Ακίνητα: Από 150 ευρώ το κόστος υποχρεωτικής πυροπροστασίας – Ολες οι απαντήσεις στα «καυτά» ερωτήματα

Πίστωση χρόνου, διάρκειας τουλάχιστον 15 ημερών, πρόκειται να δώσουν τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος, Εσωτερικών και Πολιτικής Προστασίας στην υποχρέωση που έχουν ιδιοκτήτες δασικών ακινήτων να συντάξουν με ειδικό επιστήμονα τις δύο τεχνικές εκθέσεις που απαιτεί ο νέος Κανονισμός Πυροπροστασίας. Υπενθυμίζεται πως η προθεσμία ήταν έως τις 31 Μαρτίου, καθώς από φέτος τίθεται σε ισχύ ο νέος Κανονισμός.

Οι εκθέσεις μπορούν να συνταχθούν από μηχανικούς, τοπογράφους, δασολόγους κ.τ.λ., το κόστος ξεκινάει από τα 150 ευρώ για μια κατοικία και μπορεί να ξεπεράσει και τις 5.000 ευρώ αν αφορά για παράδειγμα βιομηχανία. Το ποσό που τελικά θα καταβάλουν θα είναι ανάλογο της έκτασης όπου βρίσκεται το ακίνητο και των χαρακτηριστικών που θα εντοπιστούν από τον τεχνικό επιστήμονα, με τη μέση τιμή να υπολογίζεται στα 500 ευρώ.

Μεταξύ των περιοχών που καλούνται να συμμετάσχουν στη σύνταξη μελετών είναι ιδιοκτήτες που έχουν ακίνητα σε Αττική, Χαλκιδική, Πήλιο, νησιά, αλλά κυρίως στη Κρήτη και σε παραλιακούς οικισμούς. Περιοχές δηλαδή που από την ανάδειξη των δασικών χαρτών έχουν μεγάλες εκτάσεις δασικές ή χορτολιβαδικές.

Δέσμευση

Οπως εξηγούν πηγές στον «Ελεύθερο Τύπο», η ακριβής προθεσμία της παράτασης αναμένεται να «κλειδώσει» σήμερα, ωστόσο δεν μπορεί να είναι μεγάλης διάρκειας δεδομένου ότι πρόκειται για υποχρέωση που είχε γίνει γνωστή από πέρσι και αφετέρου διότι την 1η Μαΐου ξεκινάει η αντιπυρική περίοδος.

Υπενθυμίζεται ότι οι ημερομηνίες που είχαν αρχικά δοθεί αφορούσαν στην υποχρέωση που είχαν οι ιδιοκτήτες μέχρι τα τέλη Μαρτίου να συντάξουν το έντυπο «Αξιολόγησης Επικινδυνότητας» και την «Τεχνική Εκθεση Αρμόδιου Επιστήμονα» και μέχρι τις 30.04.2024 για να υποβάλουν Δήλωση Εφαρμογής των μέτρων πυρασφάλειας.

Αξιολόγηση

Η κατηγοριοποίηση των ακινήτων ως προς την επικινδυνότητά τους για πυρκαγιά γίνεται μετά από αξιολόγηση χαρακτηριστικών παραμέτρων της περιοχής, στα οποία συγκαταλέγονται τα μορφολογικά χαρακτηριστικά της, οι κλιματολογικές συνθήκες που συνυπολογίζουν και τον ημερήσιο δείκτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς, η κλίση, η βλάστηση και η φυτική καύσιμη ύλη, οι υποδομές και τα δίκτυα και η συχνότητα συμβάντων και οι εγγενείς κίνδυνοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προβλέπονται τσουχτερά πρόστιμα που μπορεί να φτάσουν και τα 500 ευρώ ανά παράβαση σε όσους δεν συμμορφωθούν με τα νέα δεδομένα.

Χρηστικές απαντήσεις για το θέμα στους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες δίνει η τοπογράφος – αγρονόμος – μηχανικός Γραμματή Μπακλατσή.

