ΑΑΔΕ: Πάρε μπόνους λεφτά αν βρήκες αυτή την απόδειξη

ΑΑΔΕ: Η ΑΑΔΕ έχει βάλει στο κόλπο της πάταξης της φοροδιαφυγής και τους πολίτες, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να λάβουν αμοιβή στην περίπτωση που ανακαλύψουν «λαβράκια».

Με ένα απλό σκανάρισμα απόδειξης αγοράς από το κινητό του, κάθε πολίτης έχει τη δυνατότητα ανάλογα με το ποσό της απόδειξης, να λάβει αντίστοιχο μπόνους από την εφορία αρκεί να αποδειχθεί ότι αυτή είναι πλαστή.

Όταν η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) παρουσίασε το μέτρο για την καταγγελία των πλαστών αποδείξεων υποσχέθηκε πως οι καταγγέλλοντες θα αμείβονται.

Οι εξαγγελίες τότε λέγανε για ειδική νομοθετική ρύθμιση που θα όριζε το είδος και το ύψος της αμοιβής. Ούτε νομοθετική ρύθμιση είδαμε ούτε απόφαση από το υπουργείο Οικονομικών.

ΑΑΔΕ: Μπόνους

Το όλο θέμα έχει παγώσει, την ώρα που καθημερινά οι καταγγελίες για πλαστές αποδείξεις αυξάνονται με καταιγιστικό ρυθμό.

Οι πολίτες οι οποίοι έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για να σκανάρουν αποδείξεις αναμένουν να μάθουν την τελική χρηματική αμοιβή που θα εισπράττουν στην περίπτωση που εντοπίσουν εστίες φοροδιαφυγής. Αυτό που εκκρεμεί (για να αμειφθούν) είναι η κατάθεση στη Βουλή της διάταξης που θα προβλέπει το ποσό που θα εισπράττουν ανάλογα με την αξία της απόδειξης.

Ορισμένες πληροφορίες ανέφεραν ότι το ποσό θα ήταν έως και 10πλάσιο της απόδειξης, με ανώτατο όριο ενδεχομένως τα 2.000 ευρώ.

Πάντως, αυτή η εφαρμογή λειτουργεί κανονικά! Ανοίγοντάς τη, ο χρήστης, μέσω της κάμερας του κινητού, σκανάρει τον κωδικό QR της απόδειξης.

ΑΑΔΕ: H εφαρμογή παράγει τα αντίστοιχα μηνύματα:

-Ότι η απόδειξη έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτή, εμφανίζει και τα στοιχεία της απόδειξης, δηλ. τον αριθμό της ταμειακής, το ΑΦΜ της επιχείρησης, τον αριθμό της απόδειξης, την ημερομηνία και ώρα έκδοσης της συναλλαγής, την αξία της συναλλαγής και τον ΦΠΑ, και στις συναλλαγές με πρατήρια καυσίμων, την ποσότητα και το είδος του καυσίμου.

Στην περίπτωση αυτή, ελέγχεται εάν τα στοιχεία που εμφανίζονται στην εφαρμογή είναι τα ίδια με αυτά που εμφανίζονται στην απόδειξη. Εάν δηλαδή η αξία που αναγράφεται στην απόδειξη είναι ίδια με την αξία που έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ.

Εάν υπάρχει διαφορά, αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα έχει γίνει επέμβαση στον φορολογικό μηχανισμό της επιχείρησης, ώστε άλλο ποσό να εμφανίζει στην απόδειξη στον πελάτη και άλλο, μικρότερο, ποσό να διαβιβάζει στην ΑΑΔΕ.

-Ότι η ταμειακή είναι δηλωμένη, αλλά η απόδειξη δεν έχει ακόμα διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ.

Στην περίπτωση αυτή, αναφέρεται η ημερομηνία και ώρα πέραν την οποίας η απόδειξη θα έπρεπε να έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Εάν η απόδειξη έχει εκδοθεί πριν από το χρονικό σημείο αυτό, υποδεικνύεται η αναφορά για μη διαβίβαση της απόδειξης.

-Ότι ο κωδικός QR δεν μπορεί να διαβαστεί ή ότι η ταμειακή δεν είναι δηλωμένη ή δεν είναι ενεργή. Στην περίπτωση αυτή υποδεικνύεται η υποβολή αναφοράς στην εφαρμογή.

