Ακρίβεια: Πόσο θα διαρκέσει; Πότε θα μειωθούν οι τιμές σε καύσιμα και τρόφιμα

Άσχημα νέα για τους καταναλωτές. Η ακρίβεια ήρθε για να μείνει και δεν πρόκειται να υποχωρήσει πριν το καλοκαίρι. Εξαιρετικά κρίσιμο το επόμενο τρίμηνο, αφού οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να παραλαμβάνουν φουσκωμένους λογαριασμούς.

Σε συνθήκες πρωτοφανούς αβεβαιότητας λόγω της ενεργειακής κρίσης θα πορευτεί και τους επόμενους μήνες η ελληνική αγορά ηλεκτρισμού.

Η νέα χρονιά ξεκινάει με μεγάλες ενεργειακές ανάγκες λόγω της χειμερινής περιόδου που εκτινάσσει τη ζήτηση, αλλά και τις υψηλότερες τιμές που έχει γνωρίσει ποτέ η Ελλάδα αλλά και ολόκληρος ο πλανήτης τόσο στο ηλεκτρικό ρεύμα όσο και στο φυσικό αέριο, με την ακρίβεια να αποτελεί τη νέα πανδημία.

Το εκρηκτικό κοκτέιλ της πανδημίας και του ενεργειακού κόστους συντηρεί τις δύο «σχολές» που αναπτύσσονται τους τελευταίους μήνες στην αγορά, με τις οποίες συντάσσονται κορυφαίοι επιχειρηματίες του ενεργειακού κλάδου αλλά και στελέχη επιχειρήσεων.

Εκείνους που ενστερνίζονται την άποψη ότι η κρίση τιμών είναι ένα συγκυριακό φαινόμενο που θα κάνει τον κύκλο του και πως η ακρίβεια θα εκτονωθεί μέχρι το καλοκαίρι.

Και τους άλλους που θεωρούν πιο δομικό το πρόβλημα με το ενεργειακό κόστος και υποστηρίζουν ότι η Ε.Ε. οραματίστηκε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον ενεργειακής εξάρτησης από φυσικούς πόρους δίχως σχέδιο και οργανωμένη στρατηγική απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και σήμερα καλείται να πληρώσει ακριβά το τίμημα της επιταχυνόμενης μετάβασης.

Οποια «σχολή» και αν επιλέξει να υπερασπιστεί κανείς, το βέβαιο είναι ότι θύματα αυτού του δυσμενούς κλίματος ανατιμήσεων είναι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις που βλέπουν την ακρίβεια να καταστρέφει τον οικονομικό προϋπολογισμό.

Το επόμενο τρίμηνο, παρά τη συγκυριακή ανάπαυλα τιμών τις τελευταίες μέρες, που σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης υποχωρούσαν πάνω από 70%, προβλέπεται εξαιρετικά κρίσιμο αφού οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να παραλαμβάνουν φουσκωμένους λογαριασμούς.

Στην κυβέρνηση υπάρχει διάχυτη ανησυχία και για τις επιχειρήσεις που είναι εκτεθειμένες στις ανεξέλεγκτες τιμές και θα αρχίσουν πλέον να μετακυλίουν το κόστος στον τελικό καταναλωτή, εκτινάσσοντας στα ύψη βασικά είδη διατροφής αλλά και τον πληθωρισμό, που αγγίζει ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Τις τελευταίες μέρες η τιμή του φυσικού αερίου υποχώρησε στα 102 ευρώ/MW από τα 180 ευρώ/MWh που έφτασε στις 21 Δεκεμβρίου.

Την εκτίναξη τιμών συμπαρέσυρε η γεωπολιτική σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, η οποία υποδαυλίζει το ράλι των τιμών φυσικού αερίου, σε συνδυασμό με τα χαμηλά αποθέματα της Ε.Ε. και την αύξηση της ζήτησης.

Οσο οι αβεβαιότητες αυτές συντηρούνται, οι διακυμάνσεις των τιμών θα συνεχίζονται.

Είναι χαρακτηριστικό ότι διεθνείς αναλυτές έχουν ξεκινήσει να αναθεωρούν τις προβλέψεις τους για γρήγορη αποκλιμάκωση τιμών, εκτιμώντας ότι η κρίση θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια.

Στα προθεσμιακά συμβόλαια φυσικού αερίου (futures) οι τιμές φαίνεται να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα όλο το 2022 με τάσεις υποχώρησης το καλοκαίρι του 2023 όπου προβλέπεται να φτάσουν τα 36 ευρώ/MW.

Το σίγουρο είναι ότι όσο η κρίση αυτή διαρκεί, η συνταγή της κοινωνικής πολιτικής δοκιμάζει τις αντοχές της και αποδεικνύεται όλο και πιο εύθραυστη η ισορροπία αναχαίτισης των τιμών μόνο με μέτρα στήριξης που χρηματοδοτούνται από τους πόρους του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.

Κάποιοι στοιχηματίζουν ότι πολύ γρήγορα τα χρήματα δεν θα επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των καταναλωτών που απειλούνται με κόφτες στις επιδοτήσεις και νέα κριτήρια από τις αρχές της νέας χρονιάς.

