534 ευρώ: Νέα πληρωμή για τον Μάιο – Πότε θα γίνει και ποιους αφορά

Στην πρώτη γραμμή για την νέα πληρωμή των 534 ευρώ όσοι δεν είδαν χρήματα στον λογαριασμό τους την περασμένη Δευτέρα. Τι δικαιούνται οι εργαζόμενοι πληττόμενων επιχειρήσεων και τι οι μισθωτοί κλειστών επιχειρήσεων

Στην πραγματοποίηση νέας, πρόσθετης πληρωμής της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τον μήνα Μάιο σχεδιάζει να προχωρήσει το υπουργείο Εργασίας, πιθανότατα εντός της ερχόμενης εβδομάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 7.000 εργαζόμενοι από τους 526.000 και πλέον που τέθηκαν σε παράταση αναστολής τον μήνα Μάιο φαίνεται πως δεν πληρώθηκαν την περασμένη Δευτέρα 15 Ιουνίου το ποσό της ειδικής αποζημίωσης που δικαιούνται. Ως βασικές αιτίες για την αστοχία αυτή περιγράφονται λάθη που εντοπίστηκαν στις αιτήσεις / υπεύθυνες δηλώσεις των εργοδοτών οι οποίες υποβλήθηκαν στο σύστημα «Εργάνη» ή και λάθη στους αριθμούς ΙΒΑΝ των τραπεζικών λογαριασμών των δικαιούχων.

Όπως αναφέρουν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας στο ethnos.gr, στόχος είναι να πραγματοποιηθεί νέα πληρωμή έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, ώστε να καταβληθούν τα ποσά της ειδικής αποζημίωσης και στους 7.000 μισθωτούς που παραμένουν ακόμη απλήρωτοι για τον Μάιο. Υπενθυμίζεται πως για τον Μάιο η ειδική αποζημίωση ανέρχεται σε 17,8 ευρώ ανά ημέρα αναστολής και έως 534 ευρώ για 30 ημέρες.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως πιθανότατα δεν θα απαιτηθούν νέες υπεύθυνες δηλώσεις ή και ορθές επαναλήψεις από τους εργοδότες ή και τους εργαζόμενους στην “Εργάνη” για την πραγματοποίηση της εν λόγω πληρωμής. Οι μισθωτοί που πρέπει τώρα να πληρωθούν, καθώς δεν τους καταβλήθηκε το ποσό των 534 ευρώ, φέρεται να έχουν εντοπιστεί από τα συστήματα και να μπορούν να πληρωθούν χωρίς περαιτέρω ενέργειες από την πλευρά τους ή από την πλευρά των εργοδοτών τους.

Προβλήματα – αρρυθμίες

Ένα από τα τυπικά προβλήματα που αντιμετώπισαν τα λογιστήρια των επιχειρήσεων ήταν οι ημερομηνίες των αναστολών και της παράτασης ή της οριστικής διακοπής όπως επίσης το πεδίο «Αμοιβή από τον εργοδότη». Ορισμένοι αντιμετώπισαν προβλήματα με την ημερομηνία της αρχικής αναστολής και της παράτασης, ενώ άλλοι συμπλήρωσαν λάθος τιμή στο πεδίο «Αμοιβή από τον εργοδότη». Και τα δυο πεδία σχετίζονται με την επιτρεπόμενη ποσόστωση για τον Μάιο, δηλαδή το 60% – 40% (παράταση για έως και 60% οριστική ανάκληση για τουλάχιστον το 40%) που επίσης υπήρξε πρόβλημα για κάποιους εργοδότες με αποτέλεσμα κάποιοι να μην μπορούν να ολοκληρώσουν την υποβολή της επίμαχης αίτησης / υπεύθυνης δήλωσης.

Σε κάθε περίπτωση, οι αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Εργασίας έχουν εντοπίσει περίπου 7.000 μισθωτούς που δεν πληρώθηκαν και δικαιούνται ειδικής αποζημίωσης, οι οποίοι και αναμένεται να εξοφληθούν πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα σε νέα πληρωμή.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο για τον Μάιο, οι εργαζόμενοι δεν χρειάζονταν να επανυποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση (αρκεί δηλαδή η αρχική δήλωση που είχαν υποβάλλει στην πρώτη αναστολή) εκτός κι αν επιθυμούσαν τροποποίηση στοιχείων του τραπεζικού τους λογαριασμού (ΙΒΑΝ) ή στοιχείων της μίσθωσης κύριας κατοικίας τους.

