Ραγδαίες εξελίξεις σημειώνονται τις τελευταίες ώρες στο τουριστικό σκηνικό, καθώς η επανέναρξη πτήσεων και προς Ελλάδα από μεγάλες ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρίες, μαζί με την AEGEAN και οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα ότι αύριο η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τα πρωτόκολλα για τις Μεταφορές και από Δευτέρα το σχέδιο για την επανεκκίνηση του Τουρισμού, «συμπληρώθηκαν» ιδανικά απόψε, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της TUI Γερμανίας να δηλώνει σε συνέντευξή του, ότι ο ταξιδιωτικός γίγαντας θα ξεκινήσει πτήσεις προς Ελλάδα την 1η Ιουλίου.
Ο Marek Andryszak, δήλωσε στο RTL media group ότι η TUI θα ξεκινήσει πτήσεις προς Ελλάδα την 1η Ιουλίου και στις Βαλεαρίδες Νήσους ένα μήνα αργότερα.
Όπως είπε «…Η Ισπανία έχει σημειώσει «πολύ μεγάλη πρόοδο» στον αγώνα κατά της πανδημίας, αν και υπάρχουν μεγάλες διαφορές στις επιμέρους περιοχές. Πιστεύω ότι η ισπανική κυβέρνηση, και ιδίως οι περιφερειακές κυβερνήσεις των Βαλεαρίδων Νήσων και των Καναρίων Νήσων, θα εργαστούν σταδιακά για το σταδιακό άνοιγμα των αεροδρομίων και των ξενοδοχείων».
Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει στη Γερμανία μια παγκόσμια ταξιδιωτική προειδοποίηση από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Εξωτερικών, έως τα μέσα Ιουνίου. Ο ομοσπονδιακός υπουργός Εξωτερικών Heiko Maas, ωστόσο, δήλωσε ότι μια σταδιακή άρση της ταξιδιωτικής προειδοποίησης για τις ευρωπαϊκές χώρες, θα μπορούσε να γίνει πιο σύντομα.
Μάλιστα στην συνέντευξή του ο κ. Marek Andryszak λέει ότι θα κάνει διακοπές φέτος, «…Κάποια στιγμή το καλοκαίρι στη Βαλτική Θάλασσα σε μια εξοχική κατοικία που έχω κλείσει και ίσως στην Ελλάδα. Η Κως ή η Κρήτη θα ήταν καλή επιλογή», λέει χαρακτηριστικά.
Όλα αυτά βέβαια τελούν υπό την προϋπόθεση της συμφωνίας Ελλάδας και Γερμανίας για άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών και της λειτουργίας των εποχικών ξενοδοχείων στην Ελλάδα.
Το πρωτόκολλο Μεταφορών
Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να παρουσιάσει το συνολικό σχέδιό της για την επανεκκίνηση του Τουρισμού, στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, είπε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Όπως τόνισε, καταρτίζεται συγκροτημένο σχέδιο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων, «για να περιορίσουμε όσο γίνεται τις απώλειες κατά τη φετινή τουριστική περίοδο, που θα είναι αναπόφευκτα μεγάλες».
Σύμφωνα με τον υφυπουργό, αύριο, Παρασκευή, θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες σχετικά με τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τις αεροπορικές, ακτοπλοϊκές και οδικές μεταφορές, ώστε τόσο οι ταξιδιώτες, όσο και οι επαγγελματίες του χώρου να γνωρίζουν τους νέους κανόνες.
Ερωτηθείς αν η Ελλάδα θα προχωρήσει σε διμερείς συμφωνίες για τον Τουρισμό «για να μη χαθεί και ο Ιούλιος», ο κ. Πέτσας απάντησε πως στόχος είναι να αξιοποιηθεί στο έπακρο το νέο κοινό πλαίσιο με τις κατευθυντήριες γραμμές και συστάσεις που παρουσίασε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε, η Ελλάδα εξετάζει διμερείς συμφωνίες, ιδίως με χώρες εκτός Ε.Ε., για τις οποίες θα γίνουν ανακοινώσεις προσεχώς.
Ο υφυπουργός διέψευσε τα περί ξενοδοχείων καραντίνας, λέγοντας πως «Τουρισμός σε καραντίνα δεν υπάρχει». Απαντώντας στην ερώτηση: «Η Ελλάδα θα δέχεται τουρίστες αναγκαστικά με τεστ 72 ώρες πριν την άφιξή τους και πώς θα προετοιμάσετε τα νησιά για τον τουρισμό; Σκέφτεστε τη μίσθωση ξενοδοχείων καραντίνας στα νησιά ή την αποστολή τεστ κορονοϊού; Τέλος, πότε πιστεύετε ότι θα έρθει η πρώτη πτήση από το εξωτερικό στη χώρα μας», είπε: «Τουρισμός σε καραντίνα, δεν υπάρχει. Επομένως, αυτό που κάνουμε είναι να έχουμε σκεφτεί όλα τα υγειονομικά και ταξιδιωτικά πρωτόκολλα, τον σχεδιασμό των ζητημάτων που σχετίζονται με την απασχόληση και των ζητημάτων που σχετίζονται με την οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Και αυτά θα ανακοινωθούν όλα μαζί».
