Αλλάζουν όλα στις τράπεζες: Πώς θα μεταφέρουμε χρήματα IBAN σε ΙΒΑΝ

Τράπεζες: Αλλάζουν τα δεδομένα στις μεταφορές χρημάτων από ΙΒΑΝ σε IBAN σύμφωνα με το νέο σχέδιο νόμου της κομισιόν το οποίο θα πρέπει υποχρεωτικά να ακολουθήσουν οι τράπεζες.

Τα εμβάσματα πλέον, θα πραγματοποιούνται σε 24ωρη βάση και θα έχουν τη δυνατότητα να εκτελούνται άμεσα και όχι μετά από μέρες, εξοικονομώντας σημαντικά οφέλη για επιχειρηματίες και πελάτες, σύμφωνα με τους ειδικούς.

H Κομισιόν είναι έτοιμη να υποχρεώνει τις τράπεζες να προσφέρουν τη δυνατότητα εμβασμάτων άμεσης εκτέλεσης σε όλους τους πελάτες τους.

Σύμφωνα με το νέο «επαναστατικό» σχέδιο νόμου που πρόκειται να παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι τράπεζες στις χώρες της ευρωζώνης θα υποχρεωθούν να προσφέρουν τη δυνατότητα εμβασμάτων άμεσης εκτέλεσης όλο το 24ωρο.

Τράπεζες: Σεισμική αλλαγή

Οι «άμεσες πληρωμές» σε ευρώ θα αποτελέσει μια «σεισμική» αλλαγή που θα καταστήσει την οικονομία της ΕΕ πιο αποτελεσματική και θα αποφέρει εξοικονόμηση πόρων για τις επιχειρήσεις και τους πελάτες. Αυτό, τουλάχιστον, πιστεύει ο επικεφαλής των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της Ένωσης.

Σήμερα τα εμβάσματα και οι πληρωμές με κάρτες συχνά χρειάζονται μέρες για να ολοκληρωθούν.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του CNBC, η ΕΕ επιθυμεί να εκσυγχρονίσει τις συναλλαγές ώστε να είναι η δυνατή η μεταφορά ποσών από έναν λογαριασμό στον άλλο μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, οποιαδήποτε ημέρα και ώρα και ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για μεταφορά ανάμεσα στην ίδια ή διαφορετικές τράπεζες.

Οι άμεσες πληρωμές έχουν αναπτυχθεί σε πολλά μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, αλλά η εθελοντική αποδοχή τους στο μπλοκ έχει μείνει στάσιμη.

Όπως σημειώνει η Κομισιόν, το 2021 μόνο το 11% των τραπεζικών εντολών εκτελέστηκαν ως IP (=άμεσες πληρωμές).

Η πρόταση αναμένεται να παρουσιαστεί επίσημα την Τετάρτη (2/11) και θα μπορούσε να τροποποιηθεί όταν εξεταστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις χώρες-μέλη.

Τέλος, προβλέπει ότι το κόστος των διακρατικών εντολών άμεσης εκτέλεσης δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το κόστος των συμβατικών διακρατικών εμβασμάτων.

Αγορές-ρεκόρ για χρυσό από τις κεντρικές τράπεζες

Οι κεντρικές τράπεζες αγόρασαν το ποσό-ρεκόρ των 399 τόνων χρυσού αξίας 20 δισ. δολαρίων στο γ΄ τρίμηνο του 2022, βοηθώντας ώστε να αυξηθεί η παγκόσμια ζήτηση για το μέταλλο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Χρυσού (WGC).

Η ζήτηση για χρυσό ήταν επίσης ισχυρή από κοσμηματοπώλες και αγοραστές ράβδων και νομισμάτων χρυσού, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση της WGC, ωστόσο μειώθηκαν τα ETFs αποθήκευσης χρυσού για τους επενδυτές.

Ο χρυσός παραδοσιακά θεωρείται ως ένα ασφαλές περιουσιακό στοιχείο για περιόδους αβεβαιότητας ή αναταραχής, αλλά πολλοί χρηματοοικονομικοί επενδυτές πούλησαν μετοχές σε ETFs υποστηριζόμενα από χρυσό, καθώς τα επιτόκια αυξήθηκαν και οδήγησαν στα ύψη τις αποδόσεις σε άλλα assets.

