allazosyskevi.gov.gr: Εφτασε επιτέλους η στιγμή για τις αιτήσεις για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών. Δείτε τη διαδικασία…

Το πρόγραμμα για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών θα ανοίξει επίσημα στο gov.gr την Τρίτη (21/06), όπως έγινε γνωστό το Σάββατο (18/06).

Και πρόβλεπεται η επιδότηση να αγγίζει ακόμα και το 50% σε ορισμένες περιπτώσεις και υπό συγκεκριμένα κριτήρια.

Πού, πώς και μέχρι πότε γίνεται η αίτηση για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών

H σχετική διαδικτυακή πλατφόρμα allazosyskevi.gov.gr σχεδιάστηκε προκειμένου όλα τα απαιτούμενα στοιχεία να αντλούνται αυτόματα. Το μόνο που θα χρειάζεται ο ενδιαφερόμενος είναι οι κωδικοί του TAXISNet, ο αριθμός παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και το κινητό του τηλέφωνο.

Εφόσον η αίτηση υποβληθεί έως τις 5 Ιουλίου και εγκριθεί, ο καταναλωτής θα λαμβάνει ηλεκτρονικά, στο κινητό τηλέφωνο, έναν κωδικό που αντιστοιχεί στην επιδότηση που δικαιούται και θα αγοράζει τη συσκευή στη μειωμένη τιμή από το κατάστημα που επιθυμεί (εφόσον συμμετέχει στο πρόγραμμα). Θα είναι υποχρεωμένος, επίσης, να παραδώσει την παλιά συσκευή για ανακύκλωση.

allazosyskevi.gov.gr: Ποιες ηλεκτρικές συσκευές επιδοτούνται και ποια τα κριτήρια

Κάθε νοικοκυριό που εντάσσεται στο πρόγραμμα, θα έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει έως και τρεις ηλεκτρικές συσκευές (μέχρι δύο κλιματιστικά, ένα ψυγείο ή έναν καταψύκτη) για την κύρια ή τη δευτερεύουσα κατοικία, ιδιόκτητη ή μισθωμένη.

Τα κριτήρια υπαγωγής περιλαμβάνουν το εισόδημα και το πλήθος των μελών της οικογένειας με πρόσθετη μοριοδότηση για μονογονεϊκές και οικογένειες με ΑΜΕΑ.

allazosyskevi.gov.gr: Ενδεικτικά, τα ποσά που θα γλιτώσετε, υπολογίζονται:

  • Air-condition: 300 ευρώ
  • Ψυγεία: 300 ευρώ
  • Καταψύκτης: 150 ευρώ

Σε κάθε περίπτωση, το τελικό ποσό θα εξαρτάται από τα τεχνικά χαρακτηριστικά που θα έχει η κάθε συσκευή και φυσικά το κόστος της.

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Αίτηση για επιδότηση συσκευών με 3 στοιχεία

Για να κάνετε την αίτηση και να μπορέσετε να πάρετε το κουπόνι, θα πρέπει να έχετε διαθέσιμα τα εξής τρία στοιχεία:

  • Το ΑΦΜ σας
  • Τον ΑΜΚΑ σας
  • Τον αριθμό της παροχής

Κάθε νοικοκυριό μπορεί να αντικαταστήσει έως τρεις συσκευές από τις εξής κατηγορίες:

  • Ψυγεία
  • Καταψύκτες
  • Κλιματιστικά

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών gov gr: Η βασική προϋπόθεση για αντικατάσταση συσκευών

Από το πρόγραμμα θα μείνουν εκτός όσοι δεν πληρούν τη μία απαραίτητη προϋπόθεση: Να λειτουργεί η παλιά συσκευή που θέλουν να αντικαταστήσουν. Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει ένα παλιό air condition που έχει χαλάσει, τότε δεν θα μπορέσει να συμμετέχει στο πρόγραμμα.

