Αναταραχή με το πολυπόθητο επίδομα χιλιάδων πολιτών – Ριζικές αλλαγές ως προς την καταβολή του το 2024

Αλλάζει από το 2024 ο τρόπος καταβολής του επιδόματος τέκνων. Οι εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχοι θα κληθούν να παραλάβουν μια προπληρωμή κάρτα στην οποία θα πιστώνεται το 50% του επιδόματος που θα δικαιούνται εφόσον φυσικά πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια.

Σε αυτήν θα πιστώνεται το 50% του επιδόματος ενώ το υπόλοιπο 50% θα εξακολουθήσει να πιστώνεται κανονικά στον τραπεζικό λογαριασμό. Πώς θα διαμορφωθούν τα ποσά; Μπορείτε να τα υπολογίσετε εύκολα μόνοι σας με το εργαλείο του fpress.gr αναγράφοντας απλώς τη σύνθεση της οικογένειας (ενήλικοι και ανήλικοι) αλλά και το ύψος του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος το οποίο μπορεί να λειτουργήσει ως «κόφτης».

Το νέο μέτρο θα νομοθετηθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αλλά η αλλαγή στον τρόπο πληρωμής του επιδόματος θα ξεκινήσει από τον Ιούλιο του 2024 και μετά. Ο λόγος είναι ότι θα πρέπει να εκδοθούν και να διανεμηθούν με ασφαλείς διαδικασίες οι προπληρωμένες κάρτες στους εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους. Έως τότε, το αρμόδιο υπουργείο θα έχει ολοκληρώσει τις διαβουλεύσεις με τράπεζες, αλυσίδες supermarket και άλλους φορείς για να προωθήσει δύο «εκπλήξεις που προετοιμάζονται.

 

Αναταραχή με το πολυπόθητο επίδομα χιλιάδων πολιτών - Ριζικές αλλαγές ως προς την καταβολή του το 2024

 

Το υπουργείο εργασίας θέλει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο τμήμα του επιδόματος, να πιστώνεται και να διακινείται μέσω των καρτών και όχι μέσω τραπεζικών λογαριασμών. Γι’ αυτό και διερευνάται, σε συνεργασία με τα supermarket, ανάλογα με την χρήση των καρτών στις οποίες θα πιστώνονται τα επιδόματα τέκνων (αλλά και άλλα κοινωνικά επιδόματα) να προφέρονται κίνητρα στις αγορές όπως κουπόνια, μεγαλύτερες εκπτώσεις κλπ.
Θα διοργανωθούν λοταρίες, αντίστοιχες με τις φορολοταρίες. Οι δικαιούχοι του επιδόματος τέκνων θα παίρνουν μέρος σε κληρώσεις με έπαθλα 1000 ευρώ τον μήνα.

Συντάξεις, τριετίες και επιδόματα – Τι αλλάζει, ποιοι παίρνουν αυξήσεις και ποιοι οι μεγάλοι χαμένοι (Video)

Αλλάζει ο χάρτης των πληρωμών για συντάξεις, μισθούς και επιδόματα στο επόμενο διάστημα. Συγκεκριμένα, τέσσερα νέα μέτρα θα υλοποιηθούν πέρα από το επίδομα προσωπικής διαφοράς, έρχονται από την 1η Ιανουαρίου 2024, για την ενίσχυση των συνταξιούχων. Παράλληλα, νέα δεδομένα έχουμε στα «κόκκινα» δάνεια καθώς αποκτούν δικαίωμα επαναγοράς οι δανειολήπτες.

Οι συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις στα ποσά που θα λάβουν από 1/1/2024, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ως αποτέλεσμα της θετικής πορείας της ελληνικής οικονομίας. Η αύξηση υπολογίζεται πως θα κυμανθεί από 3% έως 3,5% καθώς είναι συνάρτηση του πληθωρισμού και της ανάπτυξης.

Αναλυτικά:

Αυξήσεις από 1.1.2024: 3%

Θα φανεί: Τέλη Δεκεμβρίου 2023

Αύξηση στην τσέπη: 1.900.000 συνταξιούχοι

Επίδομα προσωπικής διαφοράς: 100 – 200 €

Αφορά 750.000 συνταξιούχους (αντί 1.112.000)

* Προσωπική διαφορά: Άνω των 10 €

* Μηνιαία σύνταξη: Έως 1.600 €

* Πληρωμή: Τέλη Δεκεμβρίου

Άθροισμα κύριων συντάξεων:

Έως 700 €: Επίδομα 200 €

700,1 € – 1.100 €: Επίδομα 150 €

Ποια επιδόματα θα δίνονται με κάρτα

Αποκλειστικά μέσω χρεωστικών καρτών:

* Επίδομα τέκνων

* Επίδομα Γέννησης

* Επίδομα ανεργίας

* Αναπηρικά – προνοιακά

* Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

* Υπερηλίκων

Εξαιρούνται:

* Επίδομα ενοικίου

* Επίδομα κόκκινων δανείων

1.100,1 € – 1.600 €: Επίδομα 100 €

πηγή: athensmagazine.gr