Ανατροπή: Πάνε στην εφορία οι κλήσεις της Αστυνομίας αν δεν τις πληρώσετε; Η αλήθεια

Αυτοκίνητο: Πολλοί συμπολίτες μας έχουν επιλέξει να μην πληρώνουν τις κλήσεις της δημοτικής αστυνομίας, κάτι που φαίνεται πως θα τους… κυνηγάει!

Τύπος πήγαινε να πάρει το αμάξι του από τη Χαριλάου Τρικούπη κι όταν είδε την κλήση στο παρμπρίζ κάτι μουρμούρισε, την τσαλάκωσε, την πέταξε στον δρόμο κι έφυγε τσαντισμένος.

Να πω την αλήθεια, το έχω κάνει κι εγώ.

Όμως οι κλήσεις τις περισσότερες φορές δεν παραγράφονται και οι βεβαιωμένες οφειλές για απλήρωτες κλήσεις στάθμευσης από το 2004 έως και τις 20 Σεπτεμβρίου 2022 στον Δήμο Αθηναίων έφταναν τα 143.683.389 ευρώ.

Σε αυτό το ποσό θα πρέπει να προστεθούν και μερικά ακόμη εκατομμύρια γιατί τα 143 αφορούν σε βεβαιωμένες οφειλές, οι οποίες «μετράνε» όχι από την ημέρα που κόπηκε η κλήση αλλά από την ημέρα που στάλθηκε ειδοποιητήριο οφειλής στον οφειλέτη, μια διαδικασία που μπορεί να πάρει και δύο χρόνια.

Οι παραβάσεις του ΚΟΚ θεωρητικά παραγράφονται 20 έτη από το έτος βεβαίωσής τους. Όμως, κάποιους μήνες πριν από την ημερομηνία παραγραφής, ο δήμος στέλνει στον οφειλέτη Ατομικό Ειδοποιητήριο Υπηρημερίας, το οποίο αυτομάτως επιμηκύνει τον χρόνο παραγραφής για άλλα 20 χρόνια.

Προϋπόθεση είναι η βασική οφειλή, χωρίς τις προσαυξήσεις, να υπερβαίνει τα 293,47 ευρώ, όπως προβλέπει η υπ’ αριθμόν 45081/30-10-1997 Κοινή Απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Οικονομικών.

Στην πραγματικότητα, δηλαδή, μπορούν να παραγραφούν στην 20ετία κλήσεις μόνο εάν δεν υπερβαίνουν τα 293,47 ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα στον Δήμο Αθηναίων υπάρχουν κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις απλήρωτων κλήσεων που παραμένουν απαιτητές κι έρχονται από το μακρινό 1992.

Περισσότερο από το 90% των κλήσεων που κόβει η δημοτική αστυνομία του Δήμου Αθηναίων αφορά σε παράνομη στάθμευση.

Δηλαδή, σε σημεία όπου υπάρχει σήμανση ότι απαγορεύεται το παρκάρισμα, όπως επίσης σε πεζοδρόμια, πεζόδρομους, πλατείες, σε θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης κατοίκων και επισκεπτών.

Για παράδειγμα, η κλήση για παράνομο παρκάρισμα σε χώρο ελεγχόμενης στάθμευσης επισκεπτών είναι 10 ευρώ, ενώ σε θέσεις κατοίκων ανέρχεται σε 40 ευρώ.

Παρκάρισμα πάνω σε πεζοδρόμιο είναι 40 ευρώ, ενώ παρκάρισμα μηχανής σε πεζοδρόμιο είναι 20 ευρώ (τα μηχανάκια γενικά πληρώνουν το μισό πρόστιμο σε σχέση με τα αυτοκίνητα).

Ο διευθυντής της δημοτικής αστυνομίας, Γιώργος Βλάχος, λέει ότι είναι αρκετοί οι συμπολίτες μας που δείχνουν έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας, παρκάροντας σε αναπηρικές θέσεις και σε ράμπες.

Το τρέχον έτος έως τις 20/9 είχαν αφαιρεθεί 11.236 πινακίδες για παράνομη στάθμευση σε πεζόδρομους, ράμπες ΑμεΑ, αποκλειστικές θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ, οδεύσεις τυφλών επί των πεζοδρομίων, θέσεις φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων κ.λπ.

Οι αντίστοιχες παραβάσεις το 2021 ήταν 13.709 και το 2020 έφτασαν τις 15.334. Επίσης, φέτος μέχρι 20/9 είχαν βεβαιωθεί 2.557 παραβάσεις με αφαίρεση πινακίδων, άδειας και διπλώματος (3.800 το 2021, 4.343 το 2020).

Σύμφωνα με τον Γ. Βλάχο, όλο το κέντρο είναι επιβαρυμένο, ενώ εκατοντάδες παραβάσεις βεβαιώνονται ύστερα από καταγγελίες πολιτών.

πηγή: fimes.gr