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Πώς θα κάνετε αίτηση για επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών

Η ειδική πλατφόρμα θα περιλαμβάνεται στο gov.gr. Οι ωφελούμενοι θα εισέρχονται σε αυτή με τους κωδικούς Taxisnet για να κάνουν την αίτηση. Ο ενδιαφερόμενος, είτε μόνος του, είτε μέσω του λογιστή του θα μπορεί να δηλώσει στο σύστημα ποιες συσκευές θέλει να αντικαταστήσει.

Σημειώνεται πως τα χρήματα δεν θα λαμβάνονται με πίστωση ποσού. Ο ενδιαφερόμενος θα λαμβάνει ένα εκπτωτικό κουπόνι. Θα μπορεί να επιλέξει όποια συσκευή επιθυμεί, απλά αυτή θα πρέπει να πληροί κάποια ελάχιστα κριτήρια ενεργειακής απόδοσης και ποιότητας.

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Χρήματα χωρίς αίτηση στο gov.gr

Για όσους πολίτες δεν επιθυμούν να κάνουν την αίτηση μόνοι τους, υπάρχει εναλλακτική: Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να υποβάλει αίτηση και στα καταστήματα της επιλογής του, από όπου και θα κάνει την αγορά των συσκευών.

Υπενθυμίζεται επίσης, πως τα χρήματα δεν θα μπουν σε τραπεζικό λογαριασμό, αλλά θα λαμβάνει ο δικαιούχος ένα voucher που θα αφαιρεί στη συνέχεια τη διαφορά της έκπτωσης.

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι της επιδότησης

«Ανεξαρτήτως εισοδήματος» θα μπορούν οι πολίτες να κάνουν αίτηση για την επιδότηση, όμως θα μπει «κόφτης» εφόσον ξεπεράσουν τις 350.000 που προβλέπονται οι αιτήσεις.

Όπως εξήγησε σε χθεσινές του δηλώσεις ο αρμόδιος υπουργός, «όλοι μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα με μία διαφορά ότι θα υπάρχει αντικειμενική κατάταξη βάσει κοινωνικών κριτηρίων (μέλος με αναπηρία, πολύτεκνη οικογένεια, χαμηλό εισόδημα ). Άτομα που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες έχουν περισσότερα μόρια, επομένως θα είναι οι πρώτοι οι οποίοι θα επιλεγούν να αντικαταστήσουν τη συσκευή τους».

Eπιδότηση ηλεκτρικών συσκευών στο gov.gr – Οδηγός με 11 ερωτήσεις και απαντήσεις

Oλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές για το πρόγραμμα, το οποίο αναμένεται να ανοίξει στις επόμενες ημέρες, μέσα σε 10+1 ερωτήσεις- απαντήσεις του iEnergeia.gr:

1.Τι αφορά το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω- Αλλάζω Συσκευή»;

Αφορά στην αντικατάσταση ενεργοβόρων συσκευών και συγκεκριμένα, κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών, με νέες συσκευές, φιλικές προς το περιβάλλον και πιο αποδοτικές ενεργειακά.

Για κάθε νέα συσκευή που επιχορηγείται, μία παλιά της ίδιας κατηγορίας ανακυκλώνεται, μέσα από ένα εγκεκριμένο σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού. Η παλιά συσκευή που θα δοθεί προς ανακύκλωση πρέπει να είναι λειτουργική και αυτό θα πρέπει να μπορεί να επιβεβαιωθεί και φυσικά απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παλιά συσκευή να είναι τοποθετημένη στην κατοικία η οποία δηλώνεται στην αίτηση χρηματοδότησης.

2.Πόσες συσκευές μπορεί να αλλάξει ο κάθε δικαιούχος επιδότησης;

Κάθε αίτηση για χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος μπορεί να περιλαμβάνει έως και τρεις συσκευές και ειδικότερα έως δύο κλιματιστικά και μία συσκευή της κατηγορίας «Ψυγεία» ή «Καταψύκτες». Με την έγκριση της αίτησης χρηματοδότησης, παρέχεται η δυνατότητα επιδότησης για το σύνολο των συσκευών που έχουν δηλωθεί.

