Ο εργατολόγος Δημήτρης Μπούρλος, ο Δήμος Κουμπούρης, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, κι ο Αριστοτέλης Κάντας, Πρόεδρος Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης, σχολίασαν στο «MEGA Σαββατοκύριακο», τη ρύθμιση της κυβέρνησης για τα αναδρομικά. 

Σχεδόν 1.000.000 συνταξιούχοι θα λάβουν τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο εφάπαξ τα αναδρομικά ποσά για τις περικοπές που έγιναν στις κύριες συντάξεις τους το 11μηνο Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλει τα ποσά που αφορούν μόνο τις κύριες συντάξεις, αφήνοντας εκτός τις περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και δώρα και ανοίγοντας έτσι έναν νέο κύκλο δικαστικών διεκδικήσεων από τους συνταξιούχους.

Περισσότεροι από 1.500.000 συνταξιούχοι σε σύνολο 2.500.000 οι οποίοι δεν είχαν καμία περικοπή στις κύριες συντάξεις παρά μόνο στα δώρα ή στις επικουρικές, δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από την κυβερνητική απόφαση. Μένουν εκτός των αναδρομικών που θα μοιράσει εφάπαξ η κυβέρνηση φέτος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το κόστος των αναδρομικών του 11μήνου ανέρχεται σε 3,9 δισ. ευρώ και η κυβέρνηση θα δώσει φέτος εφάπαξ 1,4 δισ. ευρώ.

Ο Δημήτρης Μπούρλος, εργατολόγος, μίλησε στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» για την τροπολογία της κυβέρνησης για τα αναδρομικά.

«Οι περικοπές που θα αποδοθούν στους συνταξιούχους αφορούν στην κύρια σύνταξη του ιδιωτικού τομέα. Και συγκεκριμένα για συνταξιούχους που είχαν συντάξεις ή άθροισμα συντάξεων πάνω από 1.000 ευρώ», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Αναμένουμε την έκδοση υπουργικής απόφασης που θα καθορίσει τις λεπτομέρειες, μέσα στο 2020», συμπλήρωσε.

«Οι ανακοινώσεις αναφέρονται σε επέκταση και στο δημόσιο, αλλά οι οριστικές αποφάσεις θα έρθουν μετά την τελική απόφαση και του ελεγκτικού συνεδρίου»

Απο πλευράς του, ο Δήμος Κουμπούρης, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, τόνισε: «Από το 2010 μέχρι τώρα οι συνταξιούχοι έχουν δεχτεί καταστρεπτικές, θανατηφόρες περικοπές στις συντάξεις τους. Επτά δισεκατομμύρια κάθε χρόνο κόβονται από τους συνταξιούχους στο βωμό των δανειστών».

«Δεν είμαστε αμνήμονες θυμόμαστε την απόφαση του ΣτΕ το 2015, να καταβληθούν στους συνταξιούχους αναδρομικά 11 μηνών», σημείωσε, για να συμπληρώσει, «Η κυβέρνηση έρχεται και εφαρμόζει την απόφαση κατά το δοκούν, κατακρεουργεί τα λεφτά που πρέπει να πάρουμε».

Ο κ. Μπούρλος σημειώνει ότι η απόφαση του ΣτΕ νομικά δεν αφορά μόνο τις κύριες, μέχρι τις 13 Μαρτίου του 2016. «Υπάρχει μια αποστροφή στην απόφαση του ΣτΕ που λέει ότι μέχρι τον νόμο Κατρούγκαλου ισχύουν όσα κρίναμε αντισυνταγματικά το 2015. Κι αυτά ήταν οι ρυθμίσεις των δύο νόμων που αφορούσαν τις κύριες, τις επικουρικές και τα δώρα»

Οι χαμηλοσυνταξιούχοι μένουν εκτός από την τροπολογία για τα αναδρομικά

Ο Αριστοτέλης Κάντας, Πρόεδρος Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης,  σημείωσε: «Μας είχαν υποσχεθεί ότι τα αναδρομικά θα τα πάρουν 2,5 εκατ. συνταξιούχοι και όχι να αποκλειστούν 1,3 εκατ. συνταξιούχοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι αγρότες του ΟΓΑ, ο οικοδόμος. Η απόφαση αναφέρεται και για τις επικουρικές και για τις κύριες. Είναι ένα ατόπημα αυτό από την κυβέρνηση».

Θα υπάρξουν κύματα προσφυγών για τη διεκδίκηση των αναδρομικών

«Όσοι έχουν εκρεμμείς δίκες, μπορούν να πάρουν το ποσό της κύριας σύνταξης, κι από εκεί και πέρα να συνεχίσουν δικαστικά να διεκδικούν και τα δώρα και τις περικοπές των επικουρικών».