Συνολικά, η παγκόσμια ζήτηση χρυσού ανήλθε σε 1.181 τόνους στο διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, αυξημένη κατά 28% από τους 922 στην αντίστοιχη περίοδο του 2021.

Η ζήτηση από την αρχή του έτους μέχρι τον Σεπτέμβριο, είχε ανακάμψει στα προ πανδημίας επίπεδα.

Οι αγορές από τις κεντρικές τράπεζες στο γ΄ τρίμηνο υπερέβησαν κατά πολύ το προηγούμενο τριμηνιαίο ρεκόρ σε στοιχεία που εκτείνονται από το 2000, και αύξησαν τις αγορές τους από την αρχή του έτους μέχρι τον Σεπτέμβριο στους 673 τόνους, περισσότερους από οποιαδήποτε άλλο έτος μετά το 1967.

Μεταξύ των μεγάλων αγοραστών ήταν οι κεντρικές τράπεζες της Τουρκίας, του Ουζμπεκιστάν, του Κατάρ και της Ινδίας, αλλά η WGC τόνισε πως μεγάλο μέρος χρυσού αγοράστηκε επίσης από κεντρικές τράπεζες που δεν ανέφεραν δημοσίως τις αγορές τους.

Δεν έδωσε λεπτομέρειες για το ποιες μπορεί να είναι αυτές οι χώρες, αλλά στις τράπεζες που δεν δημοσιεύουν τακτικά πληροφορίες για τα αποθέματα χρυσού τους, περιλαμβάνονται και αυτές της Κίνας και της Ρωσίας.

Επίσης, οι αγορές χρυσών ράβδων και νομισμάτων επίσης αυξήθηκαν στην Τουρκία στους 46,8 τόνους στο τρίμηνο, αυξημένες κατά 300% σε ετήσια βάση, καθώς οι άνθρωποι αγόρασαν χρυσό για να προστατευτούν από τον πληθωρισμό.

Κέρδη 1 δισ. ευρώ φέτος από την άνοδο των επιτοκίων

Κέρδη προ φόρων που αναμένονται φέτος στο 1 δισ. ευρώ, αναμένεται να δώσει στις τράπεζες η αύξηση των επιτοκίων. Η εξέλιξη αυτή ανοίγει τον δρόμο για την επιστροφή των τραπεζών στη διανομή μερισμάτων, για πρώτη φορά από το 2008.

Το περιβάλλον των θετικών επιτοκίων και μάλιστα απότομα ανοδικών με στόχο την αναχαίτιση των ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων, είναι το ιδανικό «θερμοκήπιο» για την παραγωγή κερδοφορίας που προέρχεται από την αύξηση των επιτοκιακών εσόδων.

Τα έσοδα από την αύξηση των επιτοκίων στα δάνεια και την διαφορά μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων συμβάλλουν σε ποσοστό της τάξεως του 70% – 75% στα κέρδη των τραπεζών.

Παράλληλα, στην παρούσα φάση συμπίπτουν με την άνθιση της πιστωτικής επέκτασης των τραπεζών, λόγω της μόχλευσης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Η πιστωτική επέκταση φέτος είναι η ισχυρότερη της τελευταίας δεκαετίας, με ετήσιο ρυθμό αύξησης 10% και με προοπτική να «τρέξει» με ρυθμούς τουλάχιστον 6% ετησίως τα επόμενα χρόνια.

Η ισχυρή αύξηση των επιτοκιακών εσόδων και η αύξηση της κερδοφορίας των τραπεζών θα αναδειχθεί με αριθμούς την ερχόμενη εβδομάδα, όταν από τις 8 μέχρι τις 11 Νοεμβρίου, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα ανακοινώσουν αποτελέσματα εννεαμήνου.

Οι τάσεις για την κερδοφορία κατά την τριετία 2023 – 2025, θα αποτυπώνονται και στους προϋπολογισμούς που αναμένεται να καταθέσουν σήμερα οι τράπεζες στον SSM.

Όπως έγραψε το insider.gr, οι ελληνικές τράπεζες έχουν καταρτίσει τους προϋπολογισμούς της επόμενης τριετίας με αυστηρές παραδοχές, προβλέποντας ειδικά για το 2023 ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα έχει σταματήσει, ο μέσος πληθωρισμός στην Ελλάδα θα «τρέξει» με 8% και τα επιτόκια της ΕΚΤ θα φτάσουν μέχρι το 3,75%.

