Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας, κ. Βαζάκας ανέφερε ένα ακόμα θέμα που υπάρχει με την έλλειψη φέτας

Οι ανατιμήσεις σε ρεύμα, καύσιμα και πρώτες ύλες συμπαρασύρουν τις τιμές σε όλα τα βασικά προϊόντα τροφίμων, με αποτέλεσμα να συνθλίβονται στη μέγγενη της ακρίβειας, ολοένα περισσότερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ο Τάσος Βαζάκας, ιδιοκτήτης αρτοποιείου -ζαχαροπλαστείου στην περιοχή της Λυκόβρυσης, μίλησε στο Newsbomb σχολίαζοντας ότι «οι αυξήσεις δεν ξεκίνησαν τώρα αλλά το τελευταίο 7μηνο. Συγκεκριμένα, από τον Αύγουστο ανεβάσαμε το ψωμί 0,20 λεπτά και από 0,70 λεπτά έφτασε στα 0,90 λεπτά».

Και συνέχισε φανερά προβληματισμένος για το τι μπορεί να απορροφήσει. «Δεν ξέρω πια πόσο μπορούμε να απορροφήσουμε. Όχι για να κερδίσουμε, αυτό το ξεχνάμε, αλλά για να χρηματοδοτήσουμε τη δουλειά μας ώστε να μην επιβαρυνθεί ο καταναλωτής. Θα προσπαθήσω να κρατήσω την τιμή στο ψωμί και να μην ανέβω πάνω από αυτό που πουλάω μέχρι τώρα, τα 0,90 λεπτά».

Ο κ. Βαζάκας ανέφερε ένα ακόμα θέμα που υπάρχει με την έλλειψη φέτας. «Και δεν είναι μόνο το αλεύρι. Έχουν αυξηθεί τα γαλακτοκομικά, αγοράζουμε πιο ακριβά φέτα, κασέρι, γάλα. Η αύξηση αγγίζει και το 40% ειδικά στη φέτα, η οποία έχει και έλλειψη. Δεν ρωτάμε πια πόσο έχει η φέτα, αλλά αν έχουν να μας δώσουν. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να διαπραγματευτούμε την τιμή».

Τέλος, είπε: «Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι έχουν περάσει στον κόσμο ότι υπάρχει έλλειψη σε βασικά αγαθά. Ο φόβος οδηγεί και στην αύξηση των τιμών».

Μούσιος: «Υπάρχει επάρκεια στα άλευρα – Μέχρι 2,40 θα φτάσει η τιμή του ψωμιού»

Την ώρα που οι καταναλωτές αδυνατούν να πλησιάσουν βασικά αγαθά λόγω ακρίβειας, το… ράλι της τιμής του ψωμιού δείχνει και αυτό να μην αντικρίζει την «καρό σημαία» του τερματισμού.

Σε πολλές περιοχές η τιμή του ψωμιού έχει πάρει τεράστιες αυξήσεις, με τους καταναλωτές να είναι διστακτικοί ακόμη και στο να αγοράσουν μισό κιλό!

Τo Newsbomb.gr επικοινώνησε με τον κύριο Μιχάλη Μούσιο, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας, ο οποίος από την πλευρά του ανέλυσε την κατάσταση που έχει φέρει αυτή τη ραγδαία αύξηση τιμών.

«Μιλάμε προφανώς για μια κατάσταση πρωτόγνωρη. Η τιμή του ψωμιού έχει πάρε αύξηση λόγω αύξησης στα άλευρα, στην ηλεκτρική ενέργεια και στο ηλιέλαιο, ωστόσο αίσθηση μου είναι πως η μέγιστη τιμή του θα φτάσει στα 2,40 ευρώ ανά κιλό και όχι παραπάνω», ήταν η πρώτη τοποθέτηση του κύριου Μούσιου σχετικά με το σοκ στα ράφια των αρτοπωλείων που βιώνουν καθημερινά οι καταναλωτές.

Σχετικά με το πρόβλημα που έχει παρατηρηθεί με τα άλευρα, ο κύριος Μούσιος τόνισε: «Θέλω να τονίσω πως υπάρχει επάρκεια. Υπήρξε μια ανησυχία αρχικά, κάτι πολύ λογικό, ωστόσο δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα ή καθυστέρηση. Το πλαφόν σαν μέτρο έχει επιβληθεί ώστε να γίνεται λελογισμένη χρήση των αγαθών. Δεν μπορεί κάποιος να πάει να πάρει 10 κιλά αλεύρι χωρίς λόγο. Αυτόματα και πρόβλημα σε εμάς θα δημιουργήσει γιατί δεν θα βρίσκουμε αλλά και θα του χαλάσει σε έναν μήνα. Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι στο ηλιέλαιο καθώς και πρόβλημα στην ποσότητά του υπάρχει αλλά και ακριβό είναι. Εμείς αγοράζαμε με 1,30 το λίτρο και μέσα σε λίγες ημέρες έφτασε στα 3 ευρώ».

Πώς όμως φτάσαμε σε αυτό το «κοκτέιλ» αυξήσεων; Ο κύριος Μούσιος απαντά: «Προφανώς ο πόλεμος της Ουκρανίας, καθώς παράγει το 20% των σιτηρών. Και μετά είναι οι τεράστιες αυξήσεις στην ενέργεια. Ένα μικρό αρτοποιείο για παράδειγμα, ενώ είχε 1.000 ευρώ μηνιαία κατανάλωση, έφτασε να πληρώνει ρεύμα 3.000 ευρώ. Ένα μεσαίο, με 2.000 ευρώ μηνιαία κατανάλωση, έφτασε να πληρώνει 6.000 ευρώ. Όλα αυτά εξαιτίας της ρήτρας αναπροσαρμογής, η οποία ωστόσο επιδοτείται από την κυβέρνηση για τις επιχειρήσεις».

Σχετικά με το τι μας επιφυλάσσει το μέλλον, ο κύριος Μούσιος σχολίασε: «Το Μάρτιο ξεκινάει κανονικά η σπορά στην Ουκρανία και ο θερισμός τον Σεπτέμβριο. Νομίζω πως τότε θα δούμε ένα πιο μεγάλο πρόβλημα. Ακόμη και αν ο πόλεμος τελειώσει, θα χρειαστεί χρόνος για να επανέλθουμε στα προηγούμενα επίπεδα».

Ενδεικτικά η τιμή για 1 κιλό ψωμί σε διάφορες περιοχές στην Ελλάδα:

– Άρτα 2.40€

– Πάτρα 2.00€

– Σέρρες 2.40€ (*Από 1.80€ Τον Φεβρουάριο)

– Πύργος Ηλείας 2.40€

– Ναύπακτος 2.40€ (*Από 2€)

– Αμφιλοχία 2.40€

– Μήλος 2.50€

– Ολυμπία 2.60€

Πηγή: thebest.gr

Προηγούμενο άρθροΟ Ρόμαν Αμπράμοβιτς επιβεβαιώνει τα συμπτώματα δηλητηρίασης! «Έχασε την όρασή του για πολλές ώρες» ο μεγιστάνας
Επόμενο άρθροΛηξούρι: Όταν το επισκέφθηκε ο Εμίρης για να το αναβαθμίσει (βίντεο)