Αναδρομικά: Τα πρώτα «δώρα» που θα δοθούν από το Φεβρουάριο (δικαιούχοι)

Αποκατάσταση αδικιών στις συντάξεις με αυξήσεις κύριων και επικουρικών έως και 200 ευρώ τον μήνα και με αναδρομικά από τις ακυρωθείσες μειώσεις, που κατά μέσο όρο κυμαίνονται στις 6.500 με 7.000 ευρώ, φέρνουν οι αλλαγές που ετοιμάζονται στο ασφαλιστικό με το νέο νόμο και οι αποφάσεις που, εκτός απροόπτου, θα επικυρώσει το Συμβούλιο της Επικρατείας με τη συνεδρίασή του στις 10 Ιανουαρίου.
Το 2020 φέρνει Δώρα σε 2 εκατ. συνταξιούχους.

Τα πρώτα Δώρα που θα δουν από τον Φεβρουάριο ή Μάρτιο του 2020 είναι:

Η αύξηση σε κύριες συντάξεις βάσει των νέων ποσοστών αναπλήρωσης για όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί ή πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν με 30 έτη εργασιακού βίου και άνω.
Η ακύρωση των μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις που επιβλήθηκαν τον Ιούνιο του 2016 σε όσους συνταξιούχους είχαν άθροισμα συντάξεων πάνω από 1.300 ευρώ.
Με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης θα επανυπολογιστούν όλες οι κύριες συντάξεις, τόσο των παλιών συνταξιούχων (πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου) όσο και των νέων (μετά τον νόμο Κατρούγκαλου).
Οι επιπλέον διαφορές θα δοθούν είτε ως αυξήσεις στην τσέπη είτε ως μεγαλύτερη ανταποδοτική σύνταξη με μείωση έως και μηδενισμό των όποιων προσωπικών διαφορών.
Τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης θα εφαρμοστούν, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, σε 2 εκατ. παλαιούς και νέους συνταξιούχους ως εξής:

α) Σε όσους συνταξιοδοτηθούν από την ψήφιση του νόμου και μετά με καλύτερους συντελεστές ανταποδοτικής σύνταξης.

β) Σε όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί από 13/5/2016 έως και την ψήφιση του νέου νόμου οι οποίοι θα έχουν επανυπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης με τους νέους συντελεστές και θα πάρουν την επιπλέον διαφορά που θα προκύψει αναδρομικά από 4 Οκτωβρίου 2019.

γ) Σε όλους τους παλαιούς συνταξιούχους που είχαν ήδη επανυπολογισμό με τα παλιά ποσοστά του νόμου Κατρούγκαλου και τώρα θα έχουν εκ νέου υπολογισμό της σύνταξης με καλύτερους συντελεστές.

Πηγή: aftodioikisi.gr