Ανατροπή για συντάξεις χηρείας: Παγίδες χρέους για χήρες και εργαζόμενους – συνταξιούχους

Το ανολοκλήρωτο πληροφοριακό σύστημα του ΕΦΚΑ, αλλά και οι προσδοκίες για κυβερνητικές… τακτοποιήσεις χρεών και παρατυπιών έχει αυξήσει κατακόρυφα τους οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων.

Ο ΕΦΚΑ, εδώ και χρόνια δεν περικόπτει τις συντάξεις χηρείας μετά την 3ετία όσων εργάζονται ή συνταξιοδοτούνται στο 50%, καθώς δεν έχει… αναπτύξει το αναγκαίο πληροφοριακό σύστημα.

Η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει το νόμο που προβλέπει ότι μόνο μια εθνική σύνταξη μπορεί να λαμβάνει κάθε συνταξιούχος και… παρανόμως αποφασίζει να παρατείνει την καταβολή τους, καθώς μέσα στο 2023 είχαμε εθνικές και δημοτικές-περιφερειακές εκλογές.

Τώρα όμως άλλαξε… κανόνα. Ο ΕΦΚΑ έχει εισέλθει σε ελλειμματική χρήση λόγω υποασφαλισμένης εργασίας και… απόδοσης μέρους των συντάξεων που βρισκόταν σε εκκρεμότητα τα προηγούμενα χρόνια. Και η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να παρουσιάσει πλεονάσματα άνω του 2,1% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση από το 2024 και μετά.

Έτσι τα φώτα στράφηκαν (και) στις καταβολές του ΕΦΚΑ και άρχισαν οι πιέσεις.

Όμως γεννάται το ερώτημα εάν οι «σύσφιξη» των παροχών θα επεκταθεί καις το παρελθόν. Θα έχει δηλαδή αναδρομική ισχύ η αναζήτηση αχρειότητας καταβληθέντων ποσών και οι ασφαλισμένου θα μετατραπούν σε οφειλέτες (και προς τον ΕΦΚΑ)…

1. Οι συντάξεις χηρείας στον ιδιωτικό τομέα δεν περικόπτονται στο 50% μετά την 3ετία στις περιπτώσεις λήψεις σύνταξης εξ ιδίου δικαιώματος ή εργασίας (κάτι που εφαρμόζει ο ΕΦΚΑ για τους συνταξιούχος του δημοσίου). Οι εν λόγω δικαιούχοι ανησυχούν εάν θα κληθούν να επιστρέψουν αναδρομικά τα ποσά που έλαβαν (ουσιαστικά την μισή σύνταξη χηρείας μετά την 3ετία και για όσο χρόνο την λαμβάνουν).

2. Ο ν.4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου) προβλέπει ότι κάθε συνταξιούχος δικαιούται μια και μόνο εθνική σύνταξη. Ωστόσο, στις περιπτώσεις συντάξεων χηρείας καταβάλλεται και τίμημα (70% ή 35% μετά την 3ετία σε περίπτωση εργασίας ή συνταξιοδότησης εξ ιδίου δικαιώματος) εθνική σύνταξη.

Εάν καταργηθεί το τμήμα της δεύτερης εθνικής σύνταξης, τότε η σύνταξη χηρείας θα περιοριστεί σε ελάχιστο επίδομα. Κατά συνέπεια, η αποκοπή της δεύτερης εθνικής σύνταξης πρέπει να συνδυαστεί με αναπροσαρμογή των ποσοστών της (ανταποδοτικής) σύνταξης χηρείας.

3. Ο υπουργός Εργασίας Α.Γεωργιάδης δηλώνει ότι οι συνταξιούχοι χηρείας θα έχουν την ευχέρεια επιλογής ως προς το ποια σύνταξη θα ζητήσουν να αποκοπεί (στις περιπτώσεις χηρείας). Ωστόσο δεν είναι αυτό ευκρινές εάν θα ισχύσει και για τις συνταξιοδοτικές πράξεις του παρελθόντος (παλαιοί ασφαλισμένοι).

4. Ηδη πολλοί δικαιούχου σύνταξης χηρείας δεν μπορούν να αποποιηθούν μια ανταποδοτική σύνταξη των 40 ή 50 ευρώ (π.χ. από τον πρώην ΟΓΑ μετά την αποκοπή του κοινωνικού μέρους της σύνταξης) και έτσι περικόπτεται στο ήμισυ μια σύνταξη χηρείας των 1.000 ή 1.200 ευρώ!

5. Πολλοί εργαζόμενοι συνταξιούχοι ελάμβαναν τις αμοιβές τους με Τίτλο Κτήσης, που τελικά μετονομάστηκε σε Παραστατικά Παρεχόμενων Υπηρεσιών (ΠΠΥ), καθώς αφορούσε σε αμοιβές έως 5.000 ευρώ το χρόνο. Μέχρι το 2018 δεν προβλεπόταν περικοπή σύνταξης. Από 1/2/2019 επιβλήθηκαν τόσο ασφαλιστικές κρατήσεις όσο και η περικοπή της σύνταξης, λόγω εργασίας, κατά 60% αρχικά και 30% από το 2020.

Ωστόσο, ουδέποτε έγιναν οι σχετικές κρατήσεις και οι εν λόγω ασφαλισμένοι κινδυνεύουν με αναδρομική αφαίρεση ολόκληρης της σύναξης. Λόγω μη δήλωσης της αναληφθείσας εργασίας.

πηγή: fimes.gr