Είπε ακόμη ο κ. Πέτσας: «Η υγειονομική κρίση που προκλήθηκε από την πανδημία του κορονοϊού, άλλαξε την καθημερινότητά μας, τον τρόπο που κινούμαστε, τον τρόπο που μετακινούμαστε. Αυτό αναπόφευκτα προκαλεί πλήγμα στον τουρισμό και τις μεταφορές. Η Κυβέρνηση καταρτίζει συγκροτημένο σχέδιο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στον τουρισμό. Για να περιορίσουμε όσο γίνεται τις απώλειες κατά τη φετινή τουριστική περίοδο που θα είναι αναπόφευκτα μεγάλες. Για να το πετύχουμε αυτό, από νωρίς, πρώτη η Ελλάδα έθεσε το ζήτημα στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού δημοσίου διαλόγου.
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε κατ’ επανάληψη, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και σε Συνόδους Κορυφής, ότι η Ενιαία Αγορά έχει ως πυλώνα την ελεύθερη μετακίνηση προσώπων, η οποία αποτελεί μια από τις τέσσερις θεμελιώδεις ελευθερίες στις οποίες οικοδομήθηκε η Ε.Ε.. Συνεργαστήκαμε, τόσο με άλλες χώρες όσο και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να πετύχουμε ένα κοινό πλαίσιο -που δεν ήταν αυτονόητο- για τη σταδιακή εξομάλυνση των μεταφορών και του τουρισμού, με κοινούς κανόνες και κοινές προϋποθέσεις.
Χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρουσίασε το πλαίσιο κατευθυντήριων γραμμών και συστάσεων, εντάσσοντας σ’ αυτό προτάσεις για υγειονομικά και ταξιδιωτικά πρωτόκολλα, για εργαλεία ιχνηλάτησης, για κοινά χρηματοδοτικά εργαλεία, καθώς και μια πανευρωπαϊκή καμπάνια για την ανάδειξη της Ευρώπης ως παγκόσμιου τουριστικού προορισμού. Συνεκτικός κρίκος του πλαισίου είναι η αρχή της μη-διάκρισης, που διευκολύνει τη μετακίνηση μεταξύ χωρών και περιοχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με παρόμοια επιδημιολογικά χαρακτηριστικά και όχι με βάση τη γεωγραφική απόσταση ή το μέσο μεταφοράς. Και αυτό είναι μείζονος σημασίας, καθώς η Ελλάδα, χάρη στην ταχεία και αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας, είναι από τις χώρες με τη χαμηλότερη διασπορά του ιού.
Έχοντας τώρα στα χέρια της το κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο, η Κυβέρνηση είναι έτοιμη και θα παρουσιάσει το συνολικό σχέδιό της για την επανεκκίνηση του τουρισμού. Σας ενημερώνω ότι, ενόψει της απελευθέρωσης των διαπεριφερειακών μετακινήσεων από τη Δευτέρα, αύριο θα ανακοινωθούν λεπτομερώς τα υγειονομικά πρωτόκολλα που αφορούν τις αεροπορικές, τις ακτοπλοϊκές και τις οδικές μεταφορές. Έτσι, τόσο οι ταξιδιώτες όσο και οι επαγγελματίες του χώρου θα γνωρίζουν τους κανόνες που θα πρέπει να ακολουθούν».
Διακρατικές συμφωνίες
Για το ενδεχόμενο σύναψης διακρατικών συμφωνιών ο κ. Πέτσας είπε: «Θέλω να επαναλάβω, για ακόμη μια φορά, ότι είναι ευτυχής συγκυρία για όλους τους Έλληνες ότι η Ελλάδα κατάφερε να αντιμετωπίσει με αυτή την επιτυχία την πρώτη φάση της πανδημίας, με λίγες απώλειες, σχετικά με άλλες χώρες. Με πολύ καλύτερη κατάσταση, όσον αφορά το επίπεδο των κρουσμάτων, χωρίς καμία σημαντική πίεση στο Σύστημα Υγείας, το οποίο φροντίσαμε να ενισχυθεί σημαντικά τόσο σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας όσο και σε προσωπικό. Ακριβώς επειδή έχουμε αυτή την προεργασία και αυτή την πολύ καλή εικόνα, όλο αυτό το διάστημα, είμαστε σε μια καλύτερη αφετηρία έναντι άλλων χωρών για να υποδεχτούμε αυξημένο αριθμό τουριστών, όχι μόνο του εσωτερικού, αλλά κυρίως του εξωτερικού. Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η άρση οποιωνδήποτε στρεβλώσεων υπάρχουν και η εξομάλυνση των μεταφορών. Έχουμε αυτό το πλαίσιο. Θα δούμε πώς θα λειτουργήσει το επόμενο διάστημα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Τις επόμενες ημέρες, θα σας παρουσιάσουμε το συνολικό μας σχέδιο. Θα έχουμε τουρίστες φέτος. Κανείς δεν ξέρει ποιος θα είναι ο αριθμός τους. Φυσικά δεν θα είναι το φετινό Καλοκαίρι ίδιο με το περσινό. Θα έχουμε ένα πλήγμα, αναπόφευκτα, λόγω της πανδημίας. Αλλά σκοπός είναι να περιορίσουμε, με τις ενέργειές μας, τις απώλειες στο μικρότερο δυνατό επίπεδο και να προετοιμαστούμε, ώστε από τώρα η χώρα μας να είναι φάρος, προκειμένου να έχουμε καλύτερη την επόμενη τουριστική περίοδο. Άρα, ναι, αυτή τη στιγμή δουλεύουμε γι’ αυτό, αλλά χτίζουμε πάνω στην πολύ καλή αντιμετώπιση της πανδημίας στην πρώτη φάση και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε».
