Από 100 έως 600 ευρώ το πρόστιμο – «Καμπάνα» της Τροχαίας για το δίπλωμα οδήγησης-Τεράστια προσοχή!

Το δίπλωμα οδήγησης, μαζί με την άδεια κυκλοφορίας και την ασφάλεια, είναι τα απαραίτητα έγγραφα που πρέπει να έχεις πάντοτε (μα πάντοτε) με το αυτοκίνητο, όταν οδηγείς.

Σε αντίθεση με τα άλλα δύο, το δίπλωμα οδήγησης συνήθως το κουβαλάμε στο πορτοφόλι, με αποτέλεσμα κάποιες φορές να το ξεχνάμε στο σπίτι μας ή και στην εργασία μας.

Σε περίπτωση που το ξεχάσεις, αλλά το έχεις κατεβάσει στο κινητό σου τηλέφωνο μέσω της σχετικής εφαρμογής gov.gr wallet, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Σε αντίθετη περίπτωση, η αστυνομία έχει το δικαίωμα να επιβάλλει πρόστιμο.

Ανάλογα με την περίπτωση, το πρόστιμο ξεκινά απο τα 100 € και μπορεί να φτάσει έως τα 600 €. Αυτό συμβαίνει, διότι, οι παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας αξιολογούνται με βάση τον βαθμό επικινδυνότητας (χαμηλός, μεσαίος, υψηλός βαθμός επικινδυνότητας). Ανάλογα με τον βαθμό επικινδυνότητας, ορίζονται τα ανάλογα πρόστιμα και ποινές για οδήγηση χωρίς δίπλωμα (ή για άλλη παράβαση).

Δίπλωμα οδήγησης: Τα πρόστιμα

 

διπλωμα-οδηγησησ
Δίπλωμα οδήγησης

 

Αυτό που πρέπει να έχεις υπόψη λοιπόν για τις κατηγορίες προστίμων, είναι ότι το τελικό βάρος πέφτει στον δείκτη επικινδυνότητας. Αν σου κάνουν έλεγχο και βρεθεί κάποια παράβαση, το πρόστιμο μπορεί να είναι:

  • Πρόστιμο έως 100 € για Χαμηλής επικινδυνότητας παραβάσεις.
  • Πρόστιμο έως 300 € για Μεσαίας επικινδυνότητας παραβάσεις.
  • Πρόστιμο έως 600 € για Υψηλής επικινδυνότητας παραβάσεις.
  • Το πιο πιθανό αν δεν έχεις το δίπλωμα οδήγησης μαζί σου, επειδή το ξέχασες, είναι ότι η παράβαση θα κριθεί χαμηλής επικινδυνότητας και θα βεβαιωθεί πρόστιμο 100 €.

συνέχεια στο athensmagazine