Αντικειμενικές: Παγώνει η αναπροσαρμογή τους – Εντάσσονται 3.000 νέες περιοχές

Πονοκέφαλο αποτελεί για την κυβέρνηση, η υποχρέωση που έχει αναλάβει για αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, αφού οι δυσκολίες στην υλοποίησή της είναι αρκετές

Λύση στο γόρδιο δεσμό της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών επιχειρεί να δώσει το υπουργείο Οικονομικών. Από την μία υπάρχει η δέσμευση προς τους δανειστές να υλοποιηθεί άμεσα το μέτρο, από την άλλη όμως υπάρχουν προβλήματα ως προς την εφαρμογή, τα οποία έχουν να κάνουν με την αλλαγή δεδομένων στην αγορά λόγω της πανδημίας, αλλά και των αντιδράσεων από την πλευρά των ιδιοκτητών.

Οι τελευταίοι λένε κάτι στο οποίο είναι δύσκολο κάποιος να αντιπαρατεθεί: ότι οι αγοραπωλησίες έχουν μειωθεί στο ναδίρ και οι τιμές στην αγορά έχουν αλλάξει σημαντικά σε σχέση με αυτές που καταγράφηκαν στο πρόσφατο παρελθόν από τους εκτιμητές.

Αντέχει η αγορά αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ

Στην περίπτωση λοιπόν που ισχύσει το μέτρο της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, ένας αριθμός ιδιοκτητών θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένο ΕΝΦΙΑ το καλοκαίρι, γεγονός που είναι δύσκολα να εξηγηθεί εν μέσω πανδημίας, έστω και αν καθαρά οικονομική άποψη είναι απολύτως ορθό, αφού οι αυξήσεις θα ισοφαριστούν από μειώσεις σε άλλες περιοχές.

Στο πλαίσιο των παραπάνω στο υπουργείο Οικονομικών κυριαρχεί η άποψη να «παγώσει» για ένα διάστημα η διαδικασία αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, ώστε να ξεκαθαρίσει μερικώς το τοπίο και στο μεσοδιάστημα όμως να προχωρήσει η ένταξη στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών περίπου 3.000 περιοχών που σήμερα βρίσκονται εκτός, δημιουργώντας δημοσιονομική χώρο που θα επιτρέψει να υπάρξουν μικρές μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ.

Ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά. Μέσα στην εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει μέσα στο έτος στην αναπροσαρμογή, αλλά δεν δεσμεύεται ότι ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με τις νέες τιμές. Την ίδια ώρα οι ιδιοκτήτες ακινήτων δηλώνουν ότι «οι προγραμματιζόμενες αυξήσεις αναφέρεται ότι θα βασιστούν στις εκθέσεις των εκτιμητών οι οποίες παραγγέλθηκαν και διενεργήθηκαν περί το τέλος του 2019, όταν η Ελλάδα ήταν μια άλλη χώρα».

Διαβάστε επίσης: “Πόσες επιχειρήσεις θα κλείσουν γιατί 5 μήνες κλειστά τώρα, έχει επέλθει τεράστια αδράνεια και όποτε ξανανοίξουν η σχέση με τον πελάτη έχει χαθεί”

Η κτηματαγορά είναι σε χειμερία

Και συνεχίζουν στην επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό και τις ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης αναφέροντας ότι «η κτηματαγορά βρίσκεται σε χειμέρια νάρκη, εξ αιτίας των δραματικών επιπτώσεων της πανδημίας στον τουρισμό, στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, στην Golden Visa, αλλά και στην αδυναμία του τραπεζικού συστήματος να την χρηματοδοτήσει».

Υπάρχουν προβλήματα στην ολοκλήρωση της αναπροσαρμογής των τιμών και αυτό εξαιτίας του ότι αν και η σχετική διαδικασία έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό, σε αρκετές περιοχές καταγράφονται μεγάλες αποκλίσεις στις τιμές που έχουν εισηγηθεί οι εκτιμητές με αποτέλεσμα να υπάρχουν αρκετές δυσκολίες στην ολοκλήρωση του έργου.

Για παράδειγμα στην Αττική τα προβλήματα αφορούν περιοχές όπως τη Νέα Φιλαδέλφεια και το Παλαιό Φάληρο, ενώ προβλήματα  καταγράφονταν σε περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, της Αχαΐας, της Σαλαμίνας, της Αίγινας, της Λήμνου, των Κυθήρων. Στις περιοχές που εντοπίζονται μεγάλες διαφορές στις τιμές ζώνης που έχουν δώσει οι εκτιμητές θα πρέπει να γίνει νέος προσδιορισμός της αντικειμενικής αξίας.

Οπως αναφέρουν πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, οι ιδιώτες που ανέλαβαν να ξετυλίξουν το κουβάρι των αντικειμενικών έχουν προτείνει αυξήσεις της τάξης του 30%, 50%, ακόμη και 100% σε ορισμένες περιοχές. Όλες αυτές οι οποίες βρίσκονται στο μικροσκόπιο του υπουργείου Οικονομικών καθώς οι αυξήσεις βάζουν «φωτιά» στους φόρους των ακινήτων.

Εντάσσονται στο σύστημα 3.000 περιοχές

Εκείνο που όλα δείχνουν πως θα συμβεί είναι η ένταξη στο αντικειμενικών σύστημα προσδιορισμού αξιών περίπου 3.000 νέων περιοχών της χώρας, φέρνοντας ένα όφελος μέσω του ΕΝΦΙΑ που θα είναι της τάξεως των 400 εκατ. ευρώ. Στόχος της κυβέρνησης, όπως άλλωστε το έχουν δηλώσει οι αρμόδιοι υπουργοί είναι το ποσό αυτό να επιστρέψει στους ιδιοκτήτες ακινήτων, δεδομένου ότι το δημοσιονομική αποτέλεσμα στον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να είναι ουδέτερο.

Μία από τις σκέψεις είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% μεσοσταθμικά. Η άλλη είναι να υπάρξει μείωση στον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ που πληρώνουν περίπου σήμερα περίπου 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, που έχουν στην κατοχή τους ακίνητη περιουσία άνω των 250.000 ευρώ.

Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ ανέρχεται στο ποσό των 629 εκατ. ευρώ και καταβάλλεται από 450.000 φυσικά πρόσωπα και περίπου 50.000 επιχειρήσεις.

Πηγή: imerisia.gr