ΑΑΔΕ: Μεγάλο μπόνους στους οφειλέτες – Ποιοι και πώς το παίρνουν

Μια σημαντική εξέλιξη που αφορά χιλιάδες συνεπείς οφειλέτες φαίνεται πως αναμένεται να μπει σε τροχιά εφαρμογής το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Ο λόγος για τον περίφημο προοδευτικά ακατάσχετο λογαριασμό.

Τι σχεδιάζει, λοιπόν, υπουργείο Οικονομικών και ΑΑΔΕ για το 2023; Όπως φαίνεται έχει μπει για τα καλά στο τραπέζι το σενάριο υλοποίησης της ενεργοποίησης και εφαρμογής του προοδευτικά ακατάσχετου λογαριασμού μέσα στο νέο έτος.

Θυμίζουμε πως το εν λόγω μέτρο είχε αρχικά προταθεί το 2019, όμως έκτοτε αναβλήθηκε η εφαρμογή του.

Ποιος είναι ο σκοπός του μέτρου; Μα φυσικά να δοθεί μια ανάσα και μια οικονομική ανακούφιση στους λεγόμενους «συνεπείς οφειλέτες».

Παρακάτω αναλύουμε διεξοδικά με παραδείγματα και λεπτομέρειες πως ακριβώς θα εφαρμοστεί αυτό το μέτρο. Ποια είναι η στόχευση του, πώς θα ευνοήσει στην πράξη τους συνεπείες οφειλέτες, πώς θα «απελευθερώσει» και θα «ανακτήσει» δεσμευμένους λογαριασμούς και τι κίνητρο θα τους δώσει αναφορικά με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Για όλα τα παραπάνω, αλλά και για τις προϋποθέσεις που θα θέσει το υπουργείο Οικονομικών από κοινού με την ΑΑΔΕ θα δώσουμε παρακάτω όλες τις κρίσιμες και απαραίτητες διευκρινήσεις και απαντήσεις. Ας ξεκινήσουμε.

ΑΑΔΕ: Τι προβλέπει η ρύθμιση

Μέσω της εφαρμογής του εν λόγω μέτρου, οι συνεπείς οφειλέτες θα αποκτήσουν σταδιακά τον έλεγχο των λογαριασμών τους, οι οποίοι λόγω χρεών προς το δημόσιο είναι δεσμευμένοι ακόμα και για μελλοντικά υπόλοιπα. Με αυτό τον τρόπο θα έχουν ένα επιπλέον κίνητρο να συνεχίσουν να πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους προς την Εφορία.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, για να κερδίσουν ακατάσχετο όριο πάνω από τα 1.250 ευρώ οι φορολογούμενοι με οφειλές προς το Δημόσιο θα πρέπει:

Να έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους και να έχει προηγηθεί η πληρωμή δυο δόσεων.

Να δηλώσουν τον λογαριασμό για τον οποίο ζητείται περιορισμός της κατάσχεσης.

Να πληρώνουν με συνέπεια τις δόσεις της ρύθμισης.

Σημειώνεται ότι αν κάποιος χάσει τη ρύθμισή του θα χάνει και το ευεργέτημα της σταδιακής αποδέσμευσης του λογαριασμό.

Έτσι θα χτίζεται προοδευτικά ο ακατάσχετος λογαριασμό: Όλες οι λεπτομέρειες

Ο φορολογούμενος με δεσμευμένο τραπεζικό λογαριασμό αφού υπαχθεί σε ρύθμιση θα πρέπει να πληρώσει δύο δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών του για να μπορεί τον τρίτο μήνα να ζητήσει αύξηση του ακατάσχετου ορίου.

Ως βάση υπολογισμού λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα των δόσεων ρυθμίσεων του μήνα. Στο ποσό αυτό εφαρμόζεται ο πρώτος συντελεστής 3, ο οποίος δίνει το νέο ύψος του ακατάσχετου λογαριασμού. Για παράδειγμα, εάν η μηνιαία δόση ανέρχεται σε 500 ευρώ, με την έναρξη της νέας διαδικασίας ο οφειλέτης θα κερδίζει ακατάσχετο όριο 1.500 ευρώ (500×3) από 1.250 ευρώ που ισχύει για όλους.

