Ανακοινώθηκε επίσημα: Κλείνουν οριστικά όλα τα Airbnb, βάζουν λουκέτο σε 10.000 σπίτια – Η πόλη που το ξεκινάει

Τα Airbnb θα κλείσουν οριστικά στη Βαρκελώνη, προκαλώντας οργή στην αγορά και φέρνοντας τα πάνω – κάτω στην οικονομία και τον τουρισμό.

Ειδικότερα, η απόφαση πρόκειται να ξεκινήσει να γίνεται πράξη από το 2029, καθώς η πόλη θα σταματήσει να δίνει νέες άδειες και δεν θα ανανεώνει τις υπάρχουσες, ώστε κανένα σπίτι να μην έχει άδεια να νοικιάζεται ως τουριστικό κατάλυμα, σύμφωνα με τον δήμαρχο Jaume Collboni, σε συνέντευξη Τύπου, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα υπάρχουν περίπου 10.000 σπίτια καταγεγραμμένα ως ενοικιαζόμενα για τουρίστες.

Ο λόγος για το κλείσιμο των Airbnb στη Βαρκελώνη

Ο λόγος για το κλείσιμο είναι το κόστος της ενοικίασης κατοικίας, που κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα, για τους ντόπιους.

Μάλιστα, πόλεις όπως η Βαρκελώνη, έχουν ήδη λάβει άλλα μέτρα για να περιορίσουν την επέκταση των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb, καθώς εξισορροπούν την τουριστική έκρηξη με τις ανησυχίες για την έλλειψη οικονομικά προσιτής στέγασης για τους κατοίκους.

Η Βαρκελώνη, η οποία στο παρελθόν είχε βάλει τέλος στις μη αδειοδοτημένες ενοικιάσεις, είδε τις τιμές των ενοικίων να συνεχίσουν να ανεβαίνουν.

Οι τιμές των ενοικίων ανά τετραγωνικό μέτρο στη Βαρκελώνη αυξήθηκαν κατά 14% τους 12 μήνες μέχρι τον Απρίλιο και είναι οι υψηλότερες μεταξύ των ισπανικών πόλεων, όπως αναφέρει η Idealista, η μεγαλύτερη ιστοσελίδα της χώρας για τις αγγελίες ακινήτων.

Με βάση το Παρατηρητήριο Τουρισμού της Βαρκελώνης, την πόλη επισκέφθηκαν 16 εκατομμύρια τουρίστες το 2023.

συνέχεια στο enimerotiko.gr