτούτο NJ και προσθέτει:

«Η περιφερική αρτηριακή νόσος μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στα πόδια. Η απώλεια της αίσθησης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για έλκη και άλλα τραύματα που αργούν να επουλωθούν. Ένα άλλο κοινό σύμπτωμα της νόσου είναι ο πόνος στα πόδια που μοιάζει με μυϊκές κράμπες, ιδιαίτερα με σωματική δραστηριότητα».

Εάν παλεύετε με κάποιο από αυτά τα συμπτώματα ή αν είστε γενικά ανήσυχοι για την υγεία και τον τρόπο ζωής σας, η μόνη λύση είναι μια επίσκεψη στο γιατρό για εξετάσεις χοληστερόλης και συμβουλές για το πώς να τη μειώσετε.

πηγή oloygeia.gr