Αναπνέουμε πιθανές καρκινογόνες ουσίες μέσα στο αυτοκίνητό μας – Τι αναφέρει νέα μελέτη

Είναι καρκινογόνα τα επιβλαβή επιβραδυντικά φλόγας που χρησιμοποιούν οι βιομηχανίες στα αυτοκίνητα; Η απάντηση από τις ΗΠΑ.

Ο αέρας μέσα σε όλα τα οχήματα είναι μολυσμένος με επιβλαβή επιβραδυντικά φωτιάς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι γνωστά ή ύποπτα ότι προκαλούν καρκίνο, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Environmental Science & Technology.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι αυτοκινητοβιομηχανίες προσθέτουν αυτές τις χημικές ουσίες στο εσωτερικό των καθισμάτων (και ειδικά στον αφρό των καθισμάτων), και σε άλλα υλικά για να ανταποκρίνονται σε ένα ξεπερασμένο πρότυπο ευφλεκτότητας χωρίς αποδεδειγμένο όφελος πυρασφάλειας.

Όπως αναφέρει η έρευνα, τα εσωτερικά υλικά απελευθερώνουν επιβλαβείς χημικές ουσίες στον αέρα της καμπίνας των αυτοκινήτων. Ετσι, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο μέσος οδηγός ξοδεύει περίπου μία ώρα στο αυτοκίνητο κάθε μέρα, προκύπτει ένα σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας. Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για τους οδηγούς με μεγαλύτερες μετακινήσεις καθώς και για τα μικρά παιδιά που μπορεί να είναι επιβάτες στο αυτοκίνητο.

Συγκεκριμένα οι ερευνητές εντόπισαν επιβραδυντικά φλόγας μέσα στις καμπίνες 101 αυτοκινήτων (έτος μοντέλου 2015 ή νεότερο) από όλες τις ΗΠΑ. Συνολικά, το 99% των αυτοκινήτων περιείχαν tris (1-chloro-isopropyl) phosphate (TCIPP), ένα επιβραδυντικό φλόγας που βρισκόταν υπό έρευνα από το Εθνικό Πρόγραμμα Τοξικολογίας των ΗΠΑ, ως δυνητικό καρκινογόνο.

Τα περισσότερα αυτοκίνητα είχαν επιπλέον επιβραδυντικά φλόγας συμπεριλαμβανομένων δύο καρκινογόνων ουσιών tris (1,3-dichloro-2-propyl) phosphate (TDCIPP) και tris (2-chloroethyl) phosphate (TCEP). Αυτά και άλλα επιβραδυντικά φλόγας συνδέονται επίσης με νευρολογικές και αναπαραγωγικές βλάβες.

αυτοκινητα καρκινογονες ουσιες

Παράλληλα, τα μισά αυτοκίνητα δοκιμάστηκαν τόσο το καλοκαίρι όσο και το χειμώνα και ο θερμότερος καιρός συνδέθηκε με υψηλότερες συγκεντρώσεις επιβραδυντικού φλόγας, επειδή η απελευθέρωση αερίων από εσωτερικά αντικείμενα, αυξάνεται από τις υψηλότερες θερμοκρασίες.

Οι ερευνητές ανέλυσαν επίσης τα δείγματα αφρού καθισμάτων σε 51 από τα αυτοκίνητα της μελέτης. Τα οχήματα που περιείχαν τον ύποπτο καρκινογόνο TCIPP στον αφρό τους έτειναν να έχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις TCIPP στον αέρα της καμπίνας, επιβεβαιώνοντας ότι ο αφρός είναι πηγή. Αλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι οι πυροσβέστες ανησυχούν ότι τα επιβραδυντικά φλόγας συμβάλλουν στα πολύ υψηλά ποσοστά καρκίνου.

Επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει πάντως ότι ένα μέσο παιδί των ΗΠΑ έχει χάσει τρεις έως πέντε βαθμούς IQ από την έκθεση σε ένα επιβραδυντικό φλόγας που χρησιμοποιείται σε αυτοκίνητα.

Επιπλέον, μια πρόσφατη ερευνητική εργασία υπολόγισε ότι όσοι είχαν τα υψηλότερα επίπεδα αυτού του επιβραδυντικού φλόγας στο αίμα τους είχαν περίπου τετραπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν από καρκίνο σε σύγκριση με άτομα με χαμηλότερα επίπεδα.

Κατά τους ερευνητές θα μπορούσατε να μειώσετε την έκθεσή σας σε επιβραδυντικά φλόγας στο αυτοκίνητό σας, ανοίγοντας τα παράθυρά σας και παρκάροντας στη σκιά το όχημά σας.

καρκινογονες ουσιες αυτοκινητα

Αλλά αυτό που πραγματικά χρειάζεται, είναι να μειωθεί η ποσότητα των επιβραδυντικών φλόγας που προστίθενται στα αυτοκίνητα. Η μετακίνηση στη δουλειά δεν πρέπει να ενέχει κίνδυνο καρκίνου και τα παιδιά δεν πρέπει να αναπνέουν χημικές ουσίες που μπορούν να βλάψουν σημαντικά τον εγκέφαλό τους, ενώ θα πρέπει να αναθεωρηθεί και ο κανονισμός της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας Οδικής Κυκλοφορίας των ΗΠΑ (NHTSA), γαι την αναφλεξιμότητα ανοιχτής φλόγας που εισήχθη για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1970 και παραμένει έως σήμερα αμετάβλητος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρξε νέα ενημέρωση για τα μέτρα στην πυρασφάλεια των επίπλων κάτι που οδήγησε σε χαμηλότερα επίπεδα επιβραδυντικών φλόγας στα σπίτια των ΗΠΑ.

«Αυτό που αυτό που πραγματικά χρειάζεται είναι να μειωθεί η ποσότητα των επιβραδυντικών φλόγας που προστίθενται στα αυτοκίνητα» είπε με νόημα η συν-συγγραφέας Lydia Jahl, ανώτερη επιστήμονας στο Ινστιτούτο Green Science Policy.

πηγή: healthstat.gr