Χιλιάδες συνταξιούχοι του Δημοσίου βρίσκονται μπροστά σε σημαντικές επιστροφές χρημάτων, καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε ότι οι κρατήσεις της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) για τα έτη 2017-2018 ήταν αντισυνταγματικές.
Οι επιστροφές αυτές μπορεί να φτάσουν έως και τα 8.556 ευρώ για τους συνταξιούχους ειδικών μισθολογίων και έως 5.000 ευρώ για τους υπόλοιπους συνταξιούχους του Δημοσίου.
Οι δικαιούχοι και η διαδικασία επιστροφής
Η διαδικασία επιστροφής των αναδρομικών βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, αλλά μέχρι στιγμής αφορά κυρίως όσους συνταξιούχους προσέφυγαν δικαστικά και δικαιώθηκαν. Οι πρώτες αποφάσεις είχαν εκδοθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο το 2017, δίνοντας το πράσινο φως για επιστροφές χρημάτων. Ωστόσο, ακόμα και όσοι δεν κατέθεσαν ατομικές αγωγές μπορούν να διεκδικήσουν τα ποσά που τους αναλογούν, καθώς η απόφαση είναι γενικής ισχύος και ακυρώνει τις κρατήσεις ως αντισυνταγματικές.
Η ΕΑΣ αφορά όσους λαμβάνουν κύρια σύνταξη ή άθροισμα κύριων συντάξεων άνω των 1.400 ευρώ. Νέα απόφαση του 6ου Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου επεκτείνει το δικαίωμα αναδρομικών και σε συνταξιούχους μετά το 2016, υπό την προϋπόθεση ότι κατέθεσαν αγωγές έως το 2021. Συγκεκριμένα, αναδρομικά για τη διετία 2017-2018 αφορούν αγωγές που κατατέθηκαν έως το 2020, ενώ για το έτος 2018 καλύπτονται όσοι κατέθεσαν αγωγές το 2021.
Παραδείγματα επιστροφών
- Συνταξιούχοι ειδικών μισθολογίων: Δικαστικοί, πανεπιστημιακοί, γιατροί ΕΣΥ κ.ά. που δεν προσέφυγαν, μπορούν να λάβουν αναδρομικά 23 μηνών, με ποσά από 3.335 έως 8.556 ευρώ. Ενδεικτικά, συνταξιούχος με μικτή σύνταξη 3.100 ευρώ δικαιούται 8.556 ευρώ αναδρομικά.
- Στρατιωτικοί – απόστρατοι: Δικαιούνται έως 8.027 ευρώ, με χαρακτηριστικό παράδειγμα συνταξιούχο με αρχική σύνταξη 2.910 ευρώ που λαμβάνει επιστροφή 8.027 ευρώ.
- Πολιτικοί συνταξιούχοι Δημοσίου: Εκπαιδευτικοί, υπάλληλοι υπουργείων, δημόσιων οργανισμών και νοσοκομείων, μπορούν να λάβουν από 575 έως 5.037 ευρώ, ανάλογα με το ύψος της σύνταξής τους.
Συντάξεις χηρείας και νέες αλλαγές
Το υπουργείο Εργασίας βρίσκεται σε δίλημμα σχετικά με τις συντάξεις χηρείας. Παρότι ο νόμος προβλέπει μείωση από το 70% στο 35%, οι περικοπές εφαρμόστηκαν μόνο σε περίπου 5.000 χήρες και χήρους του Δημοσίου, αφήνοντας εκτός άλλους 60.000 συνταξιούχους από ταμεία του ιδιωτικού τομέα. Παράλληλα, μετά την ένταξη των συντάξεων στο νέο σύστημα του ΕΦΚΑ, οι μειώσεις δεν εφαρμόζονται σε συντάξεις χηρείας που ξεπέρασαν την τριετία.
Το υπουργείο εξετάζει τώρα να καταργήσει εντελώς τις μειώσεις και να επιστρέψει τα ποσά στους συνταξιούχους που επηρεάστηκαν, αυξάνοντας το ποσοστό της ανταποδοτικής σύνταξης χηρείας από 35% σε 70%.
Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι
Κερδισμένοι: Όσοι συνταξιούχοι προσέφυγαν έγκαιρα, καθώς κατοχύρωσαν αναδρομικά και σε πολλές περιπτώσεις τα λαμβάνουν με προσαυξημένους τόκους. Όσοι κινήθηκαν νομικά πριν τις δικαστικές αποφάσεις έχουν δικαίωμα για αναδρομικά 5ετίας.
Χαμένοι: Οι δικαιούχοι συντάξεων χηρείας που προέρχονται από θανόντες συνταξιούχους μετά το 2016, καθώς δεν καλύπτονται από την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Η εξέλιξη του ζητήματος παραμένει ανοιχτή και οι συνταξιούχοι αναμένουν τις επόμενες κυβερνητικές αποφάσεις για τις τελικές ρυθμίσεις και τις πληρωμές.
Μάθετε τα πάντα για ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ – ΔΥΠΑ – ΟΠΕΚΑ – ΟΑΕΔ – ΕΦΚΑ εδώ