Αν δεν το έχεις στο αμάξι… φίλε την πάτησες: Το χαρτί που αν σε σταματήσουν και σου λείπει τρως πρόστιμο 200 εuρώ

Με τον νέο ΚΟΚ, ορίζεται πρόστιμο ύψους 200 ευρώ αν λείπει ένα σημαντικό χαρτί από το αυτοκίνητο.

ΚΟΚ: Τι χρειάζεται για να γλιτώσετε το πρόστιμο

Σύμφωνα με την Ελληνική νομοθεσία, η ενδεδειγμένη λειτουργία ενός οχήματος για την ασφαλή κυκλοφορία του πιστοποιείται μέσω τεχνικού ελέγχου.Ο οδηγός είναι υποχρεωμένος να φέρει μαζί του τα εξής νομικά απαιτούμενα έγγραφα:

 

 

Νόμιμη άδεια οδήγησης: Πιστοποιεί την ικανότητα του οδηγού να οδηγεί το συγκεκριμένο είδος οχήματος.

Άδεια κυκλοφορίας του οχήματος: Δείχνει ότι το όχημα έχει εγγραφεί νομίμως και είναι εγγεγραμμένο για κυκλοφορία στους δρόμους.

Αποδεικτικό ασφάλισης (Ασφάλεια Αυτοκινήτου): Αποδεικνύει ότι το όχημα έχει συμβόλαιο ασφάλισης που καλύπτει την ευθύνη του οδηγού έναντι τρίτων για ζημιές.

 

Απόδειξη πληρωμής των τελών κυκλοφορίας: Πιστοποιεί την καταβολή των τελών κυκλοφορίας που απαιτούνται για το συγκεκριμένο οχηματικό στοιχείο.

Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων: Πιστοποιεί την πληρότητα των εκπομπών καυσαερίων του οχήματος σύμφωνα με τα περιβαλλοντικά πρότυπα.

 

 

oloi tha tin patisoun me ton neo kok tros 200 evro prostimo an leipei afto to charti apo to aftokinito

ΚΟΚ: Τι δείχνει η κάρτα ΚΕΚ (Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων)

Η Κ.Ε.Κ. απεικονίζει τις εκπομπές μονοξειδίου του άνθρακα (CO) και των υδρογονανθράκων (HC) που απελευθερώνει ένας θερμικός κινητήρας κατά τη λειτουργία του. Η έκδοση της Κ.Ε.Κ. πραγματοποιείται στο συνεργείο ή το Κ.Τ.Ε.Ο., έπειτα από καυσανάλυση σε διάφορα στάδια λειτουργίας του κινητήρα.

Πλέον, οι έντυπες Κ.Ε.Κ. αντικαθίστανται από μηχανογραφημένες βεβαιώσεις, τις οποίες θα εκδίδουν αυτομάτως τα δημόσια και ιδιωτικά ΚΤΕΟ, καθώς και τα εξουσιοδοτημένα συνεργεία οχημάτων.

Για καινούργια οχήματα (Ι.Χ. και Φ.Ι.Χ. έως 3,5 τόνους) αγορασμένα στην Ελλάδα

Η κάρτα εκδίδεται τον 1ο χρόνο από την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας τους. Έπειτα, ανανεώνεται υποχρεωτικά κάθε χρόνο μέχρι τον 4ο, όπου υποχρεούνται να περάσουν Αρχικό Τεχνικό Έλεγχο, με την Κ.Ε.Κ. να ενσωματώνεται στο Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου και να έχει ισχύ 1 χρόνο.

 

 

Το κόστος της είναι 10 ευρώ και απαιτείται μόνο η επίδειξη της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος. Η διάρκεια του ελέγχου και η έκδοση της κάρτας, διαρκούν το πολύ 10 λεπτά.

Το πρόστιμο, εάν σας σταματήσει η Τροχαία…και δεν έχετε μαζί σας την Κ.Ε.Κ.!

Το διοικητικό πρόστιμο για την έλλειψή της ανέρχεται στα 20 ευρώ. Τα πράγματα αλλάζουν όταν σας σταματήσουν σε μπλόκο που έχει κινητό κλιμάκιο μέτρησης ρύπων, το αρχικό πρόστιμο της τροχαίας για κυκλοφορία χωρίς ισχύουσα Κ.Ε.Κ. κυμαίνεται από 35 ευρώ έως και 200 ευρώ, ανάλογα με τους εκπεμπόμενους ρύπους που θα βεβαιώσουν οι μετρήσεις.

Το πρόστιμο που επιβάλλεται στους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που δεν διαθέτουν την απαραίτητη Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων μπορεί να φτάσει έως και 200 ευρώ, σύμφωνα με την Ελληνική νομοθεσία.

 

 

Το λάθος των οδηγών

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων συχνά εστιάζουν στο γεγονός ότι κάθε δύο χρόνια πρέπει να πηγαίνουν σε ένα Κέντρο Τεχνικού Ελέγχου για να λάβουν το απαραίτητο πιστοποιητικό, αγνοώντας μια ακόμα υποχρέωση, η οποία, μάλιστα… ανανεώνεται ετησίως.

πηγή: tilestwra.com