Αν η δόση ή οι δόσεις στον βαθμό που εξυπηρετούνται παράλληλα περισσότερες από μία ρυθμίσεις που μετρά ως βάση αναφοράς είναι για παράδειγμα 50 ευρώ, με την εφαρμογή συντελεστή 3, οδηγεί σε αποτέλεσμα 150 ευρώ. Επειδή το ποσό υπολείπεται των 1.250 ευρώ του ακατάσχετου, δεν προστίθεται αλλά παραμένει αμετάβλητο το ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ.

ΑΑΔΕ: Πώς θα εξελίσσεται η ρύθμιση

Με την πάροδο των μηνών, όσο η ρύθμιση συνεχίζει να τηρείται, ο συντελεστής αυξάνεται. Για παράδειγμα, φορολογούμενος ο οποίος έχει ρυθμίσει τις οφειλές του με την πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων, εξοφλώντας 5 δόσεις των 500 ευρώ μπορεί να «κερδίσει» συντελεστή 3,8 αυξάνοντας τον ακατάσχετο λογαριασμό στα 1.900 ευρώ (500×3,8). Οσο μικρότερος είναι ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων που επιλέγονται για τη ρύθμιση της οφειλής, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η αύξηση του ακατάσχετου ορίου.

Οσο μικραίνει το ποσό της οφειλής και πλησιάζει η πλήρης εξόφληση, το ακατάσχετο όριο θα φτάνει στο ανώτατο ύψος με την εφαρμογή του μέγιστου συντελεστή 4,5, πράγμα που σημαίνει ότι ο λογαριασμός θα ξεμπλοκάρεται πλήρως.

Ανάλογα με το πλήθος των δόσεων (πάγια ρύθμιση, ρύθμιση 120 δόσεων), το «βήμα» για την αύξηση του πολλαπλασιαστή ο οποίος θα οδηγεί στο ακατάσχετο θα ποικίλλει.

Τα όρια του ακατάσχετου καθορίζονται κάθε μήνα και ισχύουν για έναν μήνα.

Αν ο φορολογούμενος χάσει τη ρύθμιση οφειλών εξαιτίας μη καταβολής δύο συνεχόμενων δόσεων, χάνει το αυξημένο ακατάσχετο, αλλά και το δικαίωμα να το διεκδικήσει εκ νέου.

ΑΑΔΕ: Εκτός λειτουργίας το myDATA το Σαββατοκύριακο

Όπως ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ, το myDATA δεν θα λειτουργεί από τις 2:00 τα ξημερώματα του Σαββάτου 17/12 έως και τις 23:00 της Κυριακής 18/12, λόγω προγραμματισμένης αναβάθμισης του συστήματος.

Στην πλατφόρμα myDATA (my Digital Accounting and Tax Application) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, μπορείτε να έχετε πλήρη εικόνα των αγορών και πωλήσεών σας για παραστατικά που εκδόθηκαν μέσω Παρόχου.

Επίσης, εφόσον είστε αδειοδοτημένος Πάροχος Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης, στην πλατφόρμα MyDATA μπορείτε να αποστέλλετε τα ψηφιακά παραστατικά των πελατών σας.

ΑΑΔΕ: Μάχη κατά του ξεπλύματος

Μία εξαιρετικά δύσκολη άσκηση επιχειρεί να λύσει η ΑΑΔΕ, ζητώντας μάλιστα την συνδρομή του πανίσχυρου αμερικάνικου IRS. Πρόκειται για τον εντοπισμό και σύλληψη περιπτώσεων που σχετίζονται με ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος μέσω των συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα.

Η ΑΑΔΕ και το υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν δράσεις που πρέπει να αναληφθούν καθώς και παρεμβάσεις στο φορολογικό πλαίσιο των συναλλαγών με κρυπτονομίσματα. Πληροφορίες θέλουν να υπάρχει σχέδιο στο τραπέζι για την επιβολή φόρου στην υπεραξία που προκύπτει από τις αγοραπωλησίες κρυπτονομισμάτων με συντελεστή 15%, με τον ίδιο δηλαδή συντελεστή που φορολογείται σήμερα το κέρδος από μεταβίβαση μετοχών.

