Μια νομοθετική «βόμβα» αναμένεται να σκάσει σύντομα, ανατρέποντας τους κανόνες για χιλιάδες δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν κόκκινα χρέη. Σύμφωνα με το επικείμενο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών, αυξάνονται θεαματικά τα εισοδηματικά κριτήρια ένταξης στην κατηγορία των ευάλωτων οφειλετών. Επιπλέον, η ρύθμιση που θα προκύπτει από τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό θα πρέπει να γίνει δεκτή υποχρεωτικά από κάθε πιστωτή, είτε πρόκειται για τράπεζα, είτε για εταιρεία διαχείρισης (servicer) ή ακόμη και το Δημόσιο.
Τι σημαίνει η αύξηση των ορίων
Το νέο νομοσχέδιο προβλέπει σχεδόν διπλάσια ανώτατα εισοδήματα ώστε ένας οφειλέτης να χαρακτηρίζεται «ευάλωτος». Με απλά λόγια, ένας δανειολήπτης που έως σήμερα μπορούσε να περιμένει μικρή ή και καμία στήριξη από τον Εξωδικαστικό, τώρα βλέπει τις πιθανότητες ευνοϊκής ρύθμισης να αυξάνονται κατακόρυφα.
- 14.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό.
- 21.000 ευρώ για οικογένεια με δύο μέλη.
- 28.000 ευρώ για τρία μέλη ή έναν γονέα με ένα παιδί.
- 35.000 ευρώ για νοικοκυριό τεσσάρων ατόμων.
- 42.000 ευρώ για πέντεμελείς οικογένειες.
Αντίστοιχες αλλαγές έρχονται και για την περιουσιακή κατάσταση, με τα ανώτατα όρια αξίας ακινήτων να κυμαίνονται από 240.000 έως 360.000 ευρώ. Σημειώνεται πως αυτή η τροποποίηση επηρεάζει αποκλειστικά τον Εξωδικαστικό και δεν συμπαρασύρει τα υπόλοιπα κριτήρια που αφορούν επιδόματα ή παροχές κοινωνικής πολιτικής.
Υποχρεωτική αποδοχή της ρύθμισης
Η μεγάλη είδηση, ωστόσο, είναι πως όποια πρόταση βγει από τον Εξωδικαστικό πρέπει να γίνει δεκτή από όλους τους πιστωτές. Τράπεζες, εταιρείες διαχείρισης δανείων και Δημόσιο θα καλούνται πλέον να αποδέχονται τη συμφωνία, δίνοντας στους ευάλωτους δανειολήπτες ένα σημαντικό «όπλο» για να αποφύγουν σκληρότερες διαδικασίες, όπως κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.
Παράλληλα, πριν προχωρήσει κάποιος πλειστηριασμός, οι πιστωτές είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν και να προτείνουν λύση στον οφειλέτη τουλάχιστον τρεις μήνες νωρίτερα. Βασική προϋπόθεση είναι ο οφειλέτης να έχει καταθέσει τα στοιχεία επικοινωνίας του στην ειδική πλατφόρμα προσωποποιημένης ενημέρωσης των servicers, εξασφαλίζοντας έτσι ότι θα λάβει έγκαιρα την πρόταση ρύθμισης.
Οι υπόλοιπες αλλαγές που έρχονται
- Απαλλαγή οφειλετών χωρίς πτώχευση:
Θεσπίζεται νέος τρόπος καταγραφής στο μητρώο φερεγγυότητας για όσους δεν ξεκινούν επίσημη διαδικασία πτώχευσης αλλά παραμένει η καταχώρισή τους στο μητρώο. - Παράταση για τους ευάλωτους:
Δίνεται περισσότερος χρόνος ώστε οι ευάλωτοι δανειολήπτες να ενταχθούν σε ειδικό πρόγραμμα και να αποτρέψουν πλειστηριασμούς ακόμη και 20 ημέρες πριν αυτοί πραγματοποιηθούν. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα συνεχίσει να «τρέχει» για τουλάχιστον τέσσερις επιπλέον μήνες, μέχρι να τεθεί σε πλήρη λειτουργία ο Φορέας Ακινήτων. - Επέκταση ρυθμίσεων για δάνεια με κρατική εγγύηση:
Ο εξωδικαστικός μηχανισμός θα καλύπτει πλέον και τα δάνεια που έχουν εγγυηθεί δημόσιοι φορείς, δίνοντας πρόσθετες επιλογές στους οφειλέτες. - Μόνιμος μηχανισμός αποζημίωσης:
Θεσμοθετείται ένας σταθερός «κουμπαράς» από την ιδιωτική ασφάλιση ζωής που θα λειτουργεί ως δίχτυ προστασίας για τους οφειλέτες και θα εγγυάται ένα ελάχιστο επίπεδο προνοιακής κάλυψης.
Ποιοι βρίσκονται πίσω από τις αλλαγές
Στο τιμόνι αυτής της αναβάθμισης βρίσκονται ο Υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, και η Γενική Γραμματέας, Θεώνη Αλαμπάση, οι οποίοι επισημαίνουν ότι οι τροποποιήσεις στοχεύουν στη γρηγορότερη αντιμετώπιση του διογκωμένου ιδιωτικού χρέους. Με το νομοσχέδιο αυτό φιλοδοξούν να ενισχύσουν ουσιαστικά τα αδύναμα νοικοκυριά και να μειώσουν τον αριθμό των περιπτώσεων που καταλήγουν σε διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης.
Συμπέρασμα:
Οι νέες ρυθμίσεις φιλοδοξούν να φέρουν ριζικές ανατροπές στην αντιμετώπιση των κόκκινων οφειλών, προσφέροντας ανακούφιση σε όσους βρίσκονται σε αδιέξοδο. Ταυτόχρονα, υποχρεώνουν τις τράπεζες και τους υπόλοιπους πιστωτές να δείχνουν μεγαλύτερη ευελιξία, εξασφαλίζοντας ένα πιο δίκαιο πλαίσιο για τις διευθετήσεις χρεών. Αν και η εφαρμογή τους στην πράξη μένει να αποδειχθεί, δεν χωρά αμφιβολία ότι το τοπίο των «κόκκινων» δανείων αλλάζει άρδην – και όποιος οφειλέτης πληροί τα νέα κριτήρια, έχει πια έναν λόγο να ελπίζει.
Μάθετε τα πάντα για ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ – ΔΥΠΑ – ΟΠΕΚΑ – ΟΑΕΔ – ΕΦΚΑ εδώ