Επιστροφή στα μερίσματα;

Η παραγωγή κερδοφορίας από τις τράπεζες αποτελεί το κύριο επιχείρημα στον διάλογο με τον SSM για την επιστροφή στη διανομή μερισμάτων.

Ο διάλογος, ο οποίος συνεχίζεται και δεν αναμένεται να δώσει πόρισμα πριν την ολοκλήρωση του έτους και την συνολική εικόνα για τα αποτελέσματα της χρήσης 2022, αφορά σε πρώτη φάση την Eurobank και την Εθνική Τράπεζα.

Οι δύο τράπεζες έχουν δηλώσει την πρόθεση για διανομή μερίσματος, της τάξεως του 15% – 20% το 2023, από τα κέρδη της χρήσης 2022, εφόσον λάβουν το «πράσινο φως» από τον επόπτη. Η Alpha Bank έχει δηλώσει πως προτίθεται να δώσει μέρισμα από τα κέρδη του 2023 το 2024, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς θα επιστρέψει στη διανομή μερίσματος το 2025 από την κερδοφορία του 2024.

Ο SSM δεν έχει δώσει γενικό απαγορευτικό στις ευρωπαϊκές τράπεζες και διεξάγει διάλογο με την καθεμία ξεχωριστά προκειμένου να αποφανθεί για την δυνατότητα καταβολής μερίσματος. Για τις ελληνικές τράπεζες, ενισχυτικά στην προοπτική αυτή λειτουργεί η ραγδαία μείωση των κόκκινων δανείων.

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους στο 10% στο τέλος του β΄ τριμήνου από σχεδόν 44% το 2019. Παράλληλα, βρίσκονται ήδη σε φάση ανάκαμψης και σε μελλοντικούς αναπτυξιακούς ρυθμούς, έστω και επιβραδυμένους, τη στιγμή που η υπόλοιπη Ευρώπη απειλείται από ύφεση.

Παρόλα αυτά, ο SSM παραμένει επιφυλακτικός, συνεξετάζοντας αφενός το ότι οι ελληνικές συστημικές τράπεζες έχουν δρόμο ακόμη να διανύσουν για να φτάσουν τον μέσο ευρωπαϊκό δείκτη κόκκινων δανείων που κινείται κάτω του 2%.

Αφετέρου, διότι μετρά τον αντίκτυπο που θα έχει η ευρωπαϊκή ύφεση στην ελληνική οικονομία. Ειδικότερα, το πόση θα είναι η εισαγόμενη ύφεση και πώς θα αποτυπωθεί στη ναυαρχίδα του ελληνικού ΑΕΠ, τον Τουρισμό.

Προβληματίζουν…

1) Η κεφαλαιακή τους επάρκεια που υπολείπεται αυτής των ευρωπαϊκών ανταγωνιστριών τους και η μεγάλη συμβολή του αναβαλλόμενου φόρου στα εποπτικά κεφάλαια που υπερβαίνει το 60%.

Τόσο ο Δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών (Common Equity Tier 1 − CET1) όσο και ο Συνολικός Δείκτης Κεφαλαίου (Total Capital Ratio) σε ενοποιημένη βάση κινούνται στο 12,2% και 15% για τις ελληνικές τράπεζες, κατατάσσοντάς τις στην τελευταία θέση, αλλά και αρκετά χαμηλότερα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

2) Οι ανάγκες άντλησης κεφαλαίων MREL ετησίως μέχρι το τέλος του 2025, για ποσό που υπολογίζεται στα 15 δις. ευρώ. Οι συνθήκες για την άντληση των κεφαλαίων αυτών από τις αγορές έχουν γίνει πολύ πιο δύσκολες, όπως φάνηκε και από την πρόσφατη ομολογιακή έκδοση της Alpha Bank, η οποία έγινε με επιτόκιο 7,25% και για μικρότερη διάρκεια (τριετία με δικαίωμα ανάκλησης στην διετία).

Όλοι οι παραπάνω παράγοντες συνεκτιμώνται από τον SSM στον συνεχιζόμενο διάλογο με τις ελληνικές τράπεζες για την επιστροφή στην διανομή μερισμάτων.

Πηγή: newsme.gr