Ανοίξτε τα σεντούκια, ίσως έχετε θησαυρό: Οι παλιές ελληνικές δραχμές σε κέρματα που πωλούνται μέχρι και 9.000 εupώ

Φρενίτιδα στην αγορά με τα παλιά νομίσματα!

Σε πρόσφατη δημοπρασία στην Ελβετία, ένα σπάνιο ελληνικό νόμισμα των 50 δραχμών συναρπάστηκε για την αστρονομική τιμή των 162.000 ευρώ.

Στην δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε στις 17 Νοεμβρίου, το νόμισμα πουλήθηκε ανάμεσα σε άλλα ιστορικά νομίσματα. Εκδόθηκε από την ελληνική κυβέρνηση το 1876, με συγκεκριμένη αριθμοβολία που περιλάμβανε μόνο 182 τέτοια νομίσματα που κόπηκαν στο Νομισματοκοπείο του Παρισιού. Το εκκολαπτόμενο τότε ελληνικό κράτος είχε σχέδια για τον εκσυγχρονισμό της χώρας, προβάλλοντας την πρόθεσή του να ακολουθήσει το ευρωπαϊκό πρότυπο κοπής μεγάλων χρυσών νομισμάτων.

Το νόμισμα αυτό παρουσιάστηκε στην αγορά σε άριστη κατάσταση, η οποία θεωρείται η καλύτερη σε σύγκριση με άλλα που έχουν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια. Είχε πιστοποιηθεί με βαθμολογία MS65+ και πωλήθηκε σε ξένο αγοραστή, όπως αναφέρει το greekreporter.com.

Στην δημοπρασία οι δραχμές

Το νόμισμα των 5 δραχμών του 1833 που δημοπρατήθηκε για το ποσό των 8.500 ευρώ είναι ιδιαίτερο λόγω του ότι είναι το πρώτο ασημένιο νόμισμα που κόπηκε στο νομισματοκοπείο της Αθήνας το 1843, με σήμα την κουκουβάγια. Προηγουμένως, τα αντίστοιχα νομίσματα κόπτονταν στα νομισματοκοπεία του Μονάχου και του Παρισιού.

Ποιες δραχμές αξίζουν… χρυσάφι

Το νόμισμα των 5 δραχμών του 1833, παρά το γεγονός ότι δεν βρισκόταν σε τόσο καλή κατάσταση, διατηρεί μεγάλη συλλεκτική αξία λόγω της σπανιότητάς του. Γενικά, όλα τα νομίσματα του Όθωνα σε καλή κατάσταση είναι επιθυμητά αντικείμενα για συλλέκτες, ιδίως τα χάλκινα νομίσματα.

Επιπλέον, οι 100 δραχμές του 1935 που πωλήθηκαν στη δημοπρασία έφτασαν το ύψος των 32.000 ευρώ, καθιστώντας τα ένα από τα ακριβότερα νομίσματα της ελληνικής νομισματικής συλλογής.

Την επιτυχημένη δημοπρασία επιμελήθηκε ο Νίκος Μαθιουδάκης και η εταιρεία του Attica Auctions σε συνεργασία με μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες δημοπρασιών της Ελβετίας.

συνέχεια στο enimerotiko.gr