Λίγο πριν το άνοιγμα του τουρισμού και την επιστροφή στην κανονικότητα, η προσοχή στρέφεται στις αποφάσεις των ξένων χωρών – Ποια τα βήματα της άρσης του lockdown – Τρέχουν οι εμβολιασμοί

Μέρες μετρά πλέον η χώρα μας για να ανοίξει ο τουρισμός και να υποδεχτεί και πάλι ξένους τουρίστες έπειτα από πολλούς μήνες που έμειναν μακριά εξαιτίας του κορονοϊού. Δέκα περίπου ημέρες πριν καταφτάσουν στην Ελλάδα οι πρώτοι παραθεριστές, στους οποίους η κυβέρνηση επενδύει, τα βλέμματα είναι στραμμένα στις αποφάσεις που θα λάβουν οι ισχυρότεροι παίκτες, οι οποίοι παραδοσιακά ψηφίζουν… Ελλάδα. Ανάμεσα σε αυτούς είναι οι ταξιδιώτες από την Μεγάλη Βρετανία και την Γερμανία, οι οποίοι τις επόμενες μέρες θα ανακοινώσουν τις προϋποθέσεις για να έρθει κάποιος στο ελληνικό έδαφος. Μαζί τους και οι Ρώσοι.

Οι κρίσιμοι παράγοντες

Την Παρασκευή αναμένεται να ανακοινωθούν οι αποφάσεις από την πλευρά της Μεγάλης Βρετανίας. Τουριστικοί φορείς αλλά και κυβέρνηση περιμένουν με αγωνία τις αποφάσεις και επιθυμούν την έλευση Βρετανών τουριστών, αφού κάθε χρόνο η προτίμησή τους στη χώρα μας αποφέρει πολλά κέρδη. Χαρακτηριστικό είναι πως το 2019 στην Ελλάδα έκαναν διακοπές περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια Βρετανοί τουρίστες.

Το πιθανότερο σενάριο, σύμφωνα με το OPEN, που εξετάζει αυτή την ώρα η Μεγάλη Βρετανία είναι να εντάξει την Ελλάδα στην πορτοκαλί ζώνη, όσοι επιστρέφουν να τίθενται σε καραντίνα 10 ημερών και να υπάρχει αρνητικό τεστ κορονοϊού 72 ωρών. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας μελετά το σενάριο να χαρακτηριστούν πράσινα συγκεκριμένα νησιά, ώστε όσοι γυρίζουν από εκεί να μην χρειάζεται να περιοριστούν στο σπίτι.

Ακόμα ένας στενός σύμμαχος της χώρας μας σε ό,τι αφορά τον τουρισμό είναι και η Γερμανία, ανησυχία όμως προκαλεί το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών εκεί, παράγοντας που μπορεί να λειτουργήσει ενάντια στην τουριστική κίνηση στην Ελλάδα.

Ο μεγαλύτερος παίκτης

Για τους λόγους αυτούς την μεγαλύτερη ανάσα στην ελληνική οικονομία αναμένεται να δώσει η Ρωσία, η οποία έχει υψηλό ποσοστό εμβολιασμένων με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, άλλωστε σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times εξήγησε πως η χώρα μας θεωρεί το συγκεκριμένο εμβόλιο ασφαλές και αποτελεσματικό και οι Ρώσοι ταξιδιώτες μπορούν πλέον να έρθουν απλά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού ανά χείρας. «Δεν έχει εγκριθεί από τον EMA, γι’ αυτό και δεν χορηγούμε το εμβόλιο, σε απόλυτη συμμόρφωση με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς όσον αφορά τις προμήθειες, αλλά δεν βλέπω κάποιο πρόβλημα στο να υποδεχτούμε στην Ελλάδα τουρίστες που έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο Sputnik», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Σοφίας Φασουλάκη και του OPEN TV, τουριστικός παράγοντας προβλέπει πως φέτος το καλοκαίρι η Ελλάδα θα καλωσορίσει 500.000 Ρώσους τουρίστες. Την ίδια στιγμή, επαφές με μεγάλους tour operators έχει ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας το πρωί της Τετάρτης πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με τους φορείς του τουρισμού συζητώντας το θέμα.

To lockdown αίρεται, η ελπίδα επιστρέφει

Σημειώνεται ότι στόχος της χώρας μας είναι να αποκομίσει φέτος περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που συγκέντρωσε την περασμένη χρονιά από τον τουρισμό.

Το άνοιγμα του τουρισμού εξάλλου θεωρείται ως η μεγαλύτερη κίνηση για την επιστροφή στην κανονικότητα, ύστερα από τόσους μήνες lockdown. Το άνοιγμα κάποιων κλάδων που ανακοινώθηκε την Τετάρτη αποδεικνύει έμπρακτα πως η χώρα σιγά σιγά και με προσοχή προσπαθεί να επιστρέψει στους κανονικούς της ρυθμούς.

Υπενθυμίζεται ότι κατόπιν εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας Έναντι Κορονοϊού Covid-19 και απόφασης της Κυβέρνησης, επανεκκινούν οι εξής δραστηριότητες:

•    Από 8 Μαΐου, μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. σε 50 τ.μ. ανά άτομο.
•    Από 8 Μαΐου, επαναλειτουργούν οργανωμένες παραλίες, με βάση πρωτόκολλο που θα εγκριθεί και θα ανακοινωθεί έως την Παρασκευή 7 Μαΐου.
•    Από 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια, με βάση εξειδίκευση που θα ακολουθήσει.
•    Από 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες εξετάσεις και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών.
•    Από 17 Μαΐου, επανεκκινούν οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας.

Το απόλυτο ρεκόρ – 108.576 δόσεις εμβολίων μέσα σε μία ημέρα

Επίσης σημαντικό ρόλο πριν από το άνοιγμα του τουρισμού θα παίξει το στοίχημα των εμβολιασμών, οι οποίοι θα μπορέσουν να δημιουργήσουν ένα τοίχος ανοσίας στον πληθυσμό της χώρας. Δείγμα του σπριντ που προπαθεί να κάνει η κυβέρνηση είναι ο διπλάσιος αριθμός εμβολιασμών κατά του κορονοϊού από τον μέσο όρο των προηγούμενων ημερών έγινε σήμερα, Τετάρτη, 5 Μαΐου. Μάλιστα σύμφωνα με τα στοιχεία, έγιναν μέσα σε μία ημέρα 108.576 εμβολιασμοί, αριθμός ρεκόρ για την χώρα μας. Από αυτούς οι 57.999 ήταν για την πρώτη δόση και 50.577 έλαβαν την δεύτερη δόση του εμβολίου τους.

Ετσι συνολικά

  • 2.272.659 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με μία δόση
  • 1.037.129 έχουν λάβει και την 2η δόση
  • έχουν γίνει 3.309.788 εμβολιασμοί

Πηγή: ethnos.gr