Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες τείνει να γίνει η καταβολή για το κοινωνικό μέρισμα 2019 στο τέλος του Δεκεμβρίου. Και αυτό, ενώ έχει γίνει μεγάλη συζήτηση γύρω από τα ποσά, τους δικαιούχους, τα κριτήρια και τις ημερομηνίες (δείτε σχετικά στους παρακάτω συνδέσμους), έρχεται μια επίσημη δήλωση από το ΥΠΟΙΚ που ανατρέπει κάπως τα δεδομένα.

Συγκεκριμένα, ο Χ. Σταϊκούρας, δήλωσε:

«Στο τέλος Νοεμβρίου θα δούμε τα στοιχεία. Αν υπάρχει υπερπλεόνασμα, θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός πώς θα διατεθεί το κοινωνικό μέρισμα», επισημαίνοντας ότι η Κομισιόν προβλέπει για φέτος πλεόνασμα 3,8%, δηλαδή ελαφρώς υψηλότερο από τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών.

ο μόνο σίγουρο είναι ότι αν δεν “κλειδώσει” το δημοσιονομικό αποτέλεσμα της φετινής χρονιάς, δεν φαίνονται διατεθειμένοι στην κυβέρνηση να ανάψουν το πράσινο φως σε κινήσεις που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την επίτευξη του στόχου.

Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν τα προσωρινά στοιχεία για υπέρβαση κατά 500- 600 εκατ. ευρώ, τότε θα εκτιμηθεί εάν μέρος αυτών- θα πρέπει να παραμείνει κι ένα «μαξιλάρι» ως και 200 εκατ. ευρώ για έκτακτες ανάγκες- θα δοθεί ως έκτακτη ενίσχυση («one off») σε ευπαθείς ομάδες, εάν χρησιμοποιηθεί για την καταβολή κάποιων αναδρομικών σε συνταξιούχους ή θα κατευθυνθεί σε αναπτυξιακού τύπου δράσεις. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Αθήνα δεν επιθυμεί να αιφνιδιάσει τους Ευρωπαίους.

Σημειώστε ότι ο υπουργός χαρακτήρισε «σημαντικό στοιχείο» ότι «ήρθε πρωθύστερα η εκτίμηση της Κομισιόν ότι η ελληνική Οικονομία θα επιτύχει τους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα χωρίς δημοσιονομικό κενό μέχρι και το 2021».

Τώρα, ποια είναι τα ποσά που έχουν πέσει στο τραπέζι για το ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ ΤΟΥ 2019; Θα ξεκινάει από 250 ευρώ και το «ταβάνι» σίγουρα θα είναι μικρότερο συγκριτικά με πέρυσι που είχε αγγίξει τα 1.000 για ορισμένους δικαιούχους.

Πηγή: aftodioikisi.gr