  1. Πώς θα μάθω αν το ακίνητό μου βρίσκεται σε περιοχή επικίνδυνη;

Θα πρέπει να απευθυνθείτε σε μηχανικό για να εντοπίσει το ακίνητό σας στον δασικό χάρτη και να εξετάσει στη συνέχεια αν υπάρχει υποχρέωση σύνταξης μελέτης πυροπροστασίας.

  1. Ποιες περιπτώσεις ακινήτων αφορά;

Οσων βρίσκονται σε:

– δάση ή δασικά οικοσυστήµατα ή δασικές εκτάσεις,

– χορτολιβαδικές εκτάσεις που βρίσκονται επί ηµιορεινών, ορεινών και ανώµαλων εδαφών, είτε είναι δηµόσιες είτε είναι αναγνωρισµένες ως ιδιωτικές,

– πεδινές χορτολιβαδικές εκτάσεις (µη ορεινές ή ηµιορεινές και µη κείµενες επί ανώµαλων εδαφών),

– εν όλω ή εν µέρει εντός ακτίνας 300 µέτρων από τα όρια δασικών εκτάσεων,

-περιαστικό πράσινο και σε κηρυγµένες δασωτέες ή αναδασωτέες εκτάσεις,

-πάρκα και άλση πόλεων και οικιστικών περιοχών.

  1. Τι πρέπει να κάνει ο ιδιοκτήτης ακινήτου που εμπίπτει στον κανονισμό;

Θα πρέπει να απευθυνθεί άμεσα σε μηχανικό/αρμόδιο τεχνικό επιστήμονα, ο οποίος θα εξετάσει το ακίνητο με το κτίριο και στη συνέχεια θα συντάξει Εντυπο Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Τεχνική Εκθεση.

  1. Τι περιλαμβάνει η έκθεση που θα συντάξει ο μηχανικός;

Κατόπιν αυτοψίας ο μηχανικός/ τεχνικός επιστήμονας προβαίνει στην εξέταση των κριτηρίων επικινδυνότητας του ακινήτου και συμπληρώνει το έντυπο αξιολόγησης επικινδυνότητας από το οποίο προκύπτει η κατάταξή του. Στη συνέχεια, συντάσσει έκθεση στην οποία περιλαμβάνονται οπωσδήποτε τα εξής:

-Περιγραφή του ακινήτου, του κτιρίου, των εγκαταστάσεών του και του περιβάλλοντος χώρου, με αναφορά στα στοιχεία που τεκμηριώνουν την επιλογή των κριτηρίων κατάταξης του ακινήτου ως προς την επικινδυνότητά του και ως προς τα μέτρα πυροπροστασίας που εφαρμόζονται (η θέση του ακινήτου ως προς τη δασική έκταση και ως προς τα γειτονικά κτίρια, γεωμετρικά χαρακτηριστικά, δομικά υλικά, βλάστηση κ.λπ.).

-Απαιτούμενα προληπτικά μέτρα, μέτρα παθητικής πυροπροστασίας και μέσα ενεργητικής πυροπροστασίας.

-Σχέδιο κάτοψης του ακινήτου όπου θα αποτυπώνονται τα απαραίτητα στοιχεία, όπως ενδεικτικά οι θέσεις των κτισμάτων κύριας και βοηθητικής χρήσης, η πρόσβαση στο ακίνητο, οι ζώνες προστασίας, οι θέσεις και αποστάσεις των δέντρων, οι αποστάσεις των όμορων κτιρίων κ.λπ.

  1. Πού υποβάλλει τα απαιτούμενα έγγραφα ο ιδιοκτήτης;

Μέχρι τη λειτουργία της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία θα καταχωρίζονται το Εντυπο Αξιολόγησης της επικινδυνότητας, η Εκθεση του αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα και η Δήλωση Εφαρμογής των μέτρων πυρασφαλείας του ιδιοκτήτη, τα ανωτέρω στοιχεία υποβάλλονται εις διπλούν σε έντυπη μορφή στον οικείο δήμο.

πηγή: eleftherostypos.gr