Εφόσον ο χρήστης επιλέξει να αναφέρει την απόδειξη, καλείται να κάνει τα εξής:
1. Να τραβήξει φωτογραφία της απόδειξης.

2. Να εισαγάγει τον λόγο αναφοράς, υπό μορφή πεδίου Λίστας Επιλογών (με δυνατότητα επιλογής μιας τιμής).

3. Να προσθέσει όποιες παρατηρήσεις θέλει.

4. Να επιλέξει αν θα πραγματοποιήσει ανώνυμη ή επώνυμη καταγγελία. Η αναφορά ενημερώνει το πληροφοριακό σύστημα αξιοποίησης καταγγελιών της ΑΑΔΕ και με βάση αυτήν δρομολογείται ο σχετικός έλεγχος.

Η εφαρμογή λειτουργεί σε δύο γλώσσες, Ελληνικά και Αγγλικά.

Δέσμευση λογαριασμών, θυρίδων και ακινήτων έως 18 μήνες

Τη δυνατότητα δέσμευσης έως και 18 μήνες τραπεζικών λογαριασμών, θυρίδων, ακινήτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων έχουν πλέον οι οικονομικοί εισαγγελείς, που διενεργούν ελέγχους για φοροδιαφυγή, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και γενικότερα οικονομικά εγκλήματα.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, ο χρόνος δέσμευσης των καταθέσεων, θυρίδων και λοιπών περιουσιακών στοιχείων ορίζεται σε εννέα μήνες, ο οποίος μπορεί να επεκταθεί στους 18 μήνες, ανάλογα με την πορεία των ελέγχων.

Όπως προκύπτει από την εγκύκλιο, οι οικονομικοί εισαγγελείς και οι εισαγγελείς κατά της διαφθοράς, όταν διενεργούν προκαταρκτική εξέταση για τη διακρίβωση τέλεσης εγκλημάτων της αρμοδιότητάς τους έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, περιεχομένου τραπεζικών θυρίδων και περιουσιακών στοιχείων (κινητών και ακινήτων), για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου, για χρονικό διάστημα μέχρι εννέα μηνών.

Το διάστημα αυτό μπορεί να παρατείνεται με βούλευμα του συμβουλίου εφετών, εάν έχει εκδοθεί απόφαση από εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος ή τον αναπληρωτή του ή του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, εάν η διάταξη έχει εκδοθεί από επίκουρο εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος, κατ’ ανώτατο όριο για άλλους εννέα μήνες, λόγω μη ολοκλήρωσης της προκαταρκτικής εξέτασης.

Σε κάθε περίπτωση

Oι εισαγγελικές αρχές και οι υπηρεσίες που συνδράμουν οφείλουν να ολοκληρώσουν τον έλεγχο της υπόθεσης εντός των 18 μηνών, διαφορετικά οι λογαριασμοί, οι θυρίδες και τα ακίνητα των κατηγορουμένων αποδεσμεύονται, ανεξάρτητα από την πορεία της υπόθεσης.

Η απόφαση δέσμευσης γίνεται χωρίς προηγούμενη κλήση του κατηγορουμένου και δεν είναι απαραίτητο να αναφέρει συγκεκριμένο λογαριασμό, τίτλο, χρηματοπιστωτικό προϊόν, θυρίδα, κινητό ή ακίνητο περιουσιακό στοιχείο.

Η δέσμευση ισχύει από τη χρονική στιγμή της γνωστοποίησης της απόφασης στον οργανισμό ή την υπηρεσία προς την οποία απευθύνεται (τράπεζα κ.λπ.). Η γνωστοποίηση γίνεται με φαξ ή με ηλεκτρονική αλληλογραφία, στην Τράπεζα της Ελλάδος και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, οι οποίες οφείλουν να ενημερώνουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα.

Σε περίπτωση δέσμευσης ακινήτου, πλοίου ή αεροσκάφους, η δέσμευση επιδίδεται στον αρμόδιο υποθηκοφύλακα ή προϊστάμενο του κτηματολογικού γραφείου ή στον λιμενάρχη ή στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Με τον ίδιο τρόπο

η απόφαση γνωστοποιείται στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, η οποία μπορεί να λαμβάνει όλα τα μέτρα διασφάλισης.

