Ακραίο: Το ελαιόλαδο έφτασε σε νέα “τρελή” τιμή, τόσο «πάει» ο τενεκές, νούμερο που “ζαλίζει”

Αυξήσεις σημειώθηκαν στην τιμή του ελαιόλαδου, παρά τα νέα μέτρα που λήφθηκαν για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Για την υψηλή τιμή του ελαιόλαδου που εξακολουθεί να παρατηρείται στα σούπερ μάρκετ μίλησε στο MEGA ο Γιώργος Κόκκινος, Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελαιοπαραγωγών «Νηλέας» Μεσσηνίας.

«Πρόκειται για ένα περίπλοκο θέμα, καθώς υπάρχουν διαφορετικές ποιότητες στο ελαιόλαδο. Στην ουσία αυτό που συμβαίνει με το ελαιόλαδο είναι ότι επειδή επηρεάζεται από την κλιματική κρίση επηρεάζεται και η παραγωγή», δήλωσε.

Ο κ. Κόκκινος συμπλήρωσε ότι και φέτος μάλλον τα πράγματα δεν θα πάνε και πολύ καλά με τη παραγωγή.

«Κι εμείς είχαμε χαμηλή παραγωγή και η Ιταλία είχε χαμηλή παραγωγή και η χρονιά που θα ακολουθήσει δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη. Δεν νομίζω οι τιμές να είναι πιο πάνω, γιατί από εκεί και πέρα κλονίζεται όλο το σύστημα.

Πιστεύω ότι έχουμε φτάσει ένα ταβάνι. Οι τιμές είναι από 8,70 ευρώ έως 9 ευρώ -για το εξαιρετικά παρθένο», τόνισε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελαιοπαραγωγών «Νηλέας» Μεσσηνίας.

Όσον αφορά στα φαινόμενα αισχροκέρδειας ο Γιώργος Κόκκινος απάντησε με την παροιμία «ο λύκος στην αναμπουμπούλα φαίνεται».

Ανέβηκε το 2024 και άλλο η τιμή στο λάδι

Ανεβαίνει και άλλο η τιμή στο λάδι, το οποίο έχει καταστεί σε είδος πολυτελείας, με τους καταναλωτές να καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για ένα μπουκάλι λάδι, καθώς η εποχή της αγοράς «με τον τενεκέ» έχει πλέον παρέλθει.

Αναλυτικότερα, η κλιματική αλλαγή που έχει οδηγήσει σε μειωμένη παραγωγή, η «βουτιά» λόγω ξηρασίας της πρώτης χώρας παγκοσμίως στην παραγωγή ελαιόλαδου, της Ισπανίας, η αυξημένη ζήτηση για εξαγωγές, είναι οι βασικότεροι παράγοντες που έχουν εκτινάξει την τιμή του «πράσινου χρυσού» στα ύψη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία σχετικού ρεπορτάζ του MEGA, η πορεία της τιμής του ελαιόλαδου τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχει ως εξής:

Φθινόπωρο 2022: 5,45€ – 5,75€/ λίτρο

Ιούλιος 2023: 6€ – 6,40€/ λίτρο

Αύγουστος 2023: 9,50€ – 12€/ λίτρο

Νοέμβριος 2023: 12€ – 15€/ λίτρο

Ιανουάριος 2024: 16€ – 17€/ λίτρο

Σύμφωνα με τα παραπάνω, παρατηρείται δηλαδή αύξηση 212% στην τιμή του ελαιόλαδου μέσα σε μόλις 14 μήνες.

πηγή: enimerotiko.gr