3. Ποιες είναι οι προδιαγραφές των νέων συσκευών που θα αντικαταστήσουν τις παλιές;

Τα κλιματιστικά θα πρέπει να είναι inverter ενεργειακής κλάσης ψύξης Α++ και ενεργειακής κλάσης θέρμανσης Α++/Α+++

Αναφορικά με τα ψυγεία μπορούν να είναι απλά ψυγεία, ψυγειοκαταψύκτες, δίπορτα ή ντουλάπες με εξαίρεση τα κάτω του ενός μέτρου. Η ενεργειακή κατηγορία θα πρέπει να είναι κατ ελάχιστον Ε και καλύτερη (D,C,B,A)

Τέλος, οι καταψύκτες μπορεί να είναι μπαούλο ή με συρτάρια με ενεργειακή κλάση F και Καλύτερη (E,D,C,B,A)

4.Ποια είναι τα ποσά της επιδότησης;

Τα ποσά που θα λάβουν οι δικαιούχοι καταναλωτές για την αντικατάσταση των παλιών, ενεργοβόρων συσκευών τους διαμορφώνονται βάσει της εισοδηματικής κατηγορίας, καθώς και βάσει χαρακτηριστικών της συσκευής. Ειδικότερα στο τελικό ποσό επιδότησης για αντικατάσταση κλιματιστικού, καθοριστικό για το ύψος της επιδότησης θα είναι η ψυκτική ισχύς του μηχανήματος. Ενδεικτικά, τα μέσα ποσά των επιδοτήσεων για την αντικατάσταση συσκευών θα είναι:

-Κλιματιστικό: 300 ευρώ

-Ψυγείο: 300 ευρώ

-Καταψύκτης: 150 ευρώ

5.Ποιες είναι οι κατηγορίες εισοδηματικών κριτηρίων;

Υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες εισοδηματικών κριτήριων με το ποσοστό ενίσχυσης να ποικίλει και με ανώτατη τιμή επιδότησης:

1η εισοδηματική κατηγορία: Ωφελούμενος με μέσο ετήσιο εισόδημα < 5.000€ και επιδότηση έως 50%

2η εισοδηματική κατηγορία: Ωφελούμενος με μέσο ετήσιο εισόδημα 5.000€ < 10.000€ και επιδότηση έως 45%

3η εισοδηματική κατηγορία: Ωφελούμενος με μέσο ετήσιο εισόδημα 10.000€ < 20.000€ και επιδότηση έως 35%

4η εισοδηματική κατηγορία: Ωφελούμενος με μέσο ετήσιο εισόδημα < 20.000€ και επιδότηση έως 30%.

6.Πού γίνεται η αίτηση για το πρόγραμμα και ποια στοιχεία χρειάζονται;

Ολες οι λεπτομέρειες για την ψηφιακή πλατφόρμα θα ανακοινωθούν στις επόμενες ημέρες ωστόσο με βάση τα όσα έχουν γνωστά από μεγάλες αλυσίδες ηλεκτρικών καταστημάτων, οι καταναλωτές, μόλις ανοίξει η πλατφόρμα θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας https://www.google.com/search?q=allazosyskevi.gov.gr&oq=allazosyskevi.gov.gr&aqs=chrome..69i58j69i57.713j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8. Για την αίτηση οι καταναλωτές χρειάζεται να δηλώσουν τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της οικίας που βρίσκονται οι προς αντικατάσταση συσκευές.