Πρόκειται για ένα μέτρο που φαίνεται να συναντά τις ενστάσεις και της Κομισιόν, η οποία απορρίπτει οριζόντιες πολιτικές επιδοτήσεων, ωστόσο οδηγεί την αγορά και κυρίως τα μεσαία νοικοκυριά σε πρωτοφανείς πιέσεις που εκτιμάται ότι θα πάρουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Οσοι αναλύουν τα δεδομένα προβλέπουν ότι το ψαλίδι των επιδοτήσεων και η χορήγηση εκπτώσεων με εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια θα δημιουργήσει ένα νέο κύμα ανείσπρακτων λογαριασμών, προκαλώντας συνθήκες οικονομικής ασφυξίας και στους προμηθευτές ενέργειας που επιβιώνουν με τις ρήτρες αναπροσαρμογής.

Αν μάλιστα παραταθεί επί μακρόν η ενεργειακή κρίση, όπως φαίνεται, για να στηριχθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα χρειαστεί η συνδρομή του κρατικού προϋπολογισμού.

Ηδη η στήριξη για τα τιμολόγια του ρεύματος, η οποία έχει αυξηθεί τρεις φορές από τον Σεπτέμβριο μέχρι τώρα, καλύπτει μόνο ένα μέρος της επιβάρυνσης των νοικοκυριών και αφήνει μετέωρες τις επιχειρήσεις, οι οποίες βρίσκονται στο έλεος των τιμών του φυσικού αερίου όσο διαρκούν οι μεγάλες διακυμάνσεις.

Ακρίβεια: Οργή για το ρεύμα, αγανάκτηση για το φυσικό αέριο

Η ενεργειακή κρίση γονατίζει τα νοικοκυριά. Ελπίδες για αποκλιμάκωση στο ρεύμα, αλλά εγρήγορση για αέριο και πετρέλαιο. Τι εξετάζει η κυβέρνηση ώστε οι λογαριασμοί για νοικοκυριά και επιχειρήσεις να μειωθούν. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Συναγερμός για την ακρίβεια έχει σημάνει στην κυβέρνηση, που εξετάζει αν απαιτείται να λάβει και επιπρόσθετα νέα μέτρα αντιμετώπισης του αυξημένου κόστους διαβίωσης και λειτουργίας, εφόσον απαιτηθεί.

Ο Νοέμβριος έκλεισε με ακόμα μεγαλύτερη άνοδο της μεσοσταθμικής Τιμής Ηλεκτρικής Ενέργειας στη χονδρική αγορά αφού, από 64 ευρώ την μεγαβατώρα τον Ιανουάριο και 98 ευρώ τον Ιούνιο, σκαρφάλωσε στα 112 τον Αύγουστο, στα 147 τον Σεπτέμβριο (οπότε οι λογαριασμοί επιδοτήθηκαν με 9 ευρώ το μήνα από το Κράτος), στα 221 τον Οκτώβριο (και με επιδότηση 18 ευρώ) ενώ τον Νοέμβριο που η επιδότηση έφτασε στα 39 ευρώ, η μέση τιμή έκλεισε και στα 264,253 ευρώ!

Ωστόσο, οι λογαριασμοί είναι απελπιστικοί και η μέση τιμή επηρεάζει την ρήτρα αναπροσαρμογής που τιμολογούνται τον επόμενο μήνα. Και έτσι αξιολογείται εάν τα 39 ευρώ επαρκούν για τον Δεκέμβριο, αλλά και εάν πρέπει να αυξηθεί περαιτέρω η κρατική επιδότηση και τους επόμενους μήνες.

Την ίδια στιγμή η άνοδος της τιμής στο φυσικό αέριο «πνίγει» νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ ανησυχίες εμπνέει ακόμα και η πορεία τιμών του «μαύρου χρυσού».

Στις λιγοστές ημέρες που απομένουν για να φύγει το 2021, στο οικονομικό επιτελείο θέλουν να κλείσει χωρίς έξτρα επιβαρύνσεις για τον κρατικό Προϋπολογισμό. Αναζητούν όμως εφεδρείες της τελευταίας στιγμής και εξετάζουν εισηγήσεις για άμεσα πυροσβεστικά μέτρα.

Ανακοινώσεις αναμένονται και μέσα στις επόμενες ημέρες, κατά τη συζήτηση και ψήφιση του νέου κρατικού Προϋπολογισμού στη Βουλή για το 2022.

Ακρίβεια: Επιδότηση 42 ευρώ για ρεύμα, 20 ευρώ για φυσικό αέριο – Πώς θα την πάρετε

Το νέο πλέγμα μέτρων για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους και στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τον Ιανουάριο, είναι ύψους 400 εκατ.ευρώ.

Προβλέπει, μεταξύ άλλων, μέση μηνιαία ενίσχυση 42 ευρώ για τους λογαριασμούς ρεύματος και 20 ευρώ για το φυσικό αέριο.