Αντίθετα, οι εργοδότες υποχρεούνταν να υποβάλλουν δήλωση, βεβαιώνοντας όλα τα στοιχεία όπως αυτά αντλούνται αυτόματα από το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» και κυρίως αφορούν τους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας τους συνεχίζει να είναι σε ισχύ και εξακολουθεί να τελεί σε αναστολή και τα στοιχεία που αφορούν τη μίσθωση ακινήτων επαγγελματικής στέγης και δηλώνουν υπεύθυνα ότι :

 • παραμένουν ως μη λειτουργούσα επιχείρηση με εντολή δημόσιας αρχής κατά το μήνα Μάιο 2020 (οι κλειστές όλο τον Μάιο) ή
 • την ημερομηνία της επαναλειτουργίας τους καθώς και τους εργαζόμενους των οποίων η αναστολή συμβάσεων εργασίας τους ανακαλείται οριστικά (οι επαναλειτουργούντες) ή
 • τους εργαζόμενους των οποίων η αναστολή συμβάσεων εργασίας τους ανακαλείται οριστικά (οι πληττόμενοι βάσει ΚΑΔ).

Δεν είναι λίγα πάντως τα προβλήματα που αντιμετώπισαν στην διαδικασία τα λογιστήρια των επιχειρήσεων, με τους λογιστές να αναζητούν παντού διευκρινήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες:

 • στο πεδίο «Παράταση – Οριστική Διακοπή» οι επιχειρήσεις αλλάζουν την ημερομηνία σε 31/5 εάν θέλουν να δηλώσουν παράταση της αναστολής για τον Μάιο. Εάν αφήσουν την προεπιλεγμένη ημερομηνία τεκμαίρεται πως δεν κάνουν χρήση της παράτασης για τον συγκεκριμένο εργαζόμενο.
 • το πεδίο «Αμοιβή από τον εργοδότη» συμπληρώνεται με την επιλογή «ΝΑΙ» αποκλειστικά και μόνο για τις περιπτώσεις εκείνες κατά τις οποίες οι αναστολές υπερβαίνουν το 60% και απαιτείται για το επιπλέον προσωπικό σε παράταση αναστολής να πληρώσει ο εργοδότης.

Για παράδειγμα :

Επιχείρηση με 10 εργαζόμενους σε αναστολή, δηλώνει παράταση αναστολής για τους 7 και οριστική ανάκληση για τους 3. Επειδή το ποσοστό όσων παραμένουν σε αναστολή υπερβαίνει το 60%, ο εργοδότης επιλέγει σε μια από τις 7 δηλώσεις παράτασης αναστολών το «ΝΑΙ» στο πεδίο «Αμοιβή από τον εργοδότη» ώστε να υποβληθεί η δήλωση. Για τον εν λόγω εργαζόμενο ο εργοδότης αναλαμβάνει το κόστος της μισθοδοσίας του και οι υπόλοιποι 6 θα πρέπει να πληρωθούν την ειδική αποζημίωση από το κράτος ύψους έως και 534 ευρώ για έως και 30 ημέρες.

Σε κάθε περίπτωση οι εργοδότες υποχρεούνται να γνωστοποιήσουν την υπεύθυνη δήλωσή τους, εγγράφως ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, στους εργαζόμενούς τους, δηλώνοντάς τους και τον αριθμό πρωτοκόλλου καταχώρισης της πράξης τους στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ».

Συνεργασία ΟΕΕ – Υπουργείο Εργασίας

Όσο αυξάνονται οι υποχρεώσεις τόσο κορυφώνεται η αγωνία των λογιστών και αυξάνονται οι αστοχίες και οι αρρυθμίες. Γι αυτό και δεν είναι τυχαίο πως το υπουργείο Εργασίας και το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος προχώρησαν στην σύσταση τεχνικής ομάδας εργασίας η οποία αποτελείται από 3 μέλη από κάθε φορέα και ξεκίνησε ήδη τις εργασίας της από χθες, Πέμπτη, 18 Ιουνίου. Στόχος είναι να δοθούν λύσεις σε όλα τα θέματα, που αφορούν σε κάθε είδους υποχρέωση των λογιστών – φοροτεχνικών όπως προκύπτουν  από Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις και εγκυκλίους.

«Το ΟΕΕ θα συνδράμει ουσιαστικά, με έμπειρους λογιστές – φοροτεχνικούς, ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα που έχουν ήδη μέχρι σήμερα παρουσιαστεί και θα διασφαλίσει με την παρουσία του οι εγκύκλιοι και οι οδηγίες να είναι σαφείς, κατανοητές, να μην επιδέχονται πολλών ερμηνειών, να περιλαμβάνουν παραδείγματα και να μην επαναληφθεί το φαινόμενο η μία εγκύκλιος να αναιρεί την άλλη και να παρερμηνεύεται ο ίδιος ο νόμος», αναφέρει το ΟΕΕ σε ανακοίνωσή του. Η ομάδα εργασίας θα εργαστεί ακόμα για:

