Η ελληνική αγορά ακινήτων μετά το σοκ της μνημονιακής περιόδου, έδωσε πάλι σφυγμό στην κτηματαγορά το προηγούμενο 18μηνο, κυρίως λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος από ξένους επενδυτές για Airbnb, Golden Visa αλλά και τοποθετήσεις σε μια αγορά που είχε- και έχει- την προοπτική ανόδου.

Η αλήθεια είναι ότι η «έκρηξη» ζήτησης- στα όρια της στρέβλωσης- ειδικά σε περιοχές υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος, είχε καταλαγιάσει πριν ξεσπάσει η πανδημία, ωστόσο τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας επιβεβαίωναν ότι η τάση ανόδου αγοραπωλησιών και τιμών δεν είναι αναστρέψιμη. Η καραντίνα και το γενικότερο σοκ στην οικονομία φυσικά δεν μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη την κτηματαγορά και το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι το πώς θα βρει την εγχώρια αγορά ακινήτων η επόμενη ημέρα. Η επικαιροποιημένη Έκθεση της ΕΚΤ για τις ευρωπαϊκές οικονομίες αναμφίβολα προκαλεί προβληματισμό.

Η ΕΚΤ βλέπει αρνητικές εξελίξεις στην αγορά ακινήτων

Με φόντο τη γενικότερη εκτίμηση ότι συνολικά οι επενδύσεις θα καταρρεύσουν φέτος λόγω της αβεβαιότητας, η ΕΚΤ υπολογίζει ότι ανάλογη θα είναι η εικόνα ειδικά στην αγορά ακινήτων. Το πρόβλημα θα είναι, μάλιστα, πιο έντονο στις χώρες όπου εφαρμόστηκαν αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό και κάπως έτσι ο συνδυασμός χαμηλών εισοδημάτων, αδύναμης καταναλωτικής εμπιστοσύνης και υψηλότερης ανεργίας, εκτιμάται ότι θα ρίξει το ποσοστό επενδύσεων στην κτηματαγορά περισσότερο από 2% σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα.

Πώς κινούνται οι τιμές στην Ελλάδα

Στα καθ’ ημάς, τα στοιχεία από την αγορά επιβεβαιώνουν ότι η ζήτηση και οι τιμές «φρέναραν», ωστόσο επ’ ουδενί καταγράφεται πτωτική τάση, παρά μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές της Περιφέρειας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του spitogatos, τα οποία καλύπτουν την περίοδο της καραντίνας, οι τιμές στο σύνολο της Επικράτειας σημείωσαν άνοδο κατά 4,8% σε σχέση με το β’ 3μηνο του 2019.

Πηγή: aftodioikisi.gr