Τέλος, η απόφαση για την παράταση του χρόνου δέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων επιδίδεται εντός προθεσμίας είκοσι ημερών στον κατηγορούμενο, ο οποίος μπορεί να προσφύγει με αίτησή του στο Συμβούλιο Εφετών ή το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών. Σημειώνεται ότι οι νέες διατάξεις ισχύουν αναδρομικά από τις 18 Νοεμβρίου 2022.

Όπως προκύπτουν από στοιχεία της ΑΑΔΕ,

το τελευταίο διάστημα και συγκεκριμένα το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου καταγράφεται έξαρση των κρουσμάτων μεγάλης φοροδιαφυγής και ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Η ΑΑΔΕ έχει αποστείλει στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες εκατοντάδες φορολογούμενους κατηγορούμενους για φοροδιαφυγή, προκειμένου να διερευνηθούν και για ξέπλυμα χρήματος, ενώ και η Αρχή από την πλευρά της ζήτησε από την ΑΑΔΕ τους φορολογικούς φακέλους 346 προσώπων, τα οποία ήδη είναι ύποπτα για ξέπλυμα.

Ποιοι κερδίζουν από τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ

Προσυμπληρωμένες θα είναι οι δηλώσεις ΦΠΑ του Δεκεμβρίου για τις επιχειρήσεις που διαβιβάζουν τα στοιχεία τους στην πλατφόρμα myDATA.

Αρχικά, το νέο σύστημα αυτόματης συμπλήρωσης των δηλώσεων ΦΠΑ με βάση τα ηλεκτρονικά βιβλία myDATA θα ενεργοποιηθεί για τις μεγάλες επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία και για τον ΦΠΑ του Νοεμβρίου ο οποίος αποδίδεται με τις δηλώσεις που υποβάλλονται τον Δεκέμβριο.

Στις αρχές του 2023, το αυτοματοποιημένο σύστημα θα τρέξει και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες με απλογραφικά βιβλία που υποβάλλουν δηλώσεις ΦΠΑ ανά τρίμηνο.

Με τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ εκτιμάται πως επιτυγχάνεται δραστική μείωση του διαχειριστικού κόστους για τις επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα επιταχύνονται οι διαδικασίες επιστροφής του φόρου.

Στη συνέχεια θα τεθεί σε εφαρμογή το ολοκληρωμένο και αυτοματοποιημένο σύστημα επιστροφών φόρου, ενώ θα ακολουθήσουν και οι αυτοματοποιημένες επιστροφές ΦΠΑ, διαδικασία που απασχολεί περισσότερο τις επιχειρήσεις.

Οι επιστροφές

Σε περίπτωση που προκύπτει πιστωτικό υπόλοιπο προς επιστροφή μετά την υποβολή και εκκαθάριση της δήλωσης (επειδή το ποσό του φόρου που προκαταβλήθηκε ή παρακρατήθηκε είναι μεγαλύτερο από τον οφειλόμενο φόρο), η επιπλέον διαφορά επιστρέφεται στην επιχείρηση, χωρίς να απαιτείται η υποβολή αίτησης.

Βέβαια, στην περίπτωση που υπάρχουν άλλες οφειλές προς την Εφορία ή προς τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης, το ποσό δεν θα επιστρέφεται, αλλά θα συμψηφίζεται αυτομάτως.

Αντίστοιχο θα είναι και το σύστημα για τις επιστροφές ΦΠΑ. Επιχειρήσεις και επαγγελματίες, χωρίς να χρειάζεται να υποβάλλουν αίτηση, θα λαμβάνουν σε λίγες ημέρες από την υποβολή της δήλωσης ΦΠΑ την επιστροφή φόρου. Η διαδικασία αυτή θα ακολουθείται για την πλειονότητα των αιτήσεων επιστροφής χρημάτων.

Σήμερα, οι καθαρές επιστροφές, δηλαδή αυτές που δεν χρειάζεται να συμψηφιστούν με άλλες οφειλές, γίνονται σε πολλές περιπτώσεις σε διάστημα 10-30 ημερών, ενώ όταν πρέπει να γίνει επιστροφή ΦΠΑ και υπάρχει οφειλή -για παράδειγμα στον ΕΦΚΑ- η διαδικασία γίνεται «στο χέρι», με αποτέλεσμα να απαιτείται περισσότερος χρόνος.

Πηγή: newsme.gr