Σύμφωνα με πληροφορίες στην πρώτη γραμμή βρίσκονται συμφωνίες με Αυστρία, Ισραήλ, Κύπρο και Βουλγαρία και ακολουθούν Τσεχία, Αυστραλία, Δανία, και άλλες, ενώ ιδιαίτερη μέριμνα θα υπάρξει για τις μεγάλες αγορές Γερμανία, Αγγλία και Γαλλία.
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα στήριξης εργαζόμενων και επιχειρήσεων, είπε: «Συγκροτήθηκε από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα -και θα είναι στη διάθεση των επιχειρήσεων μέσα στο Μάιο- το νέο Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19. Αποστολή του είναι η συμβολή στην επανεκκίνηση της οικονομίας, ενισχύοντας τη ρευστότητα των επιχειρήσεων. Για το σκοπό αυτό θα χορηγεί δάνεια για κεφάλαια κίνησης, με ευνοϊκούς όρους και μειωμένες εξασφαλίσεις σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις. Θα έχει -σε πρώτη φάση- ύψος 1 δισ. ευρώ έτσι ώστε να προκαλέσει συνολική μόχλευση ρευστότητας 3,5 δις. ευρώ. Δικαιούχοι είναι όλες οι επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων, την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες.
Στο μεταξύ ξεκίνησε την περασμένη Τρίτη, συνεχίζεται αύριο και θα ολοκληρωθεί της επόμενη εβδομάδα η καταβολή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε περίπου 90.000 επιχειρήσεις συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ. Το ποσό που εγκρίνεται για κάθε επιχείρηση εξαρτάται από τον αριθμό των εργαζόμενο. Ήδη μέχρι χθες ο συνολικός αριθμός οριστικοποιημένων αιτήσεων ήταν 36.453. Σημειώνεται ότι θα ακολουθήσει και δεύτερος γύρος επιστρεπτέας προκαταβολής, τον Ιούνιο με επιπλέον 1 δισ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ακόμη ότι:
– Παρατείνονται μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, η προθεσμία για την καταβολή -από πληττόμενες επιχειρήσεις, από εκμισθωτές που λαμβάνουν μειωμένο κατά 40% ενοίκιο και από εργαζομένους των οποίων η σύμβαση εργασίας τελεί σε αναστολή- των οφειλών τους προς την εφορία που έληξαν ή λήγουν εντός Μαΐου, καθώς και των ρυθμισμένων δόσεων που αντιστοιχούν στην περίοδο αυτή.
– Έχει παραταθεί έως την Κυριακή 24 Μαΐου η προθεσμία για όσους δικαιούχους δεν έχουν καταχωρήσει ακόμα IBAN για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 400 ευρώ για μακροχρόνια ανέργους. Υπενθυμίζεται ότι από τις 5 Μαΐου έχουν ξεκινήσει οι πληρωμές με τους δικαιούχους μακροχρόνια ανέργους να είναι 168.000.
– Έχει, επίσης, παραταθεί μέχρι τις 31 Μαΐου η δυνατότητα αγοράς πετρελαίου θέρμανσης με μειωμένο συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.
– Μέχρι αύριο μπορούν να υποβάλουν αίτηση για να πάρουν την ειδική ενίσχυση των 600 ευρώ οι δικαιούχοι επιστήμονες.
– Μέχρι την Κυριακή, μπορούν να υποβάλλουν δήλωση για να πάρουν την έκτακτη ενίσχυση των 800 ευρώ ειδικές κατηγορίες εργαζομένων όπως οικοδόμοι, φορτοεκφορτωτές, τουριστικοί συνοδοί, αποκλειστικοί νοσοκόμοι κ.ά., καθώς και μισθωτοί του τουριστικού-επισιτιστικού κλάδου, των οποίων το επίδομα ανεργίας έληξε τον Δεκέμβριο.
– Από την προσεχή Δευτέρα έως και τις 31 Μαΐου οι εργοδότες των επιχειρήσεων που θα παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή όλο τον Μάιο, πρέπει να υποβάλουν δηλώσεις, ώστε να καταβληθεί στους εργαζόμενους η αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ για τον τρέχοντα μήνα. Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που επαναλειτουργούν, θα λάβουν ειδική αποζημίωση 18 ευρώ για κάθε μέρα αναστολής της εργασίας τους».
Πηγή: https://money-tourism.gr/ | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ money-tourism.gr