Βέβαια κάτι τέτοιο μόνο εύκολο δεν είναι, αφού κομβικό σημείο στην φορολόγηση είναι η δήλωση της πραγματικής αξίας κτήσης ή πώλησης και όχι η πλασματική και για το λόγο αυτό θα επιδιωχθεί συνεργασία με τις ψηφιακές πλατφόρμες με σκοπό την άντληση των στοιχείων με τις πραγματικές συναλλαγές.

Στην προσπάθειά της αυτή η AAΔΕ θα επιδιώξει να εφαρμόσει στην ελληνική πραγματικότητα το μοντέλο, τις μεθόδους και την τεχνογνωσία που έχει ήδη αναπτύξει για τον έλεγχο των συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα και ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία το IRS.

Μάλιστα για τον λόγο αυτό, εκτός των άλλων βέβαια, ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής και ο Acting Commissioner του IRS, Douglas O’ Donnell είχαν χθες (14.12.2022) συνάντηση στην Ουάσιγκτον.

Η συμφωνία για τα τεχνικά μέσα

Μεταξύ των άλλων συμφωνήθηκε η μεταφορά στην Ελλάδα της εμπειρίας και της τεχνογνωσίας που κατέχει η αμερικανική φορολογική αρχής σε συγκεκριμένους τομείς παρακολούθησης των κρυπτονομισμάτων και των ευρύτερων ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.

Η ΑΑΔΕ βρίσκεται σε κινητοποίηση για τον «κρυφό» τζίρο από τα κρυπτονομίσματα (Bitcoin, Ethereum, Ripple, κ.α.) καθώς έχουν πιαστεί στα ραντάρ κινήσεις με εμβάσματα χιλιάδων ευρώ από μετατροπές κρυπτονομισμάτων, κυρίως Bitcoin, σε ευρώ ή άλλα ξένα νομίσματα και έχει ξεκινήσει κύκλο επαφών με τις φορολογικές διοικήσεις άλλων κρατών για διεθνή συνεργασία με σκοπό την φορολόγηση και την ανάπτυξη τεχνογνωσίας για την παρακολούθηση της φοροδιαφυγής μέσα από τα ψηφιακά πορτοφόλια δεδομένου ότι δεν είναι δυνατός ο εντοπισμός αυτών των εισοδημάτων με τις μεθόδους και τα εργαλεία του παραδοσιακού φορολογικού ελέγχου.

Οι δυσκολίες και ο ρόλος της ΕΕ

Το εγχείρημα είναι εξαιρετικά δύσκολο καθώς δεν υφίσταται μηχανισμός εντοπισμού των κερδών από τις δραστηριότητες στο τομέα των κρυπτονομισμάτων και ταυτόχρονα είναι ομιχλώδες το πλαίσιο για την φορολόγηση τους. Τις γκρίζες ζώνες και ασάφειες εκμεταλλεύονται πολλοί επενδυτές ενώ από την άλλη ελάχιστοι δηλώνουν τα υπερκέρδη από συναλλαγές τέτοιων νομισμάτων στο Ε1 της δήλωσης ενώ όσοι το κάνουν είναι κυρίως άνεργοι ή φορολογούμενοι χωρίς εισοδήματα αλλά με σημαντική ακίνητη περιουσία και δηλώνουν τα κέρδη για να καλύψουν τα τεκμήρια διαβίωσης.

Παράλληλα η Ε.Ε. προωθεί μια νέα πιο αυστηρή νομοθεσία που θα προβλέπει την ονομαστικοποίηση των επενδύσεων σε κρυπτονομίσματα. Η ΕΕ σχεδιάζει να  επιβάλει στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις αγορές κρυπτονομισμάτων και έχουν Ευρωπαίους χρήστες να κοινοποιούν τα φορολογικά στοιχεία των πελατών τους στις εθνικές φορολογικές αρχές των κρατών μελών. Πρόκειται για τον κανονισμό MiCA ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή από 1-1-2026 και θα απαιτεί από κάθε εταιρεία με πελάτες στην ΕΕ να εγγραφεί και να αναφέρει τις συναλλαγές στις εθνικές αρχές

Πηγή: newsme.gr