Ακόμη κι αν εργάζεσαι, το παίρνεις: Το «άγνωστο» επίδομα 240 ευρώ της ΔΥΠΑ που σε αφορά – Αίτηση & προϋποθέσεις

Όποιος επιδοτούμενος άνεργος προσληφθεί σε ιδιωτική επιχείρηση ενώ εξακολουθεί να λαμβάνει επιδότηση από την Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), έχει δικαίωμα σε ένα επίδομα τουλάχιστον 240 ευρώ, πέραν του μισθού του.

Το άγνωστο επίδομα 240 ευρώ που αφορά και εργαζόμενους

Παρά το γεγονός ότι η καταβολή του 50% του επιδόματος ανεργίας σε επιδοτούμενους άνεργους που προσλαμβάνονται μέσα στη διάρκεια της χορήγησης του επιδόματος είχε ψηφιστεί από τον Απρίλιο του 2022 και η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για το επίδομα εργασίας ήταν διαθέσιμη από τον Φεβρουάριο του 2023, ο αριθμός των πρώην ανέργων που επωφελούνται αυτής της προνοιακής ρύθμισης είναι περιορισμένος (περίπου 10.000 άτομα) σε σύγκριση με τις αρχικές εκτιμήσεις της Γενικής Διεύθυνσης Πρόνοιας Εργατείας, σύμφωνα με πληροφορίες από αξιωματούχους του οργανισμού.

Ακόμη κι αν εργάζεσαι, το παίρνεις: Το «άγνωστο» επίδομα 240 ευρώ της ΔΥΠΑ που σε αφορά – Αίτηση & προϋποθέσεις
Πηγή φωτογραφίας: Shutterstock

 

ΔΥΠΑ – Επίδομα 240 ευρώ: Ενίσχυση εξαιτίας των χαμηλών μισθών

Τρεις είναι βασικοί λόγοι για το χαμηλό πλήθος όσων παίρνουν το “επίδομα εργασίας”, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές:

  • Ο πρώτος λόγος είναι πως μια πολύ μεγάλη μερίδα δυνάμει δικαιούχων δεν γνωρίζει καν το μέτρο αυτό ή έχει λάθος εντύπωση σε σχέση με τους όρους υπαγωγής του. Για παράδειγμα ορισμένοι δυνάμει δικαιούχοι νομίζουν ότι για να λάβει κάποιος το επίδομα εργασίας από τη ΔΥΠΑ, θα πρέπει να προσληφθεί μέσω ενός προγράμματος επιδοτούμενης απασχόλησης, γεγονός που δεν ισχύει καθόλου. Αντίθετα, βασικός όρος για να λάβει κάποιος επιδοτούμενος άνεργος το εν λόγω επίδομα είναι να προσληφθεί αποκλειστικά σε επιχείρηση του ιδιωτικού τομέα, αρκεί να μην ανήκει σε συγγενή του α΄ ή β΄ βαθμού.
  • Ο δεύτερος λόγος για τη χαμηλή “ζήτηση” για το επίδομα εργασίας είναι πως μια άλλη μερίδα δυνάμει δικαιούχων έχει την (λανθασμένη) εντύπωση πως η ΔΥΠΑ αυτόματα – αυτεπάγγελτα θα προχωρήσει στην καταβολή του επιδόματος εργασίας μετά την υπογραφή της σύμβασης του επιδοτούμενου με τον εργοδότη του, χωρίς ο δικαιούχος να υποβάλλει σχετική αίτηση. Αντίθετα, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές στο newsit.gr, όποιος επιδοτούμενος άνεργος, υπογράψει σύμβαση πλήρους απασχόλησης σε μία ιδιωτική επιχείρηση και αυτή αναρτηθεί στο πληροφοριακό σύστημα “Εργάνη”, θα πρέπει ο ίδιος αμέσως μετά να υποβάλλει αίτηση στη ΔΥΠΑ προκειμένου να μπορεί να λάβει το επίδομα εργασίας (στο 50% του επιδόματος ανεργίας του) παράλληλα με το μισθό του από την επιχείρηση στην οποία προσλήφθηκε.

συνέχεια στο athensmagazine