Στα 2,5 δισ. για τέσσερα χρόνια ανέρχεται η συνέχεια του ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, το νέο πρόγραμμα Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης της Αυτοδιοίκησης «Αντώνης Τρίτσης», ανακοίνωσαν σήμερα οι υπουργοί Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Οι τρεις υπουργοί υπέγραψαν την σχετική ΚΥΑ, με τον υΠΕΣ να τονίζει ότι θα συμπεριληφθούν όλοι οι δήμοι και όλα τα έργα του ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ που δεν έχουν μεταφερθεί στα ΠΕΠ. Μάλιστα, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι σε περίπτωση που υπάρξει μεγάλη απορροφητικότητα, υπάρχει δυνατότητα και για επέκταση του σε κονδύλια. Να σημειωθεί ότι το 1,5 δισ. προερχεται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕτΕΠ) και το υπόλοιπο 1 δισ. από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών από το πρόγραμμα θα δημιουργηθούν 40.000 θέσεις εργασίας, ενώ θα ληφθεί ειδική μέριμνα για του μικρούς νησιωτικούς δήμους.

Τα έργα που προβλέπονται αφορούν εφτά θεματικούς τομείς μεταξύ των οποίων:

-Η προστασία της υγείας των πολιτών με επίκεντρο τις δράσεις για την απόκτηση εξοπλισμού για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

-Η πολιτική προστασία με έμφαση σε αντιπλημμυρικά έργα.

-Η ποιότητα ζωής με έργα για ύδρευση και αποχέτευση.

-Η ψηφιακή σύγκλιση με στόχο τους έξυπνους δήμους.

-Η παιδεία, ο αθλητισμός και ο τουρισμός και η αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας.

-Η κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη και

-Οι δράσεις τεχνικής βοήθειας.

Τέλος, όπως είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, το πρόγραμμα ονομάζεται «Αντώνης Τρίτσης», την επαύριο του θανάτου του πρώην δημάρχου Αθηναίων (σ.σ. έφυγε από τη ζωή στις 7 Απριλίου 1992), ενός μεγάλου οραματιστή της Αυτοδιοίκησης που συμβολίζει την ενότητα.

Πηγή: aftodioikisi.gr