Απάντηση στις δηλώσεις Τσακίρη από την Ένωση Φοροτεχνικών Κεφαλονιάς

Οι λογιστές φοροτεχνικοί τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα στα χρόνια της πανδημίας σήκωσαν το τεράστιο βάρος της ψηφιακής ανασυγκρότησης και ανέλαβαν το τεράστιο έργο εξυπηρέτησης των πολιτών .Ο πολίτης πλέον για εκατοντάδες υπηρεσίες δεν απευθύνεται σε δημόσιες υπηρεσίες αλλά στα λογιστικά γραφεία. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ότι εμείς και οι εργαζόμενοι στα γραφεία μας να επιβαρυνόμαστε με εργασίες που πολλές φορές δεν αποτελούν αντικείμενο του επαγγέλματος μας.

Δείξαμε υπομονή και καρτερία θυσιάζοντας την προσωπική και οικογενειακή μας ζωή για να ανταποκριθούμε, ειδικά στην πανδημία όπου η ανεπάρκεια και η προχειρότητα της διοίκησης μας ανάγκασε να υποβάλλουμε δηλώσεις και να χειριζόμαστε πλατφόρμες πολλές φορές χωρίς οδηγίες και σωστό νομοθετικό πλαίσιο.

Και ξαφνικά η ανταμοιβή μας για όλα αυτά ήταν οι ύβρεις και η προσβολή μας από τον Υφυπουργό Ανάπτυξης κ.Τσακίρη.

Συμφωνα με το άρθρο 12 του Κώδικα Δεοντολογίας Λογιστών φοροτεχνικών ΦΕΚ 3314/24-12-2013 οι ασκούντες το επάγγελμα του λογιστή φοροτεχνικού έχουν υποχρέωση να σέβονται τους υπαλλήλους των υπηρεσιών και υπουργείων και την ίδια υποχρέωση έχουν προς τους λογιστές οι εκπρόσωποι της δημόσιας διοίκησης το δε οικονομικό επιμελητήριο είναι αρμόδιο για την τήρηση του κώδικα.

Σύμφωνα με τα ανωτέρω παραθέτουμε την επιστολή του κ.Υφυπουργού προς το Οικονομικό Επιμελητήριο

«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε και Αξιότιμα Μέλη της Κεντρικής Διοίκησης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος,

Ενόψει της συμμετοχής μου στην έκτακτη συνεδρίαση της Κεντρικής Διοίκησης του ΟΕΕ, που πραγματοποιείται σήμερα, Τρίτη 14/6/2022, επιθυμώ να εκφράσω τα ακόλουθα προς αποκατάσταση της πραγματικότητας:

Με την παρούσα επιστολή δηλώνω απερίφραστα πως οι λογιστές – φοροτεχνικοί και οι οικονομικοί σύμβουλοι έχουν καθ’ όλη τη διάρκεια των διαδοχικών κρίσεων που έχει υποστεί η χώρα μας συνδράμει τα μέγιστα, συμβάλλοντας καθοριστικά στην εύρυθμη λειτουργία της πραγματικής οικονομίας.

Ασκώντας με υπευθυνότητα και γρήγορα αντανακλαστικά το λειτούργημά τους, βρίσκονται πάντα στο πλευρό των πολιτών και των επιχειρήσεων, υποστηρίζοντάς τους στην αντιμετώπιση προβλημάτων, και στην αξιοποίηση ευκαιριών που δημιουργούνται από τις εθνικές και ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες και πολιτικές, αποτελώντας σημαντικό αρωγό των αναπτυξιακών προσπαθειών της Πολιτείας.

Δυστυχώς, πολλές, έντονες και ενίοτε αστάθμητες προκλήσεις της τρέχουσας συγκυρίας, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, δημιουργούν πίεση που – σπανιότατα μεν, πιθανά δε – δύναται εν τη ρύμη του λόγου να οδηγήσουν σε ατυχείς εκφράσεις, που σε καμία περίπτωση ωστόσο δεν αποτελούν πεποίθησή μου και δεν είναι ικανές να πλήξουν την κοινή μας προσπάθεια.

Λυπάμαι για την άτυχη διατύπωση που έδωσε χώρο σε κάποιους να αποπειραθούν να δυναμιτίσουν την άριστη μέχρι σήμερα συνεργασία και συνεννόησή μας και ζητώ συγγνώμη από το σύνολο του κλάδου».

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γιάννης Τσακίρης

Εκ του ΔΣ