Η κατοικία θα πρέπει να είναι η κύρια ή η δευτερεύουσα του αιτούντως. Παράλληλα δηλώνεται ο αριθμός των συσκευών που θα αντικατασταθούν ανά κατηγορία, η ύπαρξη ή μη μέλους ΑΜΕΑ στην οικογένεια, και ένας μοναδικό αριθμό κινητού τηλεφώνου, όπου θα σταλεί ένας κωδικός μίας χρήσης για να γίνει πιστοποίηση στοιχείων και ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί, αν εγκριθεί η αίτηση, για την αποστολή των κωδικών των επιταγών (vouchers).

7. Η αγορά μπορεί να γίνει από οποιοδήποτε κατάστημα και online;

Οι δικαιούχοι μπορούν να πάρουν τις επιδοτούμενες συσκευές απευθείας από τα φυσικά καταστήματα πώλησης ηλεκτρικών συσκευών και on line Τα καταστήματα είναι υπεύθυνα και για την παραλαβή των προς ανακύκλωση συσκευών, καθώς και για την προώθησή τους προς ανακύκλωση, μέσω του εγκεκριμένου συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού.

allazosyskevi.gov.gr: 8. Πόσες ημέρες θα είναι ανοιχτή η πλατφόρμα;

Οι ακριβείς λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν άμεσα από τον αρμόδιο υπουργό αλλά σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά η πλατφόρμα θα ανοίξει στις επόμενες ημέρες και θα παραμείνει ανοιχτή για περίπου 15 ημέρες. Μόλις περάσει η προθεσμία θα ακολουθήσει η αξιολόγηση, η κατάταξη των αιτήσεων και η ανακοίνωση των προσωρινών αποτελεσμάτων ενώ θα προβλέπεται και μία διαδικασία ενστάσεων πριν ανακοινωθεί ο οριστικός πίνακας των δικαιούχων.

9. Ποια είναι η διάρκεια του voucher για την αγορά των συσκευών;

Με βάση τα όσα αναφέρουν οι εταιρείες ηλεκτρικών ειδών που ήδη έχουν ετοιμαστεί με ειδικές σελίδες και ενημερωτικά φυλλάδια, οι δικαιούχοι θα μπορούν να αγοράσουν τις επιδοτούμενες συσκευές έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

allazosyskevi.gov.gr: 10. Ποια είναι η διαδικασία μετά την έγκριση της αίτησης;

Με την έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων αξιολόγησης και τη γνωστοποίηση τους, ο καταναλωτής προχωρά στην έκδοση των επιταγών (vouchers) που του αναλογούν, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του Προγράμματος.
Κάθε επιταγή έχει ψηφιακή μορφή, αφορά στην αντικατάσταση μίας και μόνο συσκευής συγκεκριμένης κατηγορίας και συνδέεται με συγκεκριμένο ωφελούμενο και δε μεταβιβάζεται.

Όλες οι επιταγές εκδίδονται ταυτόχρονα και εμφανίζονται στον λογαριασμό του ωφελούμενου στην ψηφιακή πλατφόρμα του Προγράμματος, ενώ αποστέλλονται και μέσω SMS, στο επιβεβαιωμένο κινητό τηλέφωνο που έχει δηλώσει.

11. Ποιο είναι το όφελος του προγράμματος;

Από 150-300 ευρώ τον χρόνο μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος θα δουν οι καταναλωτές που θα προχωρήσουν σε αντικατάσταση παλιών ενεργοβόρων συσκευών.

Η εξοικονόμηση της ενέργειας δεν αφορά μόνο τους ίδιους αλλά και την ελληνική οικονομία και το περιβάλλον.

Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την εφαρμογή του προγράμματος η Ελλάδα θα πετύχει σημαντική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 126.000 τόνους ανά έτος ενώ το όφελος της ελληνικής οικονομίας από τη μείωση των εισαγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στα 15 έως 27 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Πηγή: newsme.gr

Προηγούμενο άρθροΈφυγε από τη ζωή ο Σπυροβασίλης Κουρής
Επόμενο άρθροNέο κυβερνητικό «δώρο» 200 ευρώ -Ποιοι θα το πάρουν