Επίσης, θα ισχύσει οριζόντια επιδότηση για όλα τα μη οικιακά τιμολόγια (είτε χαμηλής, είτε μέσης, είτε υψηλής τάσης), με τη τιμή να ορίζεται στα 65 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Παράλληλα προβλέπεται επέκταση των επιδοτήσεων και πρόσθετη έκπτωση για τα τιμολόγια του φυσικού αερίου σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ακρίβεια: Νοικοκυριά

Σ’ ό,τι αφορά στα νοικοκυριά θα επιδοτηθούν μόνο οι κύριες κατοικίες, όπως δηλώνονται στο Ε1, ανεξαρτήτως εισοδήματος ή εμβαδού και η επιδότηση θα είναι κλιμακωτή. Η μέση τιμή επιδότησης θα είναι τα 42 ευρώ, ενώ για τα νοικοκυριά που εντάσσονται στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, η επιδότηση θα φτάσει τα 52 ευρώ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας που έκανε τις σχετικές ανακοινώσεις των νέων παρεμβάσεων, για τις πρώτες 150 KWh κατανάλωσης ανά μήνα επιδοτείται το 80% της αύξησης με 160€/MWh, δηλαδή 24 ευρώ. Αναφορικά με το φυσικό αέριο, η επιδότηση θα είναι 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα στα νοικοκυριά. Επίσης η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα προσφέρει έκπτωση 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα στους πελάτες της, ενώ θα υπάρξει στήριξη και από τους άλλους παρόχους.

Το νέο πλέγμα μέτρων προβλέπει οριζόντια επιδότηση για όλα τα μη οικιακά τιμολόγια, δηλαδή επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις, (είτε χαμηλής, είτε μέσης, είτε υψηλής τάσης).

Η τιμή της επιδότησης ορίζεται στα 65 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Επιπρόσθετα, επεκτείνεται η επιδότηση σε όλους τους βιομηχανικούς καταναλωτές, ανεξαρτήτως τζίρου, και θα φτάσει τα 30 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα.

Όπως υπογράμμισε ο κ.Σκρέκας, η κατάσταση αναφορικά με το ενεργειακό κόστος θα επανεξεταστεί το Φεβρουάριο, προκειμένου να εκτιμηθεί αν απαιτούνται πρόσθετα μέτρα στήριξης.

«Για έναν ακόμη μήνα η κυβέρνηση θα στηρίξει νοικοκυριά, αγρότες, αλλά τώρα και τις επιχειρήσεις μας απέναντι στην παγκόσμια αναταραχή στις τιμές ενέργειας.

Μόνο τον μήνα Ιανουάριο, θα διαθέσει ακόμη 400.000.000 ευρώ, καλύπτοντας σημαντικό μέρος των αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος. Και θα παρακολουθεί διαρκώς το φαινόμενο μέχρι την αποκλιμάκωσή του», αναφέρει σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός για την περαιτέρω ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης.

«Αναλυτικές ανακοινώσεις θα κάνει ανά κατηγορία σε λίγο, ο υπουργός Ενέργειας. Τόσο για την κρατική επιχορήγηση όσο και για τις εκπτώσεις της ΔΕΗ και τις χρεώσεις στο φυσικό αέριο από την ΔΕΠΑ. Πρόκειται για ένα γενναίο, αλλά ταυτόχρονα ρεαλιστικό σχέδιο ενισχύσεων. Που βοηθά το παρόν, αλλά δεν θέτει σε κίνδυνο το μέλλον.

Το βάρος δίνεται, προφανώς, στην ανακούφιση των νοικοκυριών μας. Συνδράμουμε, όμως, και τις επιχειρήσεις ώστε να παραμείνουν σε τροχιά ανάπτυξης, διατηρώντας τις πολύτιμες θέσεις εργασίας.

Και, κυρίως, για να μην αυξηθεί το κόστος παραγωγής και αυτό να μετακυληθεί, με τη σειρά του, στις τιμές των προϊόντων.

Το πρόγραμμα αυτό σύντομα θα πλαισιωθεί και από ένα άλλο, που αφορά συνολικά την εξοικονόμηση ενέργειας. Με βάση αυτό, θα επιδοτείται η αντικατάσταση των παλαιών ηλεκτρικών συσκευών οι οποίες και στη συνέχεια θα ανακυκλώνονται. Στόχος μας, όλα τα ελληνικά σπίτια να λειτουργούν με σύγχρονο και πιο οικονομικό ηλεκτρικό εξοπλισμό», τονίζει ο πρωθυπουργός.

Και καταλήγει: «Συνεχίζουμε, λοιπόν, ν’ απαντάμε στις προκλήσεις του σήμερα, χτίζοντας ταυτόχρονα ένα αισιόδοξο αύριο για όλους. Με μέτρα αποτελεσματικά, αλλά και λογικά. Στον ίδιο δρόμο θα βαδίσουμε και στη νέα χρονιά. Με αυτοπεποίθηση, τόλμη και δύναμη. Γιατί μπορεί τα δύσκολα να είναι γύρω μας. Αλλά τα καλύτερα είναι μπροστά μας»

Πηγή: xristika.gr