 • Την αναβάθμιση της υπηρεσίας υποστήριξης του ΕΡΓΑΝΗ, με σκοπό την άμεση παροχή βοήθειας σε αιτήματα/προβλήματα των χρηστών, μέσω helpdesk, με σημειώσεις – οδηγίες χρήστη εξ’ αποστάσεως με χρήση τεχνικών μέσων – έντυπης ύλης, ήχου, βίντεο.
 • Την κωδικοποίηση του νομικού πλαισίου και των εγκυκλίων.
 • Την άμεση ανάρτηση οδηγιών για τον υπολογισμό των δώρων και των επιδομάτων των εργαζομένων και όχι καθυστερούμενες αποφάσεις, που εκδίδονται και επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τους πληττόμενους εργοδότες αυξάνοντας την γραφειοκρατία με νέες υποβολές.

Έρχονται δυο νέες παρατάσεις

Το Προεδρείο του ΟΕΕ συναντήθηκε με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση και ζήτησε την παράταση δύο προθεσμιών. Αιτήματα, για τα οποία ο υπουργός Εργασίας απάντησε θετικά. Πρόκειται για τις εξής:

– Παράταση έως τις 30 Ιουνίου της υποβολής του εντύπου, που αφορά στις παρατάσεις – οριστικές διακοπές των συμβάσεων για το μήνα Μάιο και άμεση έκδοση αναλυτικών οδηγιών για την συμπλήρωση του σχετικού εντύπου από τους εργοδότες.

– Όλες οι υποβολές των εντύπων που αφορούν στο μήνα Ιούνιο, να έχουν καταληκτική ημερομηνία υποβολής την 31η Ιουλίου.

Επιπλέον, το ΟΕΕ ζήτησε να ανοίξει η εφαρμογή ΕΡΓΑΝΗ για δύο εβδομάδες ώστε οι λογιστές – φοροτεχνικοί:

 • Να διορθώσουν λάθη ή παραλείψεις, στις αιτήσεις αποζημίωσης – αναστολής των εργαζομένων, ώστε οι δικαιούχοι να λάβουν την οικονομική ενίσχυση.
 • Να δοθεί η δυνατότητα δήλωσης της πραγματικής ημερομηνίας έναρξης και λήξης της αναστολής εργασίας, καθώς το σύστημα φέρνει προσυμπληρωμένη την ημερομηνία έναρξης αναστολής χωρίς τη δυνατότητα παρέμβασης.

Τα ποσά που δικαιούνται οι μισθωτοί για τον Μάιο

Μισθωτοί κλειστών επιχειρήσεων με κρατική εντολή 

Πρόκειται για μισθωτούς επιχειρήσεων που παρέμειναν σε καθεστώς προσωρινής αναστολής λειτουργίας με κρατική εντολή όλο τον Μάιο και δικαιούνται το πλήρες ποσό της ειδικής αποζημίωσης, που είναι 534 ευρώ. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, την εστίαση κ.α.

Μισθωτοί πληττόμενων επιχειρήσεων βάσει ΚΑΔ

Οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις πληττόμενες βάσει ΚΑΔ που δηλώθηκαν σε παράταση αναστολής – η επιχείρηση είχε δικαίωμα να παρατείνει τις αναστολές για 6 στους 10 εργαζόμενους σε αναστολή – θα λάβουν για κάθε ημερολογιακή ημέρα παράτασης 17,8 ευρώ. Κατά συνέπεια:

 • για παράταση αναστολής 10 ημέρων (έναρξη αναστολής 7/4) – αποζημίωση 178€
 • για παράταση αναστολής 15 ημέρων ( έναρξη αναστολής 2/4) – αποζημίωση 267€
 • για παράταση αναστολής 20 ημέρων ( έναρξη αναστολής 28/3) – αποζημίωση 356€
 • για παράταση αναστολής 25 ημέρων ( έναρξη αναστολής 23/3) – αποζημίωση 445€

Το χρονικό διάστημα της παράτασης εξαρτάται από την αρχική ημερομηνία της αναστολής και μπορεί να κυμαίνεται από 1 έως 27 ημέρες. Υπενθυμίζεται πως οι πρώτες αναστολές μπορούσαν να δηλωθούν από 20 Μαρτίου έως 21 Απριλίου και διαρκούσαν για ανέκκλητο χρονικό διάστημα 45 ημερών. Όσοι τέθηκαν σε αναστολή από 17 Απριλίου έως και 20 Απριλίου αποκλείονται από την παράταση και την δεύτερη ειδική αποζημίωση (έως 534 ευρώ) καθώς το 45ήμερο γι αυτές τις αναστολές λήγει μετά τις 31 Μαίου.

Ημερομηνία έναρξης αναστολών συμβάσεων εργασίαςΗμερομηνία λήξης αναστολών συμβάσεων εργασίαςΔυνατότητα ημερών παράτασης αναστολών μέχρι 31.5.2020Ποσό ειδικής αποζημίωσης για όσους μπουν σε παράταση αναστολής

(σε €)

21.3.20204.5.202027480
22.3.20205.5.202026463
23.3.20206.5.202025445
24.3.20207.5.202024427
25.3.20208.5.202023409
26.3.20209.5.202022392
27.3.202010.5.202021374
28.3.202011.5.202020356
29.3.202012.5.202019338
30.3.202013.5.202018320
31.3.202014.5.202017303
1.4.202015.5.202016285
2.4.202016.5.202015267
3.4.202017.5.202014249
4.4.202018.5.202013231
5.4.202019.5.202012214
6.4.202020.5.202011196
7.4.202021.5.202010178
8.4.202022.5.20209160
9.4.202023.5.20208143
10.4.202024.5.20207125
11.4.202025.5.20206107
12.4.202026.5.2020589
13.4.202027.5.2020471
14.4.202028.5.2020353
15.4.202029.5.2020236
16.4.202030.5.2020117,8
17.4.202031.5.2020
18.4.20201.6.2020
19.4.20202.6.2020
20.4.20203.6.2020

Μισθωτοί επιχειρήσεων που επαναλειτουργούν

Οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που επαναλειτούργησαν και εφόσον μπουν σε παράταση αναστολής – η επιχείρηση είχε δικαίωμα να παρατείνει τις αναστολές για 6 στους 10 εργαζόμενους σε αναστολή – δικαιούνται ειδική αποζημίωση για τις ημέρες της παράτασης μετά την επαναλειτουργία της επιχείρησης ως εξής:

 • με επαναλειτουργία την Δευτέρα 4/5 : 498 ευρώ (28 μέρες παράταση αναστολής)
 • με επαναλειτουργία την Δευτέρα 11/5 : 374 ευρώ (21 μέρες παράταση αναστολής)
 • με επαναλειτουργία την Δευτέρα 18/5 : 250 ευρώ (14 μέρες παράταση αναστολής)
 • με επαναλειτουργία την Δευτέρα 25/5 : 125 ευρώ (7 μέρες παράταση αναστολής)
Ημερομηνία επαναλειτουργίας επιχείρησηςΧρονικό όριο χρήσης της παράτασης αναστολών συμβάσεων εργασίαςΑνώτατο όριο ημερών παράτασης αναστολών συμβάσεων εργασίαςΠοσό ειδικής αποζημίωσης για όσους μπουν σε παράταση αναστολής

(σε €)

4.5.2020Έως 31 Μαΐου 202028498
11.5.2020Έως 31 Μαΐου 202021374
18.5.2020Έως 31 Μαΐου 202014249
25.5.2020Έως 31 Μαΐου 20207125

Μισθωτοί επιχειρήσεων που επαναλειτουργούν και δεν μπαίνουν σε παράταση αναστολής

Τουλάχιστον οι 4 στους 10 εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που επαναλειτούργησαν τον Μάιο επέστρεψαν σε ενεργή απασχόληση. Ενώ δεν δικαιούνται ειδική αποζημίωση για τις ημέρες μετά την επαναλειτουργία, δικαιούνται αποζημίωση από το κράτος για το πρώτο διάστημα του Μαίου και έως την επαναλειτουργία:

 • με επαναλειτουργία τη Δευτέρα 4/5 : 54 ευρώ (3 μέρες)
 • με επαναλειτουργία τη Δευτέρα 11/5 : 180 ευρώ (10 μέρες)
 • με επαναλειτουργία τη Δευτέρα 18/5 : 306 ευρώ (17 μέρες)
 • με επαναλειτουργία τη Δευτέρα 25/5 : 432 ευρώ (24 μέρες)
Ημερομηνία επαναλειτουργίας επιχείρησηςΧρονικό διάστημα παράτασης αναστολής σύμβασης μέχρι την επαναλειτουργία της επιχείρησηςΗμέρες που αντιστοιχούν στην αναλογία αποζημίωσης ειδικού σκοπούΑναλογική αποζημίωση για τις ημέρες έως την επαναλειτουργία (18€ ανά ημέρα κατόπιν στρογγυλοποίησης)
4.5.2020Από 1.5 έως και 3.5.2020354 ευρώ
11.5.2020Από 1.5 έως και 10.5.202010180 ευρώ
18.5.2020Από 1.5 έως και 17.5.202017306 ευρώ
25.5.2020Από 1.5 έως και 24.5.202024432 ευρώ

